Watertekort bedreigt economieën wereldwijd

Watertekorten, aangezwengeld door de klimaatveranderingen, kunnen in sommige regio’s tot 6 procent van het bruto binnenlands product kosten. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldbank.

Niet alleen regio’s die nu al bekend staan om de droogte, zoals het Midden-Oosten en de Sahel, zullen in de komende decennia te maken krijgen met waterschaarste, blijkt uit het rapport Climate Change, Water and the Economy van de Wereldbank. Ook in regio’s als Centraal-Afrika en Oost-Azië neemt de waterschaarste toe.

Door een combinatie van bevolkingsgroei, toenemende levensstandaard en groeiende steden neemt ook de vraag naar water exponentieel toe. Tegelijk wordt de aanvoer van water steeds gebrekkiger en minder zeker.

Tekort aan water kan tegen 2050 tot 6 procent van het bruto binnenlands product kosten, waarschuwt het rapport. Bovendien maakt het de kans op conflicten vele keren groter. Stijgende voedselprijzen als gevolg van droogte kunnen sluimerende conflicten op scherp zetten en migratiestromen op gang brengen.

Efficiëntie

“Waterschaarste is een enorme bedreiging voor de economische groei en stabiliteit overal ter wereld, en de klimaatverandering maakt dat probleem erger”, zegt Jim Yong Kim, voorzitter van de Wereldbank. “Als landen geen actie ondernemen om hun watervoorraden beter te beschermen, zullen regio’s met grote bevolkingsaantallen te maken krijgen met lange periodes van negatieve economische groei.”

Maar die negatieve impact kan ook vermeden worden door de juiste beleidskeuzes te maken, zegt het rapport. “Er is ook goed nieuws”, zegt hoofdauteur Richard Damania, econoom bij de Wereldbank. “Als overheden inzetten op efficiëntie en een kwart van het water reserveren voor hoogwaardig gebruik, dan verminderen de verliezen dramatisch en verdwijnen ze zelfs in sommige regio’s. Een beter waterbeheer betaalt zich terug in hoge economische dividenden.”
(bron)

Watertekort in India raakt vooral vrouwen

Zo’n 330 miljoen Indiërs, een kwart van de Indiase bevolking, lijden momenteel onder de gevolgen van ernstige droogte. Er is een tekort aan drinkwater en water voor de landbouw. Deelstaten nemen noodmaatregelen, zoals het transport van miljarden liters water per trein.

Vrouwen zijn meestal de eersten die de gevolgen van de tekorten merken. Ze moeten lange afstanden afleggen om het kostbare goed te verkrijgen, met zware kruiken op hun hoofd. Daarnaast doen ze het huishouden, voeden ze de kinderen op, zorgen ze voor ouderen, passen ze op het vee of doen ze ander agrarisch werk. Overheidsscholen sluiten eerder de deuren, zodat de leerlingen – met name meisjes – mee kunnen helpen.

Op het platteland moeten vrouwen vaak kilometers lopen om water te halen bij een bron. Ook nu India de derde economie van Azië is, zijn de waterproblemen nog niet opgelost. In de centrale staat Madhya Pradesh vertrekken vrouwen al bij zonsopgang om water te halen.

Zonnesteek
In sommige gebieden is de impact van de waterschaarste zo hevig dat er mensen sterven. Een elfjarig meisje overleed vorige maand aan een zonnesteek en uitdroging terwijl ze water haalde bij een dorpspomp in de westelijk staat Maharashtra. Ze had bijna vier uur blootgestaan aan een temperatuur van 42 graden Celsius.

Volgens Shashank Shekhar, universitair docent bij de afdeling Geologie van de Universiteit van Delhi, is de waterschaarste het gevolg van druk op waterbronnen in heel India. “Enerzijds groeit de bevolking en verandert de levensstijl van Indiërs. Ze gebruiken meer water. Anderzijds is er intense concurrentie tussen de landbouw, industrie en de huishoudelijke sector. Daardoor is het grondwaterpeil sterk gedaald.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be