Wat betekent Brexit voor natuur en milieu?

Op 23 juni stemde het Verenigd Koninkrijk in een referendum om uit de Europese Unie te stappen. In de campagne voorafgaand aan het referendum waren klimaat en natuur nauwelijks topics – terwijl dit grensoverschrijdende thema’s zijn. Wat gebeurt er met Europese milieuwetgeving, of door Europa beschermde natuurgebieden, nu het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat?

EU-lidmaatschap is over het algemeen positief geweest voor natuur en milieu in het Verenigd Koninkrijk: de EU zorgde voor schonere stranden, water en lucht en de bescherming van natuurgebieden. Tot nu toe werd er ook naar de EU gekeken voor het onderhandelen van quota voor CO2-uitstoot, het gangbaar maken van hernieuwbare energie en het reguleren van productie. Een uitstap uit de EU betekent dat campagnegroepen hun koers moeten wijzigen, maar biedt ook nieuwe kansen, zeggen campaigners.

Milieuwetgeving komt onder druk te staan
Craig Bennett, CEO van milieubeweging Friends of the Earth, waarschuwt in een opiniestuk in The Guardian dat 70% van de milieuwetgeving in het Verenigd Koninkrijk Europese wetgeving is. Wetgeving die nu onder druk komt te staan.

Bennett ziet het als een geluk bij een ongeluk dat de campagnes rond het referendum uitdrukkelijk niet over milieu gingen: niemand kan beargumenteren dat de uitslag het Verenigd Koninkrijk een vrijbrief geeft om de grootste vervuiler van Europa te worden. “Als het echt ons voornemen is ’to make Britain great again’, dan zouden we wereldleider moeten worden op het gebied van natuurbescherming en milieu. Het merendeel van de 18-25 jarige stemmers koos voor Remain. Zij zijn de generatie stemgerechtigden die het langst met de ecologische crisis zullen moeten dealen.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be