Wat wil Black Lives Matter? Van aanklacht naar heldere voorstellen

Black Lives Matter is niet van plan weg te deemsteren. De beweging schaafde een jaar lang aan een eisenbundel waarmee ze de Amerikaanse samenleving diepgaand wil veranderen.

Het begon drie jaar geleden met een hashtag na de vrijspraak van de man die de zwarte tiener Trayvon Martin had doodgeschoten. Black Lives Matter groeide uit tot een nationale beweging met internationale vertakkingen.

Toen Michael Brown en Eric Garner in 2014 stierven door politiegeweld kon niemand nog naast Black Lives Matter kijken die overal in de VS grote betogingen organiseerden. In 2016 is de beweging alomtegenwoordig. Op de uitreiking van culturele prijzen, op de podia van optredens als dat van Beyoncé of tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen.

Als activisten op straat komen om te protesteren tegen wantoestanden krijgen ze al snel de vraag ‘wat willen jullie nu eigenlijk?’. Het is een vraag die Occupy Wall Street weigerde te beantwoorden. Volgens sommige critici speelde dat ook mee in het snelle uiteenvallen van die beweging.

Black Lives Matter deed het wel. Meer dan 25 organisaties – waaronder de Million Hoodies Movement for Justice, de BlackOut Collective en natuurlijk het Black Lives Matter Network – schaafden een jaar lang aan een platformtekst. Het resultaat is een lijst met 6 grote eisen en 40 beleidsvoorstellen.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be