Wat moet een patiënt per jaar opbrengen?

Roemer van de SP vindt zorg een slimme investering want het houdt mensen productief zodat ze langer kunnen blijven werken, Renske Leijten was het daar op Twitter desgevraagd mee eens. De kosten  en baten in kaart gebracht door de SP, een visie op wat zorg zou kunnen zijn heeft die partij verder niet. De banen moeten blijven en de grote graaiers moet weg, de PVV en de SP verschillen in dezen niets van elkaar, het is  armoedig populistisch gejengel.

De rest van het politieke spectrum is ziek geworden van de Heilige Vrije Markt en die sla ik dus maar over want die genezen nooit meer. Als ziekenhuizen winst moeten gaan maken dan ben je toch wel heel erg de kluts kwijt.

Zorgen voor-of het zich bekommeren om-, zieken, daar gaat het al decennia niet meer over. Het wordt tijd dat wij zelf weer eens gaan nadenken over wat we wenselijk vinden in ons leven en wat niet. We laten dit niet meer over aan medici, de zorgverzekeraars en politici die inmiddels zijn vergroeid tot één grote zorgmafia.

Mensen gaan nu eenmaal dood, de ene jong, de andere oud. Zou het aan de medische wetenschap liggen dat mensen ouder worden? Voor een klein gedeelte denk ik. Eerder denk ik dat betere voeding en huisvesting daartoe bijgedragen hebben. Mensen willen graag voor elkaar zorgen, en ook heus wel zonder direct de overheid te bellen met een Totaal Eisenpakket. Uiteraard hebben we medici nodig, mensen die je open kunnen snijden , het liefst met enig verstand van zaken. Maar lieve help, je durft bijna niet meer naar een arts want voor je het weet lig je in een doodenge hightech onderzoeksruimte voor het zoveelste onderzoek.

We hebben onszelf uitbesteed aan mensen die, een enkeling daargelaten, geen band met ons hebben en erg zorgzaam en vooral kundig moeten overkomen want er is een kwaliteitssysteem in het leven geroepen door de overheid. Zo kunt u veel makkelijker kiezen wie de beste cardioloog is in het land voor uw operatie. Maar die keuze werd wel erg snel teniet gedaan door de vrije artsenkeuze in te perken. Maar we hebben nu wél een kwaliteitssysteem, en daar draait het om, toch? Een systeem waarvan we de belofte krijgen nooit meer dood te hoeven gaan of ziek te worden.

Willen we dat ook niet heel graag geloven? Tegen beter weten in? Waarom blijven we dan toch steeds om onsterfelijkheid vragen?

14 gedachten over “Wat moet een patiënt per jaar opbrengen?”

  1. @LRD, dank je, grappig artikel.

    Uit je eigenhandig geschreven stuk valt meteen op te maken dat de SP (Roemer, Leijten) buiten de Zorgmaffia valen. Daarom tellen ze niet mee, anders zou men ze moeten vragen wat ze voor praktische voorstellen hebben. Niet gedaan.

    Indien je dan op zijn beurt de Zorgmaffia zou willen onderzoeken, tenminste omdat een Maffia onder welke dan ook gelegenheid geen geldige bestuurlijke vorm is, heb je meteen de namen voor handen – Schippers, De Grave, Eenhoorn, (allemaal kapo’s van de bestuurlijke maffia) – haast alle ambtenaren van de Gezondheidszorg die liever Klokkenluiders willen liquideren dan meewerken. Het is helemaal niet zo ingewikkeld,hoor – de feiten liggen op tafel voor degene die ze willen doornemen.

    “…is een kwaliteitssysteem in het leven geroepen door de overheid.” – hoever moet je geloven een systeem dat door Maffiaambtenaren in het leven geroepen is?
    Kan de Maffia de uitslagen niet willekeurig beïnvloeden ten bate van eigen luitjes? Of voor nog grotere neoliberale corporatieve winsten waarvoor eigenlijk deze “systeem” in het leven is geroepen?

    Indien je dan anders de platformen bedoelt waar mensen zich Vrij kunnen afreageren, kom je vooral de verkapte PVV/NVU/Wilders aanhangers tegen die onder de smoes van een mening hun gal mogen vrijelijk spugen op buitenlanders/allochtonen.

    Niets nieuws onder de zon in Nederland.

  2. Nexus:

    Eigenlijk gaat het mij niet zozeer om die zorgmafia, maar meer om ons eigen onrealistische (?) wensenpakket in verband met leven en dood of ziekte.

    Ik vraag mij af of er werkelijk behoefte is aan de soort zorg die er nu aangeboden wordt.

    Sorry als het onduidelijk overkomt, opschrijven van mijn gedachten kost me steeds meer moeite, en ik denk wat af 😉

  3. Ja, er gaat teveel geld naar high-tech en te weinig naar huisartsen en verpleegkundigen. En ze zouden ook eens wat agressiever kunnen zijn tegen mensen die zichzelf dood-drinken -roken -eten -feesten -sporten -neuken en rijden.

    Maar ik zou niet weten wat zulke dingen de samenleving kosten.
    Het zou al heel wat zijn, als je als leek een paar A-4 tjes kreeg met de cijfers waar het om gaat.
    Geen propaganda, maar gewoon objectieve gegevens, zodat we kunnen zien wat voor gevolgen onze politieke keuzes hebben.

  4. De VS is een voorbeeld hoe de marktwerking zorg ontstellend duur heeft gemaakt zonder dat gemiddeld genomen de bevolking profiteert van goede zorg.

    Wanneer we met z’n allen via een sociale politiek over gezondheidszorg beslissen, kan het wensenpakket op een realistisch niveau worden ingesteld. Dan hoeft de ene zorgaanbieder de andere niet te overschreeuwen met aanbiedingen, wat op zijn beurt leidt tot een onrealistisch wensenpakket.

  5. @Knutselsmurf en @ Tijl

    Het gaat niet om geld denk ik, maar om onze eigen rare verwachtingen van (het) leven en (de) dood, die ons uiteraard ook zijn aangepraat om een afzetmarkt te maken voor de zorgboeren. Zorgverzekeraars mogen wat mij betreft gewoon wel weg, ophoepelen. Die hele zorgmarkt kan wel overboord. De eier- en vismarkt, geen bezwaar tegen.

    Daarnaast zullen we vrij snel tegen het feit aanlopen dat er simpelweg geen groei meer mogelijk is op deze planeet, en dat zal gevolgen hebben voor de manier waarop we leven en keuzes moeten maken, ook met betrekking tot een onderwerp als zorg.

    https://www.youtube.com/watch?v=VOMWzjrRiBg

  6. @LRD, je komt steeds duidelijker over. Mijn aanvulling is dat je geen grote veranderingen mag verwachten zolang de officiële VVD/Oligarchen Maffia het hand over de Nederlandse zorg gelegd heeft. Ik hoop dat je gisteren naar Zembla heb gekeken waar de documentaire over deze uiterst corrupte Nederlandse institutie ging – de NZA.

    Hoewel de VVD Maffia inmiddels gelukt was deze onthulling te verzwakken door gezichten te maskeren, delen van het film weg te knippen en officieel geen commentaar te geven, is het topje van de VVD Corruptie Ijsberg in de Gezondheidszorg iets zichtbaar geworden.

    Indien de broer van Arthur geen actie had ondergenomen zou deze zaak in de gebruikelijk Doofpot door Schippers & Maffia gestopt zijn geweest, terwijl de muppets van de Tweede Kamer zouden weer gaan kijken van welke kant hun salaris komt.

  7. Anders niets tegen een bezinning. Goed, doch praktische stappen aanmerken is altijd belangrijker.

  8. Edith “Mengele” Schippers is weer eens wekelijks negatief in het nieuws… Wanneer stopt dit…

    Corrupt tot op het bot. En artsen zonder grenzen zetten hun leven op het spel in ebola gebieden.

    Dat is het verschil tussen sociaal bewogen links en egoistisch rechts. Take your pick…

  9. We hebben de technologie om een mens naar de maan te brengen. Dat de gemiddelde Nederlander dan vindt dat hij het ook waard is om naar de maan te mogen reizen, is wel een probleem, ja.
    Als we zouden accepteren dat een mens net als alle andere dieren een beperkte levensduur heeft en dat niet alle jongen het redden, dan kon je toe met het bedrag dat Ethiopië uitgeeft, zonder dat de bevolking zou krimpen.
    Het probleem is niet, dat er niets te kiezen valt, maar dat de ene helft de kool en de andere helft de geit wil sparen.

  10. @knutselsmurf, naar mijn weten zijn er ook andere modellen gezondheidszorg. Indien men wil, zou men eerst een vergelijking moeten maken en pikken wat het beste is.

    In ons land draait het enkel om het optimmeren van de financiële winsten van de neoliberale corporatieve bedrijven en geldschieters wat meteen het algemeen resultaat bepaalt. Alsof geen andere varianten gezondheidszorg mogelijk ouden zijn. Neoliberale terreur.

  11. basis gezondheid gratis en voor iedereen.

    luxe dingetjes zelf kiezen vakantie naar Torremolinos of nwe gouden kies.

  12. Om even terug te komen op die artsen en verpleegkundigen die hun leven wagen in hun strijd tegen Ebola.

    Een bepaald soort mensen hier denken …. zieligheidsindustrie daar. Om de negertjes te helpen. Ja natuurlijk helpen we die mensen maar in de long run (en dat soort mensen denken nooit in termen van toekomst) is het ook om deze ziekte zo snel mogelijk onder controle te krijgen zodat het niet aanklopt aan uw voordeur.

    Remember AIDS en Ronny Retard(was hij echt tijdens zijn termijn) Reagan (de god van rechts Amerika en Europa). Die liet het maar op zijn beloop onder zijn ziekmakend regime.

    Want ik zie hier weer weinig reacties van dat bepaald soort mensen dat hier wel eens komt trollen. Als het geen zwarte pieten topic is dan zie je ze nooit….. vreemd want het lijkt me wel in hun belang er eens over na te denken.

  13. De vraag en stelling die ik wilde opwerpen is: Moeten wij zelf niet gaan bepalen wat het aanbod is in de zorg, gebaseerd op onze behoeften en wensen, en niet die van de markt en zorgverzekeraars.

    Maar dan krijg je misschien een systeem waarin solidariteit helemaal niet meer bestaat, getuige het artikel van Arnold. Wat een rare tijden.

    In de reacties staan sommige opmerkingen die mijn tenen krom hebben gemaakt, maar met behulp van een hamer zijn ze weer recht.

Reacties zijn gesloten.