Wat doen we als Baudet en Roos straks voor een Nexit-referendum gaan?

Vandaag zullen de Britten zich uitspreken over de vraag of ze al of niet binnen de EU willen blijven. Eerlijk gezegd denk ik nog steeds niet dat het van een Brexit zal komen: Britten zijn altijd wat huiverig geweest waar het op verandering aankomt, en in geval van twijfel houdt men daar dan toch liever vast aan de status quo. Dat was met het recente Schotland-referendum niet anders.

Maar móchten de Britten vandaag dan toch stemmen voor die Brexit, dan heeft ook links Nederland zich morgen een vraag te stellen: wat gaan we doen, mocht het hier ook van een referendum komen? Want wed maar dat het succes van Johnson en Farage er dan ook de Thierry Baudets en Jan Roosjes onder ons toe zal aanzetten, het hier nog eens te proberen.

Één ding is me inmiddels wel duidelijk: die zogenaamde “Lexit”-campagne (voor een “Brexit over links”, zeg maar) is nooit echt van de grond gekomen. Het handjevol politici en opiniemakers dat zich de afgelopen maanden hard heeft gemaakt voor een links gemotiveerde “Leave”-campagne, moet nu toch vaststellen dat ze zich uiteindelijk voor het rechtse karretje heeft laten spannen. Ieder links, genuanceerd geluid is volledig verloren gegaan in die bak racistische, reactionaire herrie. Als het inderdaad van een Brexit komt, morgen, dan zal dat een rechtse overwinning zijn. (En misschien een heel klein beetje die van George Galloway – maar ik heb nooit begrepen waarom een zichzelf respecterend, links persoon überhaupt met die idioot geassocieerd zou willen worden.) (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Doorbraak