Waarom ik een hekel aan rechts heb gekregen!

Ik ben opgegroeid in een middenstandsgezin, waarin mijn moeder en haar man vvd stemden en mijn vader komt uit een volwaardig SDAP nest. Ook de verschillen van buurt waren groot, mijn moeder kwam uit een iets betere buurt dan mijn vader en mijn oma van moederskant kon niet nalaten dat mijn vader in te wrijven. Het scheelde maar een kwartier lopen, maar het was een wereld van verschil. Dat het huwelijk van mijn ouders niet lang duurde mocht duidelijk zijn, de klassenverschillen bleven. Voor mij heeft het weinig uitgemaakt, ik beweeg mij graag in allerlei kringen van links tot rechts,van kerkelijk tot atheïst het houdt me op scherp. Maar in de jaren merkte ik dat in de rechtste kring een grote onvrede heerste.

Zo kwam ik vaak mensen tegen, met een vette auto onder de kont, een groot huis en kinderen die studeerden en er niet echt bij hoefden te werken. Maar waar ik niet goed van werd, was het eeuwige geklaag, ze waren allemaal ‘arm’, ondanks een bovenmodaal salaris of een goedlopende toko. Daarna kwam het dat wij het in Nederland slecht deden, het ondernemerschap werd niet gewaardeerd en die socialisten die lachten ze gewoon uit. De telegraaf werkte mooi mee, door verontwaardigd te koppen dat in Amerika ons stelsel op universiteiten als failliet werd beschouwd.

Maar wat ik me altijd heb afgevraagd; ‘waarom is de haat van rechts zo diep’? En dat gaat niet van de laatste tijd, maar van een eeuw lang zeg maar. En dat gaat diep, kijk maar naar Hannie Schaft, hoe lang duurde het na de oorlog voordat zij geeerd werd, nadat alle verzetsstrijders die van niet socialistische huizen waren het allang een beeld,straatnaam hadden gehad.

Rechts heeft de socialisten altijd verweten dat het land met hun naar de ondergang ging, maar is dat wel zo? Is het niet dat onder de socialisten verworvenheden kwamen, waar rechts nog niet aan wilde.

-Het kiesrecht

-Het recht van vrouwen om te stemmen

-De emancipatie van de arbeider,

-De emancipatie van de vrouw

-De vakbond

-Afschaffing van de winstgevende koloniën

-Afschaffing van de macht van de kerk

-sexuele voorlichting en voorbehoedsmiddelen

Dit zijn enige voorbeelden, waar rechts indertijd geen antwoord op wilde geven.

Verder hebben we nog het vraagstuk wat nog onder het tapijt wordt geschoven; Is het inderdaad zo, dat in samenwerking met de duitsers aan het einde van de oorlog, de socialisten werden opgeruimd? Wie de Velseraffaire volgt, of gevolgd heeft, weet dat de nabestaanden ook al zijn het generaties erna, recht willen. Ook na de oorlog heeft rechts zich buitengewoon schoftig opgesteld als het over de socialisten ging. Werkgevers en kerken bepaalden wie er wel een baan kreeg en niet, kwam je uit een rood nest dan was je verdacht. Ook de kinderbescherming is hier in meegegaan. Al met al is het van rechts niet iets om trots op te zijn, dit hoofdstuk.

Nu hebben we een marionet die uit de neo-con etalage komt en hier succes heeft, hoe treurig het ook is.

Waarom ik deze beweging afkeur, het is vrij simpel. Het eeuwige gekrijs dat het altijd en eeuwig aan links ligt, terwijl ze zelf niet even in hun verleden kijken. Dat sinds Lubbers al in is dat iemand die het rijk heeft, desnoods als het de firma list en bedrog is, naar opgekeken moet worden en naar de onderlaag geschopt moet worden. Dat ik mijn moslimburen van 20 jaar moet beschouwen als terroristen in wording.

Ongetwijfeld is er van de linkerkant best het een en ander aan te merken, maar niet dat links de schuld is van alles. De interigatie problemen, het ging allemaal samen met rechts, die erbij stond en er niets aan wilde doen.

Zeker het linkse kamp heeft ook de nodige kritiek, de discussies zijn eeuwig, de rechtsen werden afgeschilderd als gore kapitalisten zonder naar de persoon an sich te kijken.

Ik vind het best dat ik als laagopgeleid word gezien, maar ik heb me daar toch aan ontworsteld, maar ik zou van de rechtse schelders die altijd op links afgeven, zelfs als de het regent,toch eens naar hun geschiedenis te kijken en wat er in naam van hen voor ellende in gezinnen is aangericht, alleen maar om een rode kleur. En wie hier op krapuul een zinnig antwoord geeft, heeft altijd mijn respect.

Met vriendelijke groet

Meharis

30 gedachten over “Waarom ik een hekel aan rechts heb gekregen!”

 1. Meharis, de spijker op de kop! We moeten maar eens meer over de geschiedenis gaan schrijven hier.

 2. Links is van oudsher de aartsvijand van de traditionele machten geweest. Het socialistische gedachtengoed bedreigde het lucratieve spelletje van een kleine groep kapitalisten, en ook wezen zij de Kerk af, van oudsher een van de belangrijkste instrumenten om de arbeiders eronder te houden (‘maak je geen zorgen om je armoe hier en nu, dat komt later in de hemel allemaal goed terwijl ons nu alvast volvreten’)
  Levensgevaarlijk dus!

 3. Is het inderdaad zo, dat in samenwerking met de duitsers aan het einde van de oorlog, de socialisten werden opgeruimd?

  En het Englandspiel…
  Oef, griezelige materie.

 4. En het grootste probleem is dat in steeds meer landen, zoals eerder in de VS en in Groot-Brittannië, men erin slaagt de werkende klassen uit elkaar te spelen, de macht van de vakbonden weet te breken. Verdeel en heers.

 5. Ik heb een hekel aan links

  Als ik vragen stelde werd ik voor racsist uitgemaakt. Hoe durfde ik zo te denken. Op school ben ik geindoctrineerd. Links was goed en rechts was fout. En als ik vragen stelde werd men boos. Nee, ik zie de islam niet als een vredige godsdienst. Geen enkele godsdienst trouwens maar ik zie dat de islam het ergste is. Maar ik mocht geen vragen stellen. Nee, je moest de mensen in hun waarde laten, zo heette dat. En subsidies op de kunst vindt ik ook niet goed. Als je niet kan schilderen, beeldhouwen enz.. dan ga ik je echt niet van mijn belastingcenten laten leven omdat je z.g. kunstnaar bent.
  En ik heb er echt wel over nagedacht. Maar ik geloof niet in het socialisme, we zijn geen mieren tenslotte. Het socialisme is in mijn ogen een kunstmatig iets dat de natuur van de mens negeert. Er zijn altijd rijken en armen, doe je weinig aan anders dan accepteren. Maar er komt tegenwoordig niemand meer om van de honger in dit land. Maar goed dat zal veel mensen wel tegen het zere been schoppen als ik dit zeg. Maar ik ben gelukkig vrij om te denken wat ik wil.

 6. Dat is ook zo Laurent, er wordt wel degelijk honger geleden als je onder het minimum zit. Er zijn scholen waar kinderen komen zonder ontbeten te hebben. Ouderen met een aow, hebben het ook niet best.
  Erwin, je hebt gelijk in een paar dingen. Het is je goed recht om vragen te stellen zonder voor racist uitgemaakt te worden. Maar het is eerder zo, dat er ook nog beschaafd kapitalisme bestaat. Het socialisme is ontstaan omdat men een beter bestaan wilde.

  Zolang er in Nederland en de rest van Europa een elite bestond, die de arbeiders uitbuitte en nog steeds uitbuit gaat de vergelijking mank op. er waren in die dagen, maar een paar die mochten studeren, als je vader rijk was no problem, als je arm was had je pech, met een beetje geluk mocht je met goedvinden van meneer pastoor en nog wat notabelen wel studeren.

 7. Nolly van der Kluft Schreef:

  Is het inderdaad zo, dat in samenwerking met de duitsers aan het einde van de oorlog, de socialisten werden opgeruimd?
  En het Englandspiel…
  Oef, griezelige materie.

  Volgens mijn oud-oom , een lid van de groep van Hannie Schaft, zijn ze allemaal door de Nederlandse regering verraden ( die in ballingschap en in het zuiden van Nederland ) in de zgn Velser Affaire …. Dit om te voorkomen dat er te veel polulaire communisten na de oorlog verkiesbaar zouden zijn …

 8. Ik werk en ik word uitgebuit, Door te moeten betalen aan kunstsubsidies, ongevraagde asielzoekers, ontwikkelinshulp, moskeeen, millieukosten, beveiliging van mensen die kritisch zijn over de islam, straatcoaches voor moslimknuffelprojecten en de liters thee die links overal tegenaan gooit.
  En ik heb er niet om gevraagd.

 9. Erwin Schreef:

  Sorry, links heeft voor mij totaal afgedaan. Ik blijf PVV stemmen.

  Je klaagt over Linkse indoctrinatie en preferereer Rechtse Leugens … zorg je er wel ff voor geen gebruik te maken van linkse verworvenheden als AOW, WAO , ziektewet , WW , en ontslagbescherming …

 10. @ Laurent 7 & 9
  Vanuit zg. `links’ is er in Nederland nog nooit een politicus opgestaan die haaitzaaide tegen allochtonen, ongewenste godsdiensten criminaliseerde, werklozen marginaliseerde, andersdenkenden op schuimbekkende wijze verdacht maakte, de democratie aan de kapstok wou hangen; en dreigde met knieschoten tegen wie hem tegensprak. En was die er wel geweest, zou zo’n weerzinwekkende agressor onmiddelijk uit een linker partij zijn gegooid, door éigen leden!

 11. @Erwin #12: misschien zou je eens een tijdje in VS moeten gaan wonen en werken, rond Detroit of zo. Ten eerste hoef je dan lekker weinig belasting te betalen, en ten tweede zie je dan pas wat echte uitbuiting inhoudt.
  Salarisverminderingen van 5%, je zieketekostenpremie 200 dollar per maand omhoog terwijl die verzekering tegelijkertijd uitgekleed wordt. En dat is dan nog als je een redelijke baan hebt.

 12. Ik heb rondgehangen met de mensen die tegenwoordig tot de PVV aanhang behoren voor de PVV bestond en toen deze net was opgericht. Eerst ging het om vrijheid. Je moest kritiek kunnen hebben op elke godsdienst dus ook de Islam. Je moest naast kritiek ook de vele goede zaken aan de Westerse culturen willen benoemen. Vrouwenemancipatie moest toegankelijk zijn voor iedereen ongeacht huidskleur. Je moest problemen in minderheidsgemeenschappen zonder schroom kunnen benoemen. etc.

  Geleidelijk aan veranderde de toon. Het werd steeds radicaler. Men luisterde alleen nog maar naar mensen uit het eigen steeds kleinere kringetje. Links en al het Politiek Correcte waren de vijand. De Islam wilde ons overnemen. De radicale Islam was de enige ware Islam. Er moest hard worden opgetreden anders kregen we hier Balkan toestanden, burgeroorlog; bezetting. Bepaalde mensen begonnen zich homofoob uit te laten. Te grote tolerantie tegen het vreemde en afwijkende had immers alle problemen veroorzaakt.

  Toen ik vroeg of het niet wat genuanceerder kon en wat beschaafder, werd ik aangevallen. Ik was een arrogante intellectueel. Ik had immers gestudeerd. Mijn beleefde woorden waren duidelijk een bewijs dat ik arrogant was en mij beter voelde dan anderen. Dat werd snel gevolgd met verdachtmakingen en speculaties over mijn seksuele geaardheid. Vreemd, want ik had nooit een geheim gemaakt van mijn biseksualiteit. Ik werd geleidelijk aan doch venijnig uitgestoten. Ik had immers altijd gezegd progressief te zijn. En ja, dat slag kan je nou eenmaal niet vertrouwen.

  Ik geloof niet in de verhalen dat de PVV mijn rechten als vrouw en niet-hetero zal beschermen. Haar aanhang moet namelijk niks van hoogopgeleide niet-hetero vrouwen hebben. Blanke vrouwen en niet-hetero’s zijn goed als klapvee; anders niet.

  Ik heb geen illusies over hoe leuk de samenleving voor mijn “slag” zal zijn als Rechts nog meer diens zin krijgt. Ik heb al een grondige voorproef gehad.

 13. Willen we er wel allemaal rekening mee houden dat niet alle ondernemers en werkgevers naarlingen zijn! 🙁

 14. GJ_ Schreef:

  Willen we er wel allemaal rekening mee houden dat niet alle ondernemers en werkgevers naarlingen zijn!

  Nee, dat is ook zo, alleen op grote schaal werkt het wel vaak zo uit.

 15. Ik dacht: een politieke stroming heeft een visie op de rol van de staat – overheid.. Bijna iedereen wil die rol terugdringen, want dat kost maar belasting en is een inbreuk op de prive vrijheid Dus alles overlaten aan de markt = concurrentie= recht van de sterkste. Uiteindelijk is alles privébezit en betaal je geen belasting meer voor algemene voorzieningen, of sociale zekerheid., maar ga je shoppen op de martkt. voor je pensioen, je ziektekostenverzekering, je energie, etc. Pas echt leuk wordt het als dingen als wegen en veiligheid volkomen geprivatiseerd zijn. Dan kun je je eigen leger inhuren en als je van A naar B wilt rijden met de auto kijk je op een vergelijkingssite op internet welke route het goedkoopste is. Het eerste traject via aanbieder X dan een stukje via aanbieder Y en het laatste stukje weg rijdt je via aanbieder Z. Dat Is wel een stukje om, maar het meerverbruik aan benzine is goedkoper dan de kortste route die wordt aangeboden door het sterkste bedrijf. Uiteraard alleen betaalbaar door de rijksten. Die hebben dan ook het voordeel van een redelijk onderhouden wegennet. De minder draagkrachtigen rijden over B-wegen, met hier en daar wat gaten in de weg. Je loopt ook wel wat risico op hier en daar een struikrover, maar daarvoor huur je je eigen beveiliger in. Het klinkt een beetje MIddeleeuws, maar de economie bloeit als nooit tevoren.
  “In de achttiende eeuw was het bepaald niet vanzelfsprekend, dat regeringen er waren ten behoeve van het volk, met als taak dienstbaar te zijn aan het algemeen welzijn van de bevolking. In tegendeel: het volk was er om de soevereinen* te dienen. Het was in die tijd niet gebruikelijk en soms zelfs niet zonder gevaar om het tegendeel te beweren.”
  citaat van : http://www.nutalgemeen.nl/index000.html
  * lees voor soevereinen: De machtigste bedrijven in het corporate millenium, die zorgen voor een corporate governance tussen hen en hun aandeelhouders.( en die rest zoekt het maar mooi zelf uit. )

 16. @23
  Leuk, het Nut!
  Een stem van het goede (echte) liberalisme, waarvan ik niet wist dat het nog bestond…

 17. # 23
  Anarcho-Kapitalisme werkt niet. In de praktijk komt dat namelijk neer op Feodalisme. Vroeger of later gaan mensen zich weer organiseren in gemeenschappen en ontstaat er vanzelf weer een overheid. Zie de opkomst van de stadsstaten in de Middeleeuwen.

  Laissez-fair Kapitalisme werd weg gestemd zodra iedereen kiesrecht kreeg. Je kan dat alleen met onderdrukking handhaven want het is niet in het algemeen belang.

  De overheid is alleen een probleem als die niet het algemeen belang vertegenwoordigd en die teveel in het priveleven ingrijpt. Verregaande democratisering van zowel overheid als bedrijfsleven is het antwoord; niet de samenleving overdragen aan de bezittende bovenklasse. Dat betekent namelijk dat je onze huidige gebrekkige invloed inruilt voor helemaal geen macht.

 18. @ Sofia van der Linde:

  Mee eens, in dat licht is zelfs de vrijzinnige lezing van Boris van der Ham “Sinterklaas en het Grote Boek over Kapitalisme” (vrije lezing #25) op zijn eigen youtube kanaal het benoemen waard.
  “Alles voor onszelf en niets voor anderen – lijkt in ieder tijdperk de verachtelijke spreuk te zijn geweest van de heersters over de mensheid” zo citeert Boris Adam Smith, Ik ben het met hem eens dat het moreel appel dat Smith deed op de kapitalist wat vergeten wordt. Maar uiteraard is dat moreel appel niet voldoende en moet er door organisatie van niet-bezitters tegenwicht geboden worden en een en ander aan rechtvaardigheid en menselijkheid worden afgedwongen.
  Eigenlijk ben ik benieuwd hoe ver de verworvenheden van de sociaal democratie moeten worden afgebroken en hoe lang het duurt voordat het “proletariaat” dat nu nog een blind vertrouwen heeft in rechts er genoeg van heeft en weer voor zichzelf gaat opkomen. Klassenstrijd, poldermodel of …? Wat zal het worden?
  http://www.youtube.com/watch?v=wAMjuIFskE4

 19. “Few men are willing to brave the disapproval of their fellows, the censure of their colleagues, the wrath of their society. Moral courage is a rarer commodity than bravery in battle or great intelligence. Yet it is the one essential, vital quality for those who seek to change a world which yields most painfully to change.”

  -Robert F. Kennedy 1966 Speech, US Democratic Politician

 20. Ik kom uit een arbeidersgezin, ben een gedeeltelijk internaat kind en ben idd laag opgeleid. Toch had ik nooit een hekel aan rechts. Op mijn manier kon ik nog wel met hen overweg, en sommige rechtse mensen zijn ook gewoon heel aardig.
  In het jaar 2006 kwam ik in aanraking met de PVV. Ik leerde toen dat een linksch mens gevaarlijk was en de letterlijke tekst was, dat ze de gelederen voor de linksche kerk gesloten hielden.
  Verplicht rechts dus, voor een linksche mevrouw.
  Ik begreep de woorden niet echt, totdat ik in 2007 als vijand werd verklaard, een persona non grada.
  Zoals de zaken er nu voorstaan, ben ik de enigste privépersoon die door Wilders als vijand is verklaard.
  Het rechts wat hij vertegenwoordigt, is niet het rechts wat ik gewend was.
  Dit is gewoon tuig, en helaas laten veel mensen zich meeslepen.

  Ik ben al jaren bezig om mensen te waarschuwen voor Geert Wilders. En de manier waarop hij mensen manipuleert. Ik heb het van zeer dichtbij meegemaakt. En het is gewoon griezelig.
  Het rechts wat hij vertegenwoordigt, daar heb ik een hekel aan.

 21. Helaas, het is op dit moment de realiteit.

  Ik zelf beschouw mezelf noch als links, noch als rechts. Ik voel me ook thuis tussen mensen uit alle politieke stromingen: PVDA, CDA, GroenLinks, VVD, D66… maakt niet uit! En ik stem D66 omdat ik het gevoel heb dat dit de enige partij is die in de buurt komt van “het beste uit alle partijen, zonder de extremen”.

  Je moet tegenwoordig oppassen, want als je op Twitter of op een random nieuwssite je mening achter laat en het komt niet exact overeen met de mening van personen die de term “Linksmensch” bezigen, dan word je een paar berichten verder al uitgemaakt voor “faalhaas”, iemand die als een echte ‘linksmensch’ de FEITEN verdraait, etc. etc. Ookal doe je nog zo je best om aan te geven dat je je voor een deel ook wel in hun standpunten kan vinden maar gewoon een andere mening hebt: Je stigma als “linksmensch” staat per direct op je gebrandmerkt. Het liefst gebeurt dat met een flinke portie krachttermen zodat je jezelf flink rot over je zelf gaat voelen.

  Terwijl ook ik gewoon kritisch ben en met mijn HBO-denkniveau volgens mij ook niet dom. Ook ik kijk kritisch naar programma’s van de NOS, RTL, etc. en ook ik trap, ondanks mijn voorliefde voor de natuur en voor dieren, niet in iedere klimaat-scheet en eet gewoon een lekker stukje vlees. Ook ik vind het niet prettig dat de mensen in mijn buurt me veelal niet (in het Nederlands) groeten, dat ik op straat steeds vaker bontkragen met capuchons tegen kom in plaats van mensen die ik recht in de ogen kan kijken en dat het steeds meer ‘nieuwe nederlanders’ zijn die overlast veroorzaken en crimineel worden. Ook ik walg van milieu-activisten die koste wat het kost iedere vierkante mm natuur willen behouden, zelfs als dat verstrekkende economische nadelen heeft.

  Maar nee, ik wil het niet oplossen op de PVV of VVD manier en omdat ik D66 stem, ben ik gedegradeerd tot een tweederangs zombie die zich heeft laten indoctrineren door een denkbeeldige ‘linkse nevel’ en niet meer zelf denkt………

  Ik dacht dat we in dit land respectvol met elkaar in debat konden, ondanks verschil van mening of politieke voorkeur, en dit leek ook heel lang het geval te zijn. Maar tegenwoordig is het de “linksmensch” die de term “rechts” heeft bedacht (zie de tegenstelling), mag je alleen je mening geven als die rechts gekleurd is (want alleen ‘rechtse’ meningen zijn echte FEITEN) en op zo’n manier kan je niet meer met elkaar in gesprek……

Reacties zijn gesloten.