Waarom zou je geen boerka dragen?

Ja, die vraag zullen boerkadraagsters zich ongetwijfeld stellen. Als er zo op je gefocust wordt en er een wet komt om een handjevol vrouwen te dwarsbomen, dan moet het wel heel goed en heel speciaal zijn. Als ik boerkadraagster was, zou ik ook zo’n kop hebben.

Mohammed Ghaly, universitair docent islamitisch recht en ethiek universiteit Leiden, lid ‘boerkacommissie’ in 2006, licht in Trouw toe hoe hij vindt dat er met deze vrouwen én mannen neem ik aan, uit een kleine stroming binnen de islam in Nederland, omgegaan zou moeten worden. Net als ik vindt hij dat wat de regering nu af wil dwingen, niet goed is. Niet voor deze mensen, niet voor de samenleving en niet voor Nederland. Er zijn nog wel verstandige mensen in Nederland!

 

24 gedachten over “Waarom zou je geen boerka dragen?”

 1. Zeker, het anti-boerkawetje is volstrekte kul. Ik vrees dat het alleen maar averechts zal werken en dat er juist door het verbod een aantal moslima’s, op zoek naar hun ‘identiteit’, ook maar eens naar de boerka-boer gaan en zich zo’n ‘vroom’ kledingstuk aanschaffen.

  Lijkt me geen prettig vooruitzicht, noch voor die moslima’s-die-in-de-war-zijn, noch voor anderen die hier tegenaan moeten kijken en geen flauw idee hebben wie daar voorbijschuift.

 2. @1

  Je moet niet oordelen hoe andere mensen hun leven willen leiden. We zitten met circa zeven miljard mensen op deze planeet, er zullen miljarden mensen zijn die jouw manier van doen en laten als afwijkend kwalificeren.

  Als je op basis van een vluchtige blik al meteen kunt inschatten wat voor vlees je in de kuip hebt dan zou ik dat talent in klinkende munt omzetten, onbetaalbaar.

  Ben jij niet een beetje in de war?

 3. Gut, altijd fijn een bevestiging te zien dat er nog ‘echte’ ‘stoere’ ‘kerels’ zijn die de tere en immer labiele vrouw zo goed weet te doorgronden.

 4. ik zie weinig verschil tussen een ‘echte’ ‘stoere’ ‘kerel’ die ” de tere en immer labiele vrouw zo goed weet te doorgronden. ” en de hyperventilatief feministe die zeker weet dat alle moslima’s door hun man gedwongen slachtoffers zijn …..

 5. Er zijn nog wel verstandige mensen in Nederland!

  Klopt maar daar horen jullie niet bij.
  Het is een kwestie van fatsoen en niet meer als normaal dat je toont wie je bent.
  Het zijn alleen mensen die iets te verbergen hebben die hun gezicht verstoppen.
  Het is alleen jammer dat dit met een wet afgedwongen moet worden.
  Dit is tegen onze normen, waarden en cultuur.
  Als onze normen, waarden en cultuur u niet bevallen ga heen en wees gelukkig maar kom niet onze samenleving verzuren.
  Onze samenleving verzuren word al veel te veel gedaan.

 6. Waarom niet?
  Ik wil er best wel eens een Burka uit proberen om zelf te ervaren dit voelt en om zelf mee te maken hoe mijn mede burgers daarop reageren..

  Als het dan toch over vlees in de kuip moet gaan, ik zou dit niet zo geformuleerd hebben, sta er dan ook bij stil dat het de boerka draagster is die het vlees van haar medeburgers vanuit haar spiekgaten kan evalueren.

  Ik zie rond Brussel Centraal vaak genoeg genoeg meisjes van ver onder de 7 in strenge zwarte hijabs, nieuwsgierige kinder oogjes nog net niet naar binnen gekeerd, om me van een pro hype als antwoord op GW af te keren.

  In mijn buurt AH zie ik dat jonge moslima’s van hoofddoekje naar hijab overgaan en ik hoorde ze met elkaar mobielen of ze s avonds de doek gingen dragen.
  Het leuke daarvan is de ontstane openheid in mijn bijzijn als vrouwen onder elkaar.
  Stads wandelaar Adriaan van Dis noemde iets dergelijks over Parijs waar het voor jonge moslima’s make up op /af, doek op/af is.
  Ik denk eerder zoals #1 BorF dat dit om het zoeken naar identiteit binnen een vrije seculiere samenleving , hetgeen ik ook op allochtonen fora tegen kom, zou gaan.

  Schrijver heeft het over een streng religieuze burka stroming zonder deze voor de onwetenden met naam binnen de gelederen van islam leerscholen, gemeenschappen , nader te definiëren.

  Wat betreft de toename van reli fundi politiek is het mijn idee om de voordelen van de sexuele revolutie niet uit het oog te verliezen 😉 .

 7. @2 Nee, ben niet in de war hoor, maar heb gelukkig wel een eigen mening en die ventileer ik dan ook. Ik doe niet aan overcompenseren, het staat een ieder wat mij betreft vrij om gekleed te gaan zoals hij/zij dat wil, net zoals het mij vrij staat om er iets over te zeggen.

  @3 Flauwekul, ik heb te doen met vrouwen die dergelijke kledij krijgen opgedrongen, da’s een heel ander verhaal.

  Godsdienst is opium voor het volk…

 8. # Scooby 5
  `Er zijn nog wel verstandige mensen in Nederland! Klopt maar daar horen jullie niet bij.
  Het is een kwestie van fatsoen en niet meer als normaal dat je toont wie je bent. Het zijn alleen mensen die iets te verbergen hebben die hun gezicht verstoppen. (bral, bral)
  Dit is tegen onze normen, waarden en cultuur. Als onze normen, waarden en cultuur u niet bevallen ga heen en wees gelukkig maar kom niet onze samenleving verzuren. Onze samenleving verzuren word al veel te veel gedaan.’ (einde bral)

  Dat zei de fascistische Duitsche bezetter ook in 1940 ook, `Ausweis, Köpfe zeigen!’,
  die zou je met bruine rochelpraat voorzekers ook hebben toegejuicht?
  Jouw bruine Meester de PVV-lijder Wilders heeft iets te verbergen! `Wij’ niet.
  En pleur op met dat ge `jullie’!

 9. Een tijd geleden was er een programma van de AVRO over het midden-oosten. Met Cilly Dartel die daar geloof ik even woonde. Zulke programma’s zou je dagelijks moeten herhalen, omdat het gaat over de gewoonten en gebruiken van de landen daar. Een boerka heeft alles te maken met het klimaat en het zand daar. Hier in Nederland hebben we geen woestijn, geen zand stormen of de temperaturen van daar. Wat moet je met zo’n ding dan vraag ik mij af? Hoogstens dat het makkelijk is als we een Nederlandse hoosbui krijgen?

 10. “Een boerka heeft alles te maken met het klimaat en het zand daar.”

  Ammehoela, is een uitvinding van een of andere religieuze fanaticus die zich beroept op de Koran. Ben benieuwd waar dat dan staat, en àls het er al in staat (…), dan behoren alle niet boerka draagsters volgens diezelfde fanatici ook tot de heidenen zeker?

  Blij dat ik een heiden ben, ik MOET namelijk helemaal niks om zgn een beter mens te zijn, MAG het allemaal zelf uitmaken. 😛

 11. @11

  dat maken wij wel uit of jij een goed mens bent

  jij oordeelt tenslotte ook over andere mensen

 12. @12

  Oh ja joh? En wie is ‘wij’ in dit geval? En waar zei ik dat ik een goed mens ben?

  Je doet trouwens zelf niet anders dan je mening verkondigen (of zoals jij dat noemt; oordelen) op deze site. Grappig is dan wel dat een mening die jou onwelgevallig is, plots een ontoelaatbaar oordeel is.

  Hier een voorbeeld van één van je ‘genuanceerde’ uitlatingen:
  “de moraalridders uit de Biblebelt hebben geen problemen met de consumptie van vlees van dieren die onder erbarmelijke omstandigheden zijn vetgemest, een duo dat met wederzijds goedvinden een stukje van elkaars vlees consumeert dat is het einde van de beschaafde wereld!

  waarschijnlijk realiseert de SGP zich niet dat de voorgestelde aanscherping van de Mediawet zou betekenen dat ondermeer hun nieuwe vrienden van de PVV niet als vanouds onfatsoenlijk kunnen roeptoeteren”

  Van mij mag je hoor, geen probleem, maar laat een ander dan ook zijn vrije mening!

 13. Bettina.

  Het dragen van een boerka of niqab heeft niets maar dan ook echt niets met zand of woestijnen te maken. Het dragen van de niqab of de boerka is volgens de hoogste geleerden een verplichting voor de vrouw, er zijn ook geleerden die het aanbevelingswaardig noemen of niet als verplicht zien. Als moslim kun je dus kiezen die geleerde te volgen die zijn argumenten het beste kan onderbouwen. Het woord niqab of boerka wordt niet genoemd in de Koran. In de tijd van de eerste moslims bestonden deze namelijk niet. De gelovige moslimvrouwen droegen enkellange gewaden en bedekten daarmee hun gezicht zodra ze naar buiten gingen. Ook zijn er overleveringen bekend waaruit de conclusie getrokken kan worden dat een aantal vrouwen niet hun gezicht bedekten. Omdat veel vrouwen deze manier van gezicht bedekken niet handig vonden is de boerka of niqab in het leven geroepen. Het heeft wel degelijk zijn oorsprong in de Islam en is namelijk af te leiden uit de leefwijze en uitspraken van de profeet Mohammed (vzmh), die de Sunnah wordt genoemd.

 14. #BorF

  De moslima waar jij het over hebt zijn vaak hoogopgeleide vrouwen die na een uitgebreide studie zelf voor het bedekken van hun gezicht hebben gekozen en zijn niet door hun mannen gedwongen om een boerka te dragen. In tegenstelling tot jouw uitspraken weten deze vrouwen heel goed waar ze het over hebben en waarom ze ervoor kiezen.

  Wat denk je eigenlijk te weten over deze zaken als jezelf nooit eens de moeite hebt genomen om je te verdiepen in correcte informatie? Jouw opmerkingen getuigen noch van kennis noch van respect.
  Dat je totaal niet weet waar je het over hebt blijkt uit de volgende uitspraken: “dan behoren alle niet boerka draagsters volgens diezelfde fanatici ook tot de heidenen zeker?”

  Als je deze uitspraak had gedaan tussen moslims had je de wind van voren gehad. Het is namelijk niet aan een andere moslim om wel of niet te oordelen over wat de ander draagt of niet draagt, het geloof zit namelijk niet alleen in een hoofddoek of een boerka. Achter de rug praten van iemand is een van de meest verafschuwde daden binnen de Islam. Het is een moslim niet toegestaan om een andere moslim een heiden te noemen.

  Verder zeg je dit: “Ammehoela, is een uitvinding van een of andere religieuze fanaticus die zich beroept op de Koran. Ben benieuwd waar dat dan staat, en àls het er al in staat (…), ”

  Dit getuigt wederom van onwetendheid van jouw kant, ik heb hierboven uitgelegd hoe het wel zit. Ik kan je het bewijs geven maar dat zijn een aantal pagina’s, ik neem aan dat het Arabisch wat teveel gevaagd zou zijn, in het Engels is het bewijs wel beschikbaar dus als je hier even de moeite voor zou nemen om dat op te zoeken is dat verstandiger dan hier maar wat te lopen verkondigen waar je geen kaas van hebt gegeten. Je mag best een mening hebben maar een mening kun je pas hebben als je kennis hebt vergaard zodat je een mening ergens op kunt baseren en kunt onderbouwen

  Wat jij doet heet brallen en mocht je er eentje teveel op hebben dat heet dat dus lallen.

 15. Bettina

  Dat noem ik geen theorie maar een bijzonder vrije intepretatie van deze Cilly Dartell zonder enige kennis van zaken.

  Ook als er dus nergens ter wereld ooit een woestijn was geweest hadden vrouwen ook een boerka gedragen dus haar veronderstelling slaat nergens op.

  Vrouwen die bewust een boerka dragen dragen doen dit vanwege hun geloofsovertuiging niet vanwege weersomstandigheden.

 16. @15 Typische reli-prietpraet van een gelovige die meent de waarheid in pacht te hebben. Respect? Waarvoor? Ik spreek liever mijn afschuw uit over de slachtpartijen die ‘in naam van de Waarheid’ in de afgelopen eeuwen al hebben plaatsgevonden en nog elke dag op het Journaal voorbijkomen. Denk daar eens over na voordat je je met jouw bijbel-interpretatie om de oren slaat.

  Maar vooruit, ben de beroerdste niet, dus laat me je uit de droom helpen. DE moslim bestaat niet. Noch DE christen, DE jood, of wat dan ook. Gelovigen hebben de onweerstaanbare neiging om datgene uit hun Schrift te pakken wat hen welgevallig is, en dat dan te verkondigen als zijnde de Waarheid.

  • “De moslima waar jij het over hebt zijn vaak hoogopgeleide vrouwen die na een uitgebreide studie zelf voor het bedekken van hun gezicht hebben gekozen”
  Hou toch op zeg. Dus alleen hoogopgeleide vrouwen komen na een uitgebreide studie tot een dergelijke onzinnige conclusie? En welk hoger doel menen zij daar dan mee te bereiken?

  Ben geen islamofoob hoor, hooguit een relifoob. Voor mij hoeft dat boerka verbod niet, vrijheid blijheid, zoek het maar uit. Maar het idee om door een stad te banjeren waar de helft van de voorbijgangers zich meent te moeten verstoppen achter zwart jute…??? Brrrr…!

  Godsdienst is opium voor het volk.

 17. #18

  Wel eens van fatsoen gehoord?
  Ik ben geen relifanaat, heb alleen kennis van zaken waar jij dus geen fluit vanaf weet en dat schijnt je meer te storen. By the way, ik verkondig niet eens een eigen persoonlijke mening, ik geef weer wat de Islam verkondigd. jij loopt maar wat te stampvoeten zonder ook maar iets met kennis te onderbouwen.
  Je noemt de Bijbel, ik had het over de Koran.

  En nee, het zijn niet alleen hoogopgeleide vrouwen die een boerka dragen maar hier in Nederland zijn de meesten dat wel en wat ze daar menen mee te bereiken is dan ook nog altijd hun eigen zaak en het is respectloos om iemand door op aan te vallen.

  De slachtpartijen zijn er al sinds het begin van de mensheid. Of wou je beweren dat mensen die geen geloof aanhangen zich daar nog nooit schuldig aan hebben gemaakt?

  Lees je eigenlijk wel eens iets?

 18. Reactie #18 BorF die bralt: ` Voor mij hoeft dat boerka verbod niet, vrijheid blijheid, zoek het maar uit.
  Maar het idee om door een stad te banjeren waar de helft van de voorbijgangers zich meent te moeten verstoppen achter zwart jute…??? Brrrr…!’

  Best, maar kom dan niet met zo’n domme dubbeldenkreactie. .
  Maar = `Nee’. Je hebt geen punt met zulk onzeker gebral.

  Òf je kiest voor boerkahaat, òf je kiest voor Krapuulstandpunt. (Either, you know..)

  Zoniet, optiefen graag! En rap!!
  Soms moet zulks ietwat cru worden gezegd, anders blijven hier weke zuigtrollen kleven die het spamfilter doen dichtslibben met hun sliijmerige en opportunistisch amorfe rechts-linksheid. 😥

 19. Zo Abdul, die ben je ook weer kwijt. En BorF moet er niet aan denken dat er halve steden in een boerka lopen. Nou in de zomer zou mij dat zeer verheugen als al die veel te dikke mensen (mannen en vrouwen) al hun vlees weer ten toon lopen te spreiden in te korte, afzakkende broeken met te krappe en te korte T-shirts. Dan vraag ik me altijd af, waar ik het aan verdiend heb dat ik dat dat allemaal moet aanschouwen. Als je thuis in je blote kont wilt lopen, mag je helemaal zelf weten. Maar als je je in het openbaar begeeft, denk dan een beetje om de eetlust van je medemens.
  (zal wel of topic zijn, maar moest het heel even kwijt)

 20. @18Godsdienst is opium voor het volk.

  en dat was een van de mottos van Joseph Stalin , recordhouder massamoorden allertijden , jouw seculiere en atheistische wereldbeelden of ze nu Communisme, Fascisme of Kapitalisme heette heben in hun twee eeuwen bestaan al duizenden keren meer doden opgeleverd dan al de religies bij elkaar …

 21. @22
  Het is een verhaspeld citaat van Marx: godsdienst is het opium van het volk (dat zich geen echte opium kan permitteren, was toen een elitedrug).
  Aan de rest van @18 maak ik geen woorden vuil.

 22. #19: ik geef weer wat de Islam verkondigd
  Nee, dit is jouw interpretatie ervan. Tegelijkertijd zijn er miljoenen die het weer anders uitleggen. Geeft niet hoor, komt in de beste kerken voor. In NL zouden een paar honderd vrouwen een boerka dragen, de anderen hebben dat dus nergens in het Geschrift gevonden… Zag gisteren een vrouw met boerka tegen de interviewer zeggen: “het is mijn plicht aan Allah”. In haar ogen verzaken de niet draagsters dus. ’t Is maar hoe je het leest en uitlegt, nietwaar?

  #19: De slachtpartijen zijn er al sinds het begin van de mensheid. Of wou je beweren dat mensen die geen geloof aanhangen zich daar nog nooit schuldig aan hebben gemaakt?
  Nee, zeker niet. Maar is dat een excuus om het dan ‘in Godsnaam’ ook maar te doen?

  #20: Òf je kiest voor boerkahaat, òf je kiest voor Krapuulstandpunt. (Either, you know..) Zoniet, optiefen graag! En rap!!
  Kijk, dat is nog eens genuanceerd! Je bent voor ‘ons’ of je bent tegen ‘ons’. Voor een andere mening is hier geen ruimte. Klasse hoor!

  #21: in de zomer zou mij dat zeer verheugen als al die veel te dikke mensen (mannen en vrouwen) al hun vlees weer ten toon lopen te spreiden in te korte, afzakkende broeken met te krappe en te korte T-shirts. Dan vraag ik me altijd af, waar ik het aan verdiend heb dat ik dat dat allemaal moet aanschouwen.
  Oei, serieuze uitglijder. Dus mooie slanke mensen mogen dat wel van je? En dat mag je zomaar zeggen hier? Staaltje van pure discriminatie lijkt me.

  #22: @18Godsdienst is opium voor het volk.en dat was een van de mottos van Joseph Stalin , recordhouder massamoorden allertijden
  Jouw misvatting is al gecorrigeerd hieronder.

  De wat overspannen reacties op mijn mening lijken gevoed door een neiging to overcompensatie. Zal het nog een keer uitleggen; het boerkaverbod vind ik onzin, is ook niet uit te leggen t.o.v. godsdienstvrijheid, bivakmutsen, integraal helmen en wat dies meer zij. Van mij mag iedereen gekleed gaan zoals hij of zij wil (al of niet met een te dikke blote buik…) maar tegelijkertijd mag ik daar ook best iets van vinden en dus ook zeggen. Ik heb geleerd zelf te denken en een mening te vormen i.p.v. als een schaap de kudde te volgen, en dat bevalt me prima. Kennelijk bevalt het de ‘incrowd’ hier niet, die ziet mij liever ‘optiefen’.

Reacties zijn gesloten.