Waar is de vrijheid, gelijkheid en broederschap gebleven in Frankrijk?

De Franse regering hangt een rechtszaak van de Europese Commissie boven het hoofd, als ze de wetten niet snel aanpassen. EU-commissaris Viviane Reding (Justitie) was woest toen de Franse overheid hele groepen Roma uitzette zonder dat de individuele situatie van elke Roma was bekeken. Dat is strijdig met EU-regels. Frankrijk belooft de wetten vrije verkeer van burger snel aan te passen, ook al vindt het land dat de uitzetting van de Roma volgens de regels is gebeurd.(Telegraaf)

Lees ook wat krapuul eerder schreef over de kwestie.

Alsof  het uitzetten van Roma al niet omstreden was, is de Franse regering weer met een omstreden immigratiewet gekomen. Door de nieuwe wet kunnen genaturaliseerde Fransen die binnen 10 jaar na hun naturalisatie een levensdelict plegen op bv een politieman of rechter gedenaturaliseerd worden. Zieke buitenlanders krijgen minder snel een verblijfsvergunning en uitzetten wordt makkelijker gemaakt.(NOS)

Wie ooit op een Frans 2-Euromuntje  heeft gekeken heeft  bewust of onbewust de leus Liberté, egalité, fraternité gelezen. De Franse geschiedenis is doordrenkt met deze leus. Eind achttiende eeuw nam de ontevredenheid bij de burgers, arbeiders en boeren toe, vanwege de absolute macht van de vorst en de bevoorrechte positie van de adel en de geestelijkheid. De Franse Revolutie volgde hierop (1789) en maakte een eind  aan de regeringsperiode van Lodewijk XVI. De republiek werd uitgeroepen en er kwam een grondwet gebaseerd op Liberté, egalité, fraternité. (Vrijheid, gelijkheid en broederschap). Het Vichy-regime verving tijdens de Tweede Wereldoorlog deze leus door een andere; Travail, Famille, Patrie. Dit werd uiteindelijk weer teruggedraaid door de interim regering na het einde van WOII en de leuze kwam weer terug in de Franse grondwetten van 1946 en 1958.

Frankrijk heeft model gestaan voor veel Westerse grondwetten, waaronder die van ons. De eerste Franse grondwet was gebaseerd op Verklaring van de Rechten van de Mens en de Burger. Maar als ik dan lees wat Frankrijk allemaal van plan is te doen met Roma en zelfs met haar eigen burgers, vraag ik me af waar de vrijheid, gelijkheid en broederschap gebleven is. Frankrijk lijkt onder President Sarkozy die verklaring langzaam, maar zeker naar de prullenbak te verwijzen.

1 gedachte over “Waar is de vrijheid, gelijkheid en broederschap gebleven in Frankrijk?”

  1. Ja die Sarko, kind van een Hongaarse vluchteling, weet alles van wat er kan gebeuren als je vluchtelingen/vreemdelingen binnenhaalt. Ze stelen de vrouwen (zijn moeder is Franse) en nemen je land over. Hij is het voorbeeld. I rest my case.

Reacties zijn gesloten.