Waar gaat ons geld naar toe? Dé vraag op Werelddag van verzet tegen armoede

Donderdagmorgen, onze dokterspraktijk in Kolderbos is nog maar juist open of David komt binnen. Hij komt nog snel zijn medicatievoorschriften ophalen. Hij zegt me schamper “Gisteren de afrekening voor het water gekregen. Ik vrees dat ik deze maand geen geld heb voor die anti-depressiva.”

Voor ik iets kan zeggen is hij al weer weg. Als ik het later op de dag vertel aan één onze artsen, zie ik hem schrikken “David heeft die medicatie echt nodig, een onderbreking zou erg slecht zijn.”

David staat niet alleen. Een op acht gezinnen stelt in België gezondheidszorg uit omwille van financiële redenen. Elk jaar meer armen. Hoog tijd om de strijd tegen armoede op te voeren. Dat gebeurt op maandag 17 oktober, de werelddag van verzet tegen armoede. Hoe kan het nu dat de armoede toeneemt? Ons land wordt elk jaar rijker. Het bnp, de jaarlijks geproduceerde rijkdom van ons land, is de laatste tien jaar met 11,2 procent toegenomen. Dat gaat over meer dan 41 miljard euro op tien jaar tijd. Waar is dat geld naar toe? In ieder geval niet naar de strijd tegen armoede.

Een voorbeeld uit de actualiteit. ING schrapt in België 3.150 jobs. Niet alleen heeft ING al jaren mooie winstcijfers. De laatste tien jaar heeft deze bank ook 7 miljard euro uitgekeerd aan de (buitenlandse) aandeelhouders. Zeven miljard, dat zijn 28.000 gezinswoningen. En als klap op de vuurpijl heeft ING de laatste jaren nauwelijks belastingen betaald in België.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be