Waarom Links verliest en Duitsland wint

De verwachtingen zijn hoog gespannen, talent volop aanwezig, maar bij de eerste confrontaties lopen de combinaties niet en worden ego’s belangrijker dan het collectief. En terwijl het legioen gelooft in een wonder, houdt de oppositie zijn kruit droog tot het allerlaatste moment.

Welke andere verwachting kon er zijn dan dat Nederland Europees kampioen zou worden. We waren 2e geworden op het voorgaande wereldkampioenschap. Meer bewijs en gelijk kon je toch niet aan je zijde verwachten. Wat denkt de oppositie wel niet nadat zij anderhalf jaar heeft lopen knoeien. Het was regelrecht spelbederf van de VVDCDA en PVV. En de PVV liep voor het laatste fluitsignaal ook nog van het veld af. De striemende fluitsignalen vanaf de tribune onderstreepten nog maar eens het knoeiwerk van Rutte.

Het moet anders. Het kan anders. We gaan investeren in prachtig spel, mooie combinaties, hoogstaand voetbal. De oefenwedstrijd tegen de lentecoalitie liet zien hoe het niet moest. Nee, zo gaan wij niet spelen. Niet dat defensieve, dat zuinige spel. Het verlies van de oefenwedstrijd is van geen betekenis. Daar leren we van. Dat sterkt de motivatie om vooral vast te houden aan onze eigen spelopvattingen. Het gat dat het CPB in onze defensie ontwaarde lopen we wel dicht met wat extra inspanning. Het publiek is enthousiast gemaakt met alle mooie beloftes van prachtig spel. Nu en in de toekomst. Volop uitgedost en nu al in een overwinningsroes. Wat kan er nog mis gaan?

Terwijl wij ons vergapen aan ons prachtige spel, analyseert de concurrentie haarfijn onze strategie. Met Duitse degelijkheid worden de sterke en zwakke punten blootgelegd. Zij weten beter. Hoogstaand voetbal is mooi, maar winnen is het doel. Een strategie is pas succesvol als alle middelen en betrokkenen volledig zijn gefocust op het doel. Het gaat om balans en dienstbaarheid. Een speler die de bal aan zijn voet houdt, om met mooie passeerbewegingen het publiek in vervoering te brengen maar vergeet te scoren, heeft het doel uit oog verloren. Na de wedstrijd klaagt niemand over het zuinige spel van de oppositie maar wel over de score die het verlies aangeeft.

De doorrekeningen van het CPB laten zien dat we met alleen mooi voetbal de wedstrijd niet gaan winnen. Het zal bikkelen worden en daarmee heeft de oppositie haar eerste punt al binnen. Het publiek is niet alleen geïnteresseerd in een mooie strategie maar vooral in een succesvolle. Dat betekent dat Links zijn strategie moet omgooien. De huidige koers waarbij alles wordt gedaan om het publiek tevreden te houden is geen koers die gericht is op het verwezenlijken van het doel. De concurrentie en de gebiedende regels van de markt, nopen tot realisme. Dan maar iets minder mooi, maar meer effectiviteit.

In augustus komt de VVD pas met haar programma. Vlak voor de finale. Links zal geen tijd krijgen om haar spel aan te passen. De wissels zijn dan al opgebruikt. Dat VVD programma zal bol staan van snoeiharde bezuinigingen in lijn met de prognose van het CPB. Daar is niets moois aan, maar de boodschap zal duidelijk zijn. De defensie bij de VVD zit potdicht. Daar kan Links wel mooi omheen dartelen met prachtige technische hoogstandjes, maar winnen doe je er niet mee. Het publiek herkent de degelijkheid in het VVD programma. De rots in de branding in een zware storm. Dat schept meer vertrouwen en geloof in de overwinning dan het lichtvoetige gedartel en de botsende ego’s die om het hardst om balbezit strijden. Want we willen allemaal scoren, terwijl er maar 1 bal is.

Aan de andere kant loopt een eenzame spits. Niemand let op Mark. Minzaam glimlachend constateert hij dat Links vergeet het gat in de defensie te dichten. Geduldig wacht hij af totdat hij in positie wordt gebracht door zijn team. Een doelpunt verschil is genoeg om te winnen. Al is het maar een zuinige punter. Misschien moet Links maar hopen op een CDA scheidsrechter die uit coulance de bal op de stip legt.

 

Verscheen eerder op hgroen.wordpress.com. Auteur: Hans Groen.

7 gedachten over “Waarom Links verliest en Duitsland wint”

 1. gaap geeuw zzzzzzzzzzzzz
  politiek vergelijken met voetbal…
  en daar vast zelf heel blij mee zijn

 2. Even de VVD afzeiken voor de Bühne Hans ?, terwijl je partij een VVD regering gedoogt … 😥 beetje boel hypocriet ..

 3. Bij GroenLinks denkt men kennelijk nog steeds dat het nog een oefenwedstrijd is, terwijl veel mensen in de lagere inkomens al lang uit de poulefase liggen zonder punten. Dankzij het Kunduz-akkoord.

 4. Het is een riskante strategie van de VVD. Niemand weet hoe hoog of laag de VVD staat tegen die tijd. Je merkt wel dat Stef Blok het nare verhaal verteld en dat Mark in de luwte moet blijven.

  Op links zie je dat SP en PvdA elkaar zetels afsnoepen vice versa. Dat helpt niks, want de omvang van D66 bepaald op er überhaupt wel een links kabinet zal komen. Pechtold is niet geporteerd van Roemer, en omgekeerd ook niet (Europa, marktwerking, pensioenleeftijd en ontslagrechtflexibilisering). Roemer glundert van trots omdat de peiligen voor hem in goed gesternte staan, maar dat is gerealiseerd vanuit de underdog rol. In de weken voor de verkiezingen zal de roep om een goed onderbouwd economisch verhaal sterker worden, dat werkte afgelopen jaren niet in het voordeel van de SP.

  Diederik Samsom heeft de lastigste rol maar nog steeds alle opties in handen. Hoe de 3 zetels van SP én D66 af te snoepen? Daar zit hem de kneep. Europa hoort ons te assisteren, en wij niet bij weer en bij ontij het werkpaard van Europa te zijn (of daar moet wel wat tegen overstaan in de 3% regeling) Nederland moet groot worden in de productie van biobrandstof + verhandel. Een onontgonnen toekomstige wereldhandel. Daar kunnen PvdA en GroenLinks elkaar heerlijk en eerlijk in vinden.

  En dat sympathieke Partij voor de Dieren van Marianne Thieme heeft wel 3 dure zetels in de peilingen die elders node gemiste worden.

 5. @Hans, in je speelbeschouwing lijk je net op Bert Maarwijk zijn uitlatingen voor de wedstrijden.

  Zonder Spirit is er geen spel. Dat hebben de anderen getoond en Nederland dus niet.
  Alleen zakelijkheid. Verder ga ik geen commentaar op het voetbalspel geven want je geeft blijk hier helemaal niet op de hoogte te zijn van dit spel. De Duitsers daarentegen wel.

  Het is voldoende om te lezen hoe hoog je de “catenaccio” van VVD beoordeelt.
  Volledig in zichzelf opgesloten anderhalve jaar regeringstijd verprutst met Rutte, Verhagen en Wilders om op de walreep gered te worden met een prachtig Kunduz-schwalbe door GroenWhatever.

  Heb je ooit geprobeerd voetbal te spelen?

  Als VVD voor je de rots in de branding is – ga je gang en stem op VVD, het is je goede recht – ze zullen uit de Hemel afdalen om Nederland te gaan redden.

  Daar reken jij vast op.

 6. Meer voetbal en politiek:

  #smakeloos #onzejongens #wijwinnengewoon #komtgoed #lallen #duitseautosbranden #weerzinwekkend #tvpresentatricevernederen #oranjegekte #simpelvolk #afzichtelijk #tenenkrommend #pseudoverdriet #nitwits #protest

  Oranje is grillige propaganda. Een mini-samenleving die uiteen kan spatten

  http://goo.gl/kz9uK

Reacties zijn gesloten.