Waar kan ik heen?

Mijn vriendin in Michigan had eens een Nederlands echtpaar ontmoet dat daar in 1979 naartoe was gekomen omdat ze Nederland destijds te links vonden geworden. Ze hebben er goed geboerd. Och, als je er mogelijkheden ziet om veel geld te verdienen, en vindt dat het de eigen verantwoordelijkheid is van hen die het minder gaat, zijn de Verenigde Staten een goede plek. Geld binnenhalen, weinig belasting betalen en degenen die dat geld binnenhalen niet zo wil lukken zijn gewoon de lul. Lekker simpel.

Dat laatste merken veel mensen in Michigan, tegenwoordig een van de economisch slechtst draaiende staten van de VS. En in dat vinden dat het de eigen verantwoordelijkheid van de minder bedeelden is dat ze minder bedeeld zijn moet je nu dus wel heel goed zijn, als je daar woont.

Mijn vriendin was dat bepaald niet, wat des te moeilijker was omdat ze er in haar werk als spraaktherapeute op diverse scholen in de slechtste wijken van een naburige stad dagelijks mee geconfronteerd werd. Zij karakteriseerde het economisch-sociaal systeem in de VS als een ‘Fuck You’ systeem.

Als we in dit geval over minder bedeelden spreken, heb je het bijvoorbeeld over leerlingen voor wie leraren soms nieuwe schoenen moeten kopen omdat niemand anders het doet. De therapeuten betalen ook voor een belangrijk deel de leermiddelen uit eigen zak, omdat anders de therapie gewoon niet gegeven kan worden en de school het geld er niet voor heeft. Let wel, zij zijn gewoon in loondienst, het zijn geen free-lancers.

Kortom, toestanden die wij associëren met Derde Wereldlanden. En daar gaf dat Nederlandse echtpaar blijkbaar de voorkeur aan boven die afgrijselijke sociaaldemocratie in Nederland (die in 1979 overigens al aan een einde gekomen was, alhoewel met de kennis van nu in het huidige klimaat Van Agt en Wiegel inderdaad als afschuwelijk links beschouwd dienen te worden).

Ikzelf heb de afgelopen jaren met enige regelmaat nagedacht over wat te doen als het voorlopig niet meer zou veranderen in Nederland, en die rechtse, bruine stinkwind hier blijft waaien.
Het gevoel in algemene zin van ‘laat het ze maar met elkaar uitzoeken, ik ben weg hier’, dat dat echtpaar ook gehad moet hebben, kan ik me op zichzelf wel indenken, zij het uiteraard om andere redenen.

‘Blijf maar graaien, blijf maar alles wat sociaal is beknotten en je rechtse haattaal schreeuwen hier, ik zoek wel een plek op met fatsoenlijker mensen’.
Probleem is, hoe weet je zeker dat men elders fatsoenlijker is? Ik fantaseerde wel eens over Portugal, had eens gehoord dat mensen daar vriendelijk zijn, het heeft een aangenaam klimaat en had bovendien nog een sociaal-democratische regering, ontdekte ik laatst tot mijn vreugde. Een van de weinige in Europa. Tot afgelopen zondag. Nu gaat ook daar een rechtse wind waaien, zo begreep ik.

Nee, misschien moet ik toch maar hier blijven en extreem-rechts tuig blijven afbekken totdat ze vanzelf weer in het riool terugkruipen waar ze zo’n tien jaar geleden ineens allemaal als maden uit tevoorschijn kwamen. Bovendien is het weer hier de laatste tijd zo slecht nog niet.

4 gedachten over “Waar kan ik heen?”

  1. Ik heb ook begrepen van immigranten die af en toe terugkomen op vakantie, dat Nederland steeds asocialer begint te worden. Tsja!

  2. Ik blijf ook hier om het koningshuis te verdedigen. En nationalistische bruinhemden heb je overal.

  3. Jo Schreef:

    Ik blijf ook hier om het koningshuis te verdedigen.

    Precies, voor Koningin en Vaderland.

  4. @1. Ik merk het.. een Finse Vriendin van me is verast en geschokt in de laatste tien jaar :”Wat is er met jullie gebeurd… en jullie betalen nog steeds zoveel belasting? Waar gaat dat geld heen? Wij hebben daar zelfs Government healthcare voor…. waat… Belasting voordeel voor wie? Heeft die dat nodig dan?”

    Mensen in het buitenland denken letterlijk dat we hier spontaan gek aan het worden zijn, en dat de schreeuwende Internet Idioot hier regeert. En het gekke is.. dat doet hij, naar hem word geluisterd om een of andere reden.

Reacties zijn gesloten.