Waar hard roepen wint van de rede

peter en flipVandaag vernam ik dat zowel Flip van Dyke als Peter Breedveld het Twittercircuit hebben verlaten.
Zij geven beiden een verklaring daarvoor. Hoewel zeer verschillend van karakter en insteek hebben ze beiden gemeen dat ze een onderwerp op de kaart zetten en zich daarbij niet klakkeloos aansloten bij de heersende opvatting.

Gebrek aan lef en vermogen tot zelfstandig denken
De heersende opvatting een mening noemen, dat is te veel gezegd. Je zou het politieke correctheid kunnen noemen , maar zelfs dat is nog een te rooskleurige omschrijving. Wat de Nederlandse journalist doet is puur angsthazerij en kijken naar de buurman/-vrouw wat die ergens van vindt om vervolgens datzelfde na te kwelen. Zo wentelt de hele horde over zichzelf en elkaar heen. De xenofobe interpretatie van al het nieuws doet het altijd goed. Dan sta je aan de veilige kant samen met Wilders en zijn adepten.* Er zijn maar weinig journalisten die het aandurven om op basis van eigen inzicht te schrijven. Het ontbreekt hen aan lef en zelfstandig denkvermogen.

Van Dyke en Breedveld behoren tot de uitzonderingen die een afwijkende mening durfden te laten horen. Van Dyke kon op basis van zijn inzicht in het cijfermateriaal een onderbouwde visie geven in hoe het nu werkelijk zit met instroom van asielzoekers en asielaanvragen. Breedveld wist regelmatig de hypocrisie in de heersende opvattingen aan te wijzen.

Hulde voor Breedveld die reeds op 8 januari de hele hoax rondom de aanrandingen in Keulen openlijk in twijfel durfde trekken.
Hulde voor van Dyke die op basis van zijn kennis van het cijfermateriaal durfde stellen dat er sprake is van een propaganda offensief van de EU tegen asielzoekers.
Dat juist deze twee mensen er mee stoppen geeft te denken.

*Ergens tussen mijn ontvangen berichten op FB postte iemand de volgende verklaring: “afstand te nemen van elke z.g. vrije mening die niets meer is dan een respectloze grote bek “