Wees aardig en zacht

Bij het lezen van Dhjana’s stuk over het verband tussen solidariteit en aardig zijn schoot mij dit lied te binnen. Het is uit het grensgebied van 1970 en 1971, eigenlijk een breukpunt in de geschiedenis van de – tja, popmuziek? rock? hoe drukken we het uit? De splitsing tussen doorsneebagger voor de top-40 en de minder gelikte muziek die soms nog wel de hitpuree haalde, daar niet van. Was het Tyrannosaurus Rex, zoals ik de band blijf noemen, Mungo Jerry? Dankzij het Net vond ik het en tot mijn verbazing bleek Act nice and gentle oorspronkelijk een track van de Kinks te zijn, die hiermee hun veelzijdigheid nog verder onderstreepten.

Het is een skiffle/jugbandnummer, de gitaarbehandeling wijst er op dat Ray Davies en de anderen goed naar de Lovin’ Spoonful geluisterd hebben, die hoofdzakelijk in dit muzikale idioom werkten.

Where’d you get those fancy clothes?
Where’d you get those, goodness knows,
Just show some civility,
Act nice, act nice and gentle to me,

I don’t need no luxuries,
‘Long as you are understandin’,
I’m not difficult to please,
Act nice and gentle to me,

I am the kinda guy who,
Likes to take you as I found you,
Throw away your false eyelashes,
Act nice, act nice and gentle to me,

Holdin’ my hand,
Understand,
Act nice, ooh,
Act nice, act nice and gentle to me,

Holdin’ my hand,
Now understand,
Gentle to me,
Act nice, act nice and gentle to me, ooh.


The Kinks, 1967


Duster Bennett, 1970. De versie die ik het eerst kende, waarschijnlijk van de non-stop-proefuitzendingen (dus zonder afkondiging) van RNI, 1971.


Black Keys, 2004