De bank ABN AMRO trekt het boetekleed aan over haar inschatting van de gevolgen van Brexit. ‘We zijn te snel van ons pessimistische scenario afgestapt,’ schrijft de bank deze week in een evaluatie.
Het pond is sinds begin dit jaar met zo’n 20 procent in waarde gedaald. En het einde van de val is nog niet in zicht. De bank meent: ‘in het scenario van een harde Brexit, waarbij het VK de toegang tot de Europese interne markt verliest, zal het pond vermoedelijk nog veel meer terrein moeten prijsgeven.’
Als je 20 procent van je loon verliest, is dat best fors. Weliswaar is het niet zo dat Britten er zoveel op achteruit gaan. Die 20 procent betreft producten die geheel en al uit het buitenland komen. De meeste producten in het Verenigd Koninkrijk zijn Brits of althans deels Brits. Huizen, waar een belangrijk gedeelte van het inkomen van Andy Capp in de vorm van huur aan wordt besteed, blijven Brits. Hoe groot de gevolgen voor het besteedbaar inkomen over een paar jaar zullen zijn, is onvoorspelbaar. Maar een mogelijke daling van 5 à 10 procent in besteedbaar inkomen is niet leuk.
Hebben de tegenstanders van Brexit dan niet voor deze gevolgen gewaarschuwd? Zeker wel. Maar sombere voorspellingen blijven doemscenario’s. We kennen tenslotte de gevolgen vooraf niet want er heeft nog nooit een exit van een land uit de EU plaatsgevonden. En van doemdenken houden mensen niet. Dus negeren we dat voor onze gemoedsrust liever.
Het goede nieuws is dat we voor de gevolgen van een eventuele Nederlandse exit na Brexit beter op de hoogte zijn. Jammer voor Geert Wilders en sommige extreemlinkse nitwits.