Waarom de politie op bezoek kan komen

Onze auteur Dhjana mocht zes politieagenten op bezoek krijgen afgelopen week, die haar vervolgens ontvoerden naar Rotterdam, en door middel van chantage bewerkstelligden dat een stuk op haar site verwijderd werd. Dit wekt nieuwsgierigheid wat deze politieactiviteit heeft opgeroepen. Indymedia weet meer:

Niet dat ze ook de moeite nemen om een link te geven, kennelijk gaat men vanuit dat de titel ‘de Newswire Poke-a-Cop Go! (met Smoelenboek)’ genoeg is. En de reden? ‘Er is daarvan inmiddels aangifte gedaan ter zake opruiing en bedreiging met openlijke geweldpleging, strafbaar gesteld bij de artikelen 131, 132 en 285 van het Wetboek van Strafrecht. In verband hiermee werd inmiddels binnen de politie Eenheid Rotterdam een strafrechtelijk onderzoek gestart.’

In het kort: Politie misdraagt zich herhaaldelijk bij demonstraties tegen Zwarte Piet en tegen repressie. Iemand zet zijn oprechte boosheid hierover om in een satirisch stuk, vrij naar de bekende Pokemon-go hype. Politie en OM grijpen onmiddellijk naar zwaar geschut: iedere kritiek moet gecensureerd worden. Quod erat demonstrandum: een maatschappij waarbij de politie haar geweldsmonopolie vrijelijk kan misbruiken lijdt veel meer schade dan alleen onterechte arrestaties. Waar burgers moeten vrezen voor geweld en repressie gaan de gewelddadigen des te vaker hun macht te buiten.

Poke-a-Cop Go!: onschuldige vermaak
Iemand heeft een artikel op Indymedia.nl geplaatst onder de titel Poke-a-Cop Go! (met Smoelenboek). Duidelijk satirisch, met screenshots die lijken op een App-spelletje, en een weinig subtiel maar daarom ook duidelijk grappig bedoeld verwijzing naar het gooien van bakstenen op poppetjes die gewelddadige agenten moeten voorstellen. Na een aantal fake screenshots van de App komt ‘ff serieus’ een drietal plaatjes uit een zgn ‘smoelenboek’. Iedere activist heeft zo’n smoelenboek wel eens gezien, die worden namelijk door de Politie gebruikt bij grotere optredens om activisten makkelijk te kunnen herkennen. In dit geval heeft iemand van allerlei beeldmateriaal dat online beschikbaar is een aantal politie-agenten eruit geknipt. Geen naam of adresgegevens erbij, gewoon een foto van agenten die ‘hun werk doen’. Met commentaar erbij in de trend van ‘deze was bijzonder agressief’, ‘deze leek op het geweld te kicken’, maar ook ‘deze gedroeg zich netjes’.

Verder lezen.