Israëlisch historicus Ilan Pappé verzamelde een aantal essays van meerdere auteurs in het boek Israel and South Africa: The Many Faces of Apartheid. Amerikaans publicist Rod Such las het en schreef volgende recensie voor The Electronic Intifada.
Het boek Israel and South Africa: The Many Faces of Apartheid, a collection of essays van de Britse uitgeverij Zed Books is een door historicus Ilan Pappé samengestelde verzameling van essays die uitgaat van de geldigheid van de stelling dat Israël een apartheidsstaat is. Dit boek wil dus niet bewijzen dat dat zo is en concentreert zich eerder op de gelijkheden en de verschillen tussen Israël vandaag en Zuid-Afrika ten tijde van de apartheid.
Pappé’s centrale stelling is dat men de historische wortels van deze gelijkaardigheden en verschillen moet begrijpen om vast te stellen dat de apartheid in Israël van een ‘speciaal type’ is, dat moeilijker te verdrijven zal zijn.
Het boek opent met essays die overweldigende bewijzen leveren van het apartheidskarakter van de Israëlische staat maar eindigt met meerdere essays die nieuwe perspectieven suggereren die nodig zijn om dit specifiek type apartheid te verslaan.
De overlapping en de verschillen tussen apartheid in Israël en Zuid-Afrika werden duidelijk in hetzelfde jaar 1948. In dat jaar kondigde de witte minderheidsregering vaan Zuid-Afrika de apartheid af als officieel staatsbeleid, door het vastleggen van wetten die witten strikt scheidden van de zwarte meerderheid en tegelijkertijd 87 procent van alle land opeiste voor de witten alleen.
In datzelfde jaar kondigde een koloniale nederzettingsminderheid (settler colonialists) de oprichting van een Joodse staat af. De oprichting van Israël betekende de verdrijving van 750.000 Palestijnen, met de expliciete doelstelling een overweldigende Joodse meerderheid te creëren – op meer dan drie kwart van het land – en het (nieuwe land) terwijl strikt te scheiden van de zopas gecreëerde Arabisch-Palestijnse minderheid.
Apartheid in Zuid-Afrika hield het vol tot 1994 toen zwart meerderheidsbestuur werd bereikt na een internationale boycot die ondermeer sancties van het Amerikaans Congres inhield. De apartheid van Israël staat er echter tot op vandaag en Israël heeft zelfs de status van “bijzondere relatie” met de Amerikaanse regering. (Lees verder bij de bron van dit artikel)
Via:: dewereldmorgen.be