Wanneer gaan we de doodstraf weer invoeren?

Jannemieke Ouwerkerk, Ralph Hermans en Niels van der Laan – alledrie 30 jaar oud – zijn strafrechtjuristen. De eerste twee in de wetenschappelijke wereld, Van der Laan als advocaat. Ze maken zich zorgen over hun werkveld, het strafrecht. Want dat verhardt. Het wordt strenger. Het wordt – ten onrechte, vinden ze – steeds vaker gezien als oplossing voor veel problemen in de samenleving.

Het is al langer aan de gang, zeggen de drie, die verharding van het strafrechtklimaat. “Maar de stortvloed aan maatregelen die het strafrecht strenger en harder moeten maken”, vertelt Ouwerkerk, “is het laatste jaar echt op gang gekomen.”

Deze drie dappere mensen durven zich, gelukkig!, nog steeds uit te spreken. Ben benieuwd hoeveel bedreigingen ze gaan krijgen en of ze dan ook van die stoere jongens om zich heen krijgen, net als die blonde haatpruik (zal wel niet, want zou wel uitkomen als ze ophouden met dit te zeggen).
Deze drie laten even weten dat de repressie van Dickerdack en zijn hulpje Robin puur is omdat ze niet weten wat ze met de Nederlandse samenleving aan moeten. Dat ze zich laten leiden door allerlei zotte peilingen die zogenaamd ‘zeggen’ wat het volk wil. Het volk wil bloed zien, dat is altijd al zo geweest. Openbare terechtstellingen zouden het ook in deze tijd prima doen, graag zo bloederig mogelijk. Puur ter bevrediging van de bloeddorst van ‘het volk’.

Dit ‘volk’ moet je behandelen als kleine kinderen. Je moet weten wat goed is voor Nederland en niet bij elke woedeuitbarsting toegeven. Kortom, je als verstandige ouder opstellen, de kleuters gewoon laten krijsen en ze naar hun kamer sturen. Kop dicht!

Dat mensen die de wet overtreden, pas daarna gestraft moeten worden, dat wordt helemaal aan de kant gegooid. Niet dat iedere Nederlander bij voorbaat een potentiële dader is die dan ook dag en nacht in de gaten gehouden moet worden en op voorhand in hechtenis genomen kan worden omdat hij/zij mísschien íets zou kúnnen doen. Zo werkt het strafrecht niet! (wel bij Dickerdack en Teeven, de loopjongens van de blonde haatpruik)

Deze drie dappere mensen eindigen met onderstaande, komen we weer bij het punt dat ze in Den Haag hun werk niet goed doen. En dat van onze belastingcenten! Wanneer gaat dat eens gedaan worden? Stop met die waan van de dag en dat kiezers winnen, ga aan het werk! En daar zul je dan op beoordeeld worden. Tuurlijk, ben naïef en niet van deze tijd (gelukkig!), want laat me niet leiden door dat afgrijselijke hedendaagse ressentiment. Heb een eigen gezond boerenverstand en gebruik dat ook, iets wat meer mensen zouden moeten doen in plaats van dom achter een schreeuwerd aan te lopen. Uit de geschiedenis kunnen we eindelóós leren waar dát toe leidt! 😥

Daar komt nog bij, zeggen de drie, dat er in Den Haag erg vaak dingen worden geroepen die gewoon niet kloppen. “Hoe is het mogelijk dat minister Opstelten roept dat strenger straffen wél helpt, terwijl echt uit alle onderzoeken blijkt dat dat onzin is?”, vraagt Van der Laan. “En waarom worden er zoveel onwaarheden gebezigd over criminaliteit en veiligheid”, vult Ouwerkerk aan.

Het getuigt van politieke zwakte, zegt Hermans. “Er wordt bij heel veel al dan niet vermeende problemen te pas en te onpas naar het strafrecht gegrepen. Maar daar is het strafrecht niet voor. Het strafrecht is geen handig instrument in handen van beleidsmakers.

“Het strafrecht is een ultiem middel, dat moet worden ingezet als het leed al is geschied. Het is responsief, niet preventief. Maar politici die niet tegen de tijdgeest in durven te gaan, die bang zijn voor hun kiezers, en die geen goede ideeën hebben over de problemen in de samenleving – die grijpen al heel snel naar het strafrecht.”

12 gedachten over “Wanneer gaan we de doodstraf weer invoeren?”

 1. Nederland zou de traditie van het abolitionisme (het streven naar afschaffing van het strafrecht), dat in NL ooit gebloeid heeft, moeten koesteren. Dit drietal zit nog ergens in de buurt van de geest van Van Maarsseveen en Bianchi, om twee van de recentste te noemen. Het abolitionisme is al bezweken aan de tijdgeest die liever aan de borreltafel plaatsneemt: kankeren op de criminaliteit en op de flitspaal.

 2. ““Hoe is het mogelijk dat minister Opstelten roept dat strenger straffen wél helpt, terwijl echt uit alle onderzoeken blijkt dat dat onzin is?”, vraagt Van der Laan.”

  Blijkbaar is Opstelten ook voor de populisme bezweken.

 3. Je kunt voor of tegen de doodstraf zijn, maar het staat inmiddels wel vast, hoewel zwaarder straffen níet leidt tot vermindering van de criminaliteit en/of het aantal recidiven, maar dat het aantal gevallen van recidive praktisch tot 0 wordt teruggebracht onder degenen die de doodstraf hebben ondergaan.
  Je ziet hetzelfde bij bijvoorbeeld seriemoordenaars. Ze blijven net zo lang doorgaan met moorden tot ze dood zijn.
  Maar zelfmoordenaars ook die van het terroristische slag, zijn zelden of nooit seriezelfmoordenaars.
  Nu is het mogelijk dat daar een andere oorzaak ten grondslag aan ligt.
  God moet namelijk niks hebben van zelfmoordenaars, dit in tegenstelling tot gewone moordenaars, althans voor zover ze Z’n uitverkorenen zijn. Die mogen moorden dat het een lust is, zolang ze Z’n naam maar roepen.
  Het is echt niks voor niks dat de twee enige landen ter wereld waarvan men zeker is dat de hele bevolking uitgezonderd degenen die niet in God geloven, de VS en Israël, juist de landen zijn die door God het meest “geblest” zijn, ook de meeste moordenaars kent en dat terwijl er de doodstraf toch een heel gangbare straf is, zij het dat in Israël die alleen wordt opgelegd aan mensen die niet in God maar wel in Allah geloven (zie http://is.gd/3O9yqo )

 4. Het ligt niet voor de hand dat Nederland in de toekomst openbare terechtstellingen gaat uitvoeren, want dat is ZO islam, dus dat doen ‘we’ in een ‘beschaafd land’ niet.
  Wat een ‘beschaafd land’ wel doet is mensen 23 uur per dag opsluiten in een betonnen grafcel, in een individueel regime en dat voor langere tijd, desnoods voor ‘life’. Zoals dat gebeurt in het grote voorbeeldland Amerika. Dat noemen ‘wij’ humaan.

 5. Strenger straffen helpt niet, uiteindelijk is een gemiddelde crimineel daar niet gevoelig voor en helpt alleen de doodstraf. En betreft de vragende titel: Laat ik het zo zeggen: ik ben een klant van de BV Nederland. Want ik betaal hier belastingen. En zoals elke BV, NV of andere beursgenoteerde onderneming, luisteren we netjes en beleefd naar de klant.

  Dus als ik de doodstraf heringevoerd wil hebben, dan hoort dat gewoon te gebeuren. Dat heet Klantenservice en waar krijgen voor je geld. Zo niet, dan stop ik met mijn maandelijkse contributie (lees: belastinggeld) aan de BV Nederland. Bij dezen een oproep aan iedereen hetzelfde te doen.

  En f*ck de Christelijke idealen, commerciële idealen zorgen ervoor dat we rijk worden. Christelijke idealen zorgen voor een compleet failissement.

 6. @CB in de VS hebben ze de doodstraf en daar helpt het ook niet. Verder hebben we hier een representatieve volksvertegenwoordiging, en geen directe democratie waarbij de meest mongoloïde meerderheid bepaalt wat er gebeurt. Althans, tot op zekere hoogte gebeurt dat nog net niet. Dus vette pech.

 7. @9: Dat zijn geen christelijke idealen, maar humanistische.

  @10: Nou, jij hebt duidelijk geen hoge pet op van directe democratie. Maar wat voor democratisch systeem je ook hebt (die ‘mongoloïde meerderheid’ hou je sowieso, of schat je de parlementaire elite hoger in dan het gepeupel?) – je hebt altijd de kaders van de rechtsorde. En Nederland heeft het VN-protocol onderschreven dat afschaffing van de doodstraf verlangt, dus dat is idd. vette pech voor @CB.

 8. Lijkt erop alsof de Libertarians in Nederland Krapuul als oefensite hebben uitgezocht voor hun Ego-Fascistisch gebral …

  @9 In staten in de USA waar er doodstraf is ,zijn de misdadigers juist gewelddadiger , als je het risico loopt met de dood gestraft te worden zorg je er voor dat alle getuigen zwijgen …

Reacties zijn gesloten.