Wat kosten rechtse hobby’s eigenlijk?

Dit stuk is eerder geplaatst op de website van socialisme.nu

Het is toch ook wel eens aardig om te lezen waar het geld dat er na de schofterige bezuinigingen overblijft, dan wél naartoe gaat. Een willekeurige greep uit de hartelapjes van het kabinet van inhalig Nederland.

Nieuwe JSF’s

We gaan er 85 kopen voor de luttele som van 11,3 miljard euro, waarvan 7,6 miljard investeringskosten. Dat halen we er makkelijk weer uit. Hoe, dat zien we later wel weer eens.

Nieuwe kerncentrale

Die kost de staat 1 miljard euro. Althans: dat was in 2010 zo, vóór de drie meltdowns in Japan. De geschiedenis heeft ons geleerd dat na elke kernramp de prijzen voor nieuwe centrales met minimaal 75 procent stijgen. Maar we doen niet vervelend: 1 miljard blijft op ons telraampje staan.

Kunduz-missie

Staat nu in het kasboek voor 467,5 miljoen euro. Maar die is ook nog maar net begonnen. De oorlog in Uruzgan was tussen 2002-2011 begroot op 2 miljard, maar dat bleek per ongeluk toch 3,5 miljard geworden te zijn. Omdat het huidige kabinet misschien wel kan rekenen, maar ook alles weet van creatief begroten waarbij allerlei postjes ‘vergeten’ worden, voorspel ik dat de missie ons ruim een miljard gaat kosten. Ook hier stellen we dit voor het totaalbeeld naar beneden bij. We maken het af op 700 miljoen.

Hypotheekrente-aftrek

Dat kostte de staat 7 miljard euro in 2004, 10 miljard in 2005 en 11 miljard in 2009. We kunnen er gevoeglijk vanuit gaan dat het tot 2011 bepaald niet zal dalen, dus ook hier weer abnormaal vriendelijk: 11 miljard euro.

Heeft u meegerekend? Voor slechts vier rechtse hobby’s zitten we op een totaal van 24 miljard euro. Moeten we hier nog iets aan toevoegen? Dacht het niet.

Overgenomen van de Digitolle Grieze

25 gedachten over “Wat kosten rechtse hobby’s eigenlijk?”

 1. Ik mis nog de leasebakkensubsidie van 2600 euro per leasebak per jaar. Zal ook wel 1 à 2 miljard per jaar zijn, uitgaande van 500k tot 1 M leasebakken die eigenlijk privéauto’s zijn. Zie: http://t.co/V9lzH1t

  Overigens moet je totaalkosten en kosten per jaar niet blind optellen. Dus het totaal wordt 13 miljard aan losse uitgaven, plus 13 miljard structureel per jaar.

 2. @ walter:

  Dat is dus aan het eind van deze kabinetsperiode *Denk Denk, Reken Reken* bijna 52 miljard keiharde Euries! 😯

 3. Dan hebben we het nog niet eens over de verliezen die we gaan lijden door niet te investeren in onderwijs (begroot op 6% bron: CPB)
  Rechts investerrt NOOIT in mensen en/ of uitkeringen omdat dat gezien word als kostenpost in plaats van het te zien als investering. Rechts investeert alleen in machines en kortetermijn politiek

 4. En de subsidie aan Philips Gloeilampenfabriek ook wel bekend als PSV?!

 5. Maar dat halen ze wel weer binnen door:

  – afschaffen PGB en afbreken sociaal stelsel (WSW, WAJONG etc)

 6. Oh, dan hebben we nog het puntje dat dit kabinet voor 7 miljard aan nieuwe files wil aanleggen.
  Waar blijven trouwens die fietspaden waar Joop Atsma zo’n warm pleitbezorger van was voordat-ie staatssecretaris werd?

 7. @ Edwin:
  Meer asfalt = meer werk en winst voor de bouwbedrijven (die geven van die leuke kadootjes en snoepreisjes)
  Meer autos = meer BPM, meer Wegenbelasting, meer BTW, meer accijns (halleluja, welcome to the VVD-heaven)

  Reken maar dat daar over nagedacht is
  .

 8. Een duidelijker voorbeeld van ‘kort door de bocht’ en ‘creatief rekenen’ heb ik zelden gezien (alhoewel in de Griekenland crisis kunnen ze er ook wat van, om over de pensioen voorziening nog maar te zwijgen). Even voor de duidelijkheid hypotheekrente-aftrek is geen kostenpost maar een verlaging van de overheids-inkomsten, het is niet zo dat de overheid geld geeft aan mensen met een hypotheek, die mogen minder betalen, subtiel maar belangrijk verschil. Als jij geen belasting betaalt kan je ook geen hypotheekrente aftrekken en zo geld krijgen van de belasting in plaats van geld betalen.

  En waarom kost het de staat 1 miljard om een kerncentrale aan te leggen? dat begrijp ik niet, als het geld kost doe je het toch niet, een kerncentrale moet geld opleveren lijkt me

 9. @Jaap Je dacht toch niet echt dat extra auto’s iets oplevert voor de schatkist? Als je alle gezondheidsschade, milieuschade, ruimteclaims, economische schade door slaapverstoring ed meeneemt, blijft er van die accijnzen een groot bedrag over, alleen niet in zwarte letters.

 10. @11 Ja weet je wat het is; ik hou nogal van eten en drinken. We willen wat positieve invloed uitoefdenen op de eet- en drinkmarkt daarom mag ik de belasting die ik over eten en drinken betaal aftrekken. Dat is geen kostenpost voor de overheid maar een vermindering van de overheids-inkomsten. Een subtiel verschil.

  Over verschil gesproken: er ontstaat dus een verschil. Andere mensen moeten dit verschil financieren, ook de mensen die totaal niet van eten en drinken houden.

  Weet je wat? Ik richt gewoon een politieke partij op.

  Overigens; mijn voorbeeld klinkt gek maar het is een stuk eerlijker dan hypotheekrente aftrek.

 11. Hoewel ik het er helemaal mee eens ben, wil ik toch een nuancering aanbrengen. De hypotheekrenteaftrek kost ons jaarlijks inderdaad 11 miljard. Die kun je niet helemaal afschaffen omdat dan ontzettend veel mensen meteen failliet zouden zijn.
  Pak je de 10% rijkste Nederlanders de HRA af, dan bespaar je ca 5 miljard. Zou je dat doen bij hypotheken vanaf 350 duizend euro, dan bespaar je een slordige 6 miljard.

 12. @13, Dat de hypotheekrente aftrek grote flauwekul is ben volledig met je eens (heb ik ooit anders beweerd?), maar dat andere mensen het verschil moeten financieren is onzin. Mensen die hun hypotheek aftrekken van de belasting zijn netto betalers. De overheid haalt gewoon minder op, en dat dat is omdat mensen een huis hebben is erg vreemd maar het is geen kostenpost voor de overheid, huursubsidie is dat wel bijvoorbeeld.

  Off topic, ook eten en drinken worden gesubsidieerd middels de landbouwsubsidies, en ook dat ben ik met je eens is een gekke situatie.

 13. HRA en huursubsidie zijn sigaren uit eigen doos, gefaseerd afschaffen en de belastingen voor iedereen verlagen

 14. @15 De overheid herverdeelt geld. Dat is je vast wel eens opgevallen. Als ze het niet op de ene plaats kunnen (= willen) halen, halen ze het ergens anders. Het is volstrekte lulkoek om iemand die huursubsidie krijgt automatisch bij de niet-netto-betalers te rekenen trouwens, maar dat terzijde. Dat hele netto-betalers gedoe is trouwens volstrekte lulkoek in deze discussie.

 15. En laten we niet vergeten dat die banenmachine voor kansloze stumpers, de PVV, de samenleving ook al aardig wat geld kost. Vierentwintig kamerleden (of hoeveel zijn het er ook weer?), een Europese fractie die Israël vertegenwoordigt, nog wat sukkels her en der in de provincie, en dat allemaal van onze centen!
  Dat is pas een rechtse hobby… over een paar jaar allemaal op wachtgeld, in het huisje in Frankrijk, Portugal of Tsjechië. En ondertussen nog zoveel mogelijk schade berokkend aan de BV Nederland, gewoon door hun blaartrekkende stompzinnigheid.
  Als ik nou een volgeling van Ayn Rand was, ging ik ook lekker trekken van die partij. Vast wel ergens een gedeputeerde nodig of zo. Toch mooi een tonnetje per jaar, nietsdoen gegarandeerd en nog aanzien en status ook…

 16. Niet alleen van die partij. We kunnen bv Piet Hein Donner (en zijn roemruchte voorvaderen) ook bepaaldelijk niet een netto betaler noemen, of wel soms? En toch heeft die gast een hypotheek van meer dan een miljoen. + bijbehorend aftreksel dat hij “terugkrijgt” .

 17. @ Sinterklaas:
  Dat van die landbouwsubsidie klopt niet. Dit is alleen een subsidie voor de landbouwers (en dus een rechtse, of in ieder geval een confessionele, hobby) als deze niet meer gegeven wordt, zal het eten in de winkel niet duurder worden, alleen komen de piepers ed. niet meer uit Nederland maar uit Afrika of Zuid-Amerika. Hetgeen natuurlijk goed zou zijn voor de ontwikkeling van die landen.

  Zo houdt een rechtse hobby (landbouwsubsidies) een linkse hobby (ontwikkelingssamenwerking) in stand.

 18. @17, de discussie over netto betalers is wel degelijk relevant omdat minder opbrengst niet als een uitgave gedefinieerd moet worden. Overigens zeg ik niet dat mensen die huursubsidie ontvangen netto ontvangers zijn per saldo kunnen ze netto betalers zijn.

  @19 is PH Donner een netto ontvanger of betaler hangt van hoe je een ambtenarensalaris beoordeelt, maar jou aversie tegen de hypotheekrente aftrek deel ik volledig. Alleen ik ben er ten principale tegen omdat ik tegen de herverdeling van geld door de overheid ben, jij bent tegen omdat je vindt dat overheid niet goed herverdeeld en er meer gehaald moet worden bij de huizenbezitter.

  @20, het was Sicco Mansholt die de Europese landbouwsubsidies heeft bedacht (socialist), overigens heb ik wel eens gelezen dat hij er spijt van kreeg toen tot hem doordrong dat de Europese landbouwsubsidies de hond in de pot zijn voor Afrika, dus landbouwsubsidie een rechtse hobby noemen, tsja rechts links….. ik weet het niet (etatistisch is het wel).

 19. De subsidie eigen huis is nog steeds te laag in 2008 was hij volgens 4. wonen brede heroverweging 17,6 miljard. Als je daar van af wil trekken de overdrachtsbelasting omdat deze belasting de doorstroming beperkt en de starters ontlast, dan blijft nog altijd 15,2 miljard over. Dat komt omdat altijd het effect van de te lage forfaitaire bijtelling WOZ-waarde wordt vergeten. Anno 2011 zullen deze bedragen hoger zijn.

 20. SuperVVDer GJ. Verder gaat het goed met u? Niets mis met uw geestelijk welzijn? Lonkt u naar een overbetaalde job als partij-ideoloog bij de VVD of desnoods de PVV? Deze zijn tenslotte niet wijzer? Vermaakt u familie en uw weinige vrienden altijd op deze wijze? U gaat mij toch niet wijsmaken dat u serieus bezig bent, want dan gaat het inderdaad niet goed met u.

Reacties zijn gesloten.