Waarom is er nog geen Europees leger?

De NAVO is op sterven na dood, of althans het scheelt niet veel. De VS klagen dat ze zoveel moeten bijdragen en dat Europa niks alleen kan. Klopt volgens mij ook helemaal. We zijn helemaal afhankelijk wat ondersteuning en materieel betreft van die grote jongens aan de overkant van de plas. Die een wapenlobby tot in het Congres hebben waar ik nachtmerrie’s van krijg. De oorlogsmachine moet blijven draaien, want er moet geld verdient worden ondanks alle mensenoffers die dat vraagt!

Ik kan Rob de Wijk helemaal volgen als hij vraagt waarom er nog geen Europees leger is. En ik kan hem ook volgen in waarom dat nog niet zo is.

Ik ben er een groot voorstander van, van zo’n Europees leger, en niet alleen vanwege de kosten. Als je de geschiedenis van Europa even doorneemt, dan zijn de afgelopen 67 jaar uitermate rustig geweest in West-Europa, dankzij de EU! Zeg ik er dan gelijk bij. Als we gezamelijk een leger opbouwen, dan is de kans dat Nederland of West-Europa onder de voet wordt gelopen, toch ietsje minder dan wanneer we allemaal onze eigen grenzen blijven verdedigen. De economische afhankelijkheid heeft al voor stabiliteit gezorgd, doe nu ook maar een stapje verder en stel op dit relatief kleine stukje aarde ook een Europese defensie op. Scheelt kosten en geeft vrede, volgens mij.

En dat er dan ‘macht’ afgestaan moet worden aan ‘Brussel’. Tja, ‘Brussel’ wordt dan aangeduid als een soort alien, iets waar wij geen invloed op hebben. Maar ‘Brussel’ dat zijn wij toch ook? Nederland is toch ook vertegenwoordigd in ‘Brussel’?

1 gedachte over “Waarom is er nog geen Europees leger?”

  1. Rob de Wijk is een lobbyist voor de militaire industrie. Daar hoef je je niet veel van aan te trekken.

    Toch zal ik reageren op een opmerking van hem.

    We breken organisaties af die we ooit heel hard nodig hebben, en zinkt Europa verder weg in onbeduidendheid die ons uiteindelijk welvaart en veiligheid kost.

    Hij veronderstelt dat we een militaire organisatie ooit nodig zullen hebben. In dat zinnetje is het woord ‘ooit’ belangrijk. Niemand kan natuurlijk zeggen dat we nooit meer oorlog zullen krijgen. Maar enig realisme ten aanzien van de kansen erop is wenselijk. Er is momenteel geen potentiële vijand die bij benadering ook maar de kracht heeft om Europa aan te vallen, laat staan aan wil vallen. Het is eerder andersom. De EU is ook in de huidige militaire constellatie een bedreiging voor andere landen. Militaire acties werken soms goed uit (in Libië), soms slecht (in Afghanistan), maar de acties werden niet gevoerd voor de verdediging van Europa.

    Dat een sterke militaire organisatie ons welvaart en veiligheid geeft, is een zeer gratuite opmerking. Een leger is duur, dus het kost ons welvaart. Voor de veiligheid zou het eventueel betekenis kunnen hebben. In de alinea hiervoor heb ik echter al betoogd dat we overbewapend zijn ten opzichte van de militaire bedreigingen.

    Samenwerking op militair gebied in Europa is weliswaar op den duur goed en goedkoper, maar heeft geen prioriteit. Vermindering van de bewapening is een dringerder zaak. En dat valt waarschijnlijk gemakkelijker per land te realiseren.

Reacties zijn gesloten.