Analisten waarschuwen dat de kans op een Grexit nog steeds reëel is. Sterk nog, het lijkt het de meest logische en vanzelfsprekende optie binnen het huidige krachtenveld.
Een Grexit – Griekenland verlaat de eurozone – lag op tafel tijdens de laatste ‘cruciale’ onderhandelingen met Griekenland en het was de dreiging met een Grexit die eerste minister Tsipras ertoe aanmaande een bocht te nemen. Vooral Duits minister van financiën Wolfgang Schäuble was het idee van een Grexit genegen. Hij drong in eerste instantie aan op een tijdelijke Grexit, van vijf jaar. Zelfs na het akkoord met Griekenland bleef Schaüble er op aandringen. Hij gaat ervan uit dat hij met deze positie de meerderheid van de Duitsers vertegenwoordigt.
In haar editoriaal van 17 juli schreef het Duitse weekblad Der Spiegel: “Als het aan Schäuble lag, dan had Duitsland de Grieken reeds lang de deur gewezen en uit de euro gezet. Zijn probleem is echter dat bondskanselier Angela Merkel niet op dezelfde lijn zit. Zij ziet niets in een Grexit, omdat ze niet de geschiedenis wil ingaan als de politica die de desintegratie van de Eurozone op haar geweten heeft.”
Maar dit gaat om meer dan enkel een bezorgdheid omtrent hoe men in de geschiedenisboeken zal herinnerd worden. Er speelde ook een geopolitieke dimensie. Het laatste wat de VS wil is een desintegratie van de Eurozone met, in het kielzog daarvan, een toenemende politieke instabiliteit en spanning in Europa. Daarenboven zou het strategisch gelegen Griekenland wel eens een geopolitieke speelbal kunnen worden, met alle gevolgen vandien. Vandaar dat vanuit de VS ook druk uitgeoefend werd om een Grexit te vermijden. (Lees verder bij de bron van dit artikel)
Via:: dewereldmorgen.be