Wanneer krijgen we hier fatsoenlijke regels voor partijfinanciering?

Dit is een gastbijdrage van Kaaskop

In een parlementaire democratie zijn heldere regels en adequaat toezicht onontbeerlijk, wiens brood men eet wiens woord men spreekt.

In tegenstelling tot het overgrote deel van de “beschaafde” wereld is het toezicht op de herkomst van giften aan politieke partijen hier feitelijk ‘non existent’.

Schiet eens op Donner!

In Japan stapt de minister van BZ op na het aanvaarden van een betrekkelijk kleine gift van een Zuid-Koreaan, zo hoort het.

3 gedachten over “Wanneer krijgen we hier fatsoenlijke regels voor partijfinanciering?”

  1. Is natuurlijk te belachelijk voor woorden dat iemand die in feite in zijn eentje het hele regeringsbeleid bepaalt hier niet alleen grotendeels voor wordt betaald door buitenlandse rijke stinkerds, maar dat we niet eens mogen weten hoevéél hij er voor betaald krijgt.

    In ieder geval vast een heeeeeeeeeeeeeel eind boven de Balkenende-norm. 😐

  2. Rechts Nederland is toch zo’n fan van de VS? Nou dan kunnen we meteen de strengere regels uit de VS overnemen. In de VS was Wilders strafrechtelijk vervolgd voor zijn financiën.

  3. Het GroenLinks-voorstel om dit te regelen is vrijdag eindelijk ingediend. (Was een initiatief van het ex-GL-kamerlid Naima Azough).
    De kamer wachtte 4 jaar op minister Guusje ter Horst (PvdA, Balkenende IV). GL wachtte 3 jaar op D66, dat nu blijkbaar toch niet meedoet. In 2008 moest er een tweede waarschuwing van Europa aan Nederland aan te pas komen. In Roemenië en Bulgarije is dit beter geregeld dan hier. De LPF van Fortuyn werd in 2002 al opgekocht door onroerend-goed-speculanten.
    Sofia heeft weer eens gelijk: In de VS mag geen geld uit het buitenland worden aangenomen. Helaas wel van het bedrijfsleven, maar die giften moeten openbaar worden gemaakt en mogen niet hoger zijn dan een bepaald maximum.
    Wat in de meeste beschaafde landen wèl is geregeld, maar in Nederland niet, is de eis van een ledenstructuur (een democratische vereniging) voor partijen die aan de verkiezingen willen meedoen.
    De maffia-structuur van de PVV (een padre-padrone van wie de naaste medewerkers financieel afhankelijk zijn, of anderszins chantabel) zou misschien eens voorwerp van een klacht van benadeelde burgers bij de Raad van Europa moeten worden.

Reacties zijn gesloten.