Wat er gebeurt wanneer het College voor de Rechten van de Mens discriminatie toestaat…

Het College voor de Rechten van de Mens is een instituut dat is opgericht om mensenrechten te promoten, te monitoren en te beschermen, om ervoor te zorgen dat mensenrechten (inclusief gelijke behandeling) worden nageleefd in de praktijk, in beleid en wetgeving, en om het bewustzijn rond mensenrechten in Nederland te vergroten. Maar om het bewustzijn rond mensenrechten te vergroten moet je wel eerst begrijpen wat mensenrechten zijn.

In 2014 deed het college een racistische uitspraak: het gaf een schoolbestuur, SPO Utrecht, toestemming om de racistische karikatuur Zwarte Piet te blijven gebruiken bij het Sinterklaasfeest. Bij die karikaturen ging het niet alleen om tekeningen en andere afbeeldingen, maar ook om het schminken met zwarte verf (blackface) en het opdoen van pruiken om zwarte Afrikanen na te doen.

Wat deze uitspraak zo ontzettend slecht maakt, is dat het college tegelijkertijd ook oordeelde dat Zwarte Piet feitelijk discriminerend is. Waarom oordeelde het mensenrechtenpanel, waarin overigens geen zwarte mensen zitting hebben, dan toch dat het in 2014 acceptabel was om zwarte kinderen bloot te stellen aan een vernederende karikatuur als Zwarte Piet? In de uitspraak stond, nogal cryptisch, dat de manier van Sinterklaas vieren van 2014 in 2015 mogelijk niet acceptabel zou zijn, en men gaf SPO Utrecht een jaar uitstel om een andere viering te bedenken, omdat er door het meedoen van Zwarte Piet volgens het college niet voorzien kon worden in een discriminatievrije omgeving.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Doorbraak