VVD-senator: PVV gevaarlijker dan NSB ooit was

Volgens VVD-senator Sybe Schaap is de PVV een grotere bedreiging voor de democratie dan de NSB ooit was. Dat schrijft hij in zijn nieuwste boek ‘Rechtsstaat in verval’, dat eind deze week verschijnt. Wilders  bezit veel te veel macht en heerst als een dictator over zijn partij: “Wilders heerst als een Führer die zelfs het nationaal-socialisme niet heeft gekend”. In tegenstelling tot de PVV had de NSB wél leden. Weliswaar hadden die niet veel in te brengen, maar de verdeling van de macht was in de NSB beter geregeld dan in de PVV.hD-vPKcT

Schaap suggereert dat de staatsordening die Wilders voor ogen staat gebaseerd is op het interne PVV-model. En dat is for all practical purposes een dictatuur:

“Natuurlijk bedoel ik niet dat Wilders een massamoordenaar is als Hitler, maar wel dat hij met zijn partij een gevaarlijke structuur neerlegt. Als Wilders de macht krijgt, zou dat weleens heel akelig kunnen uitpakken. Een dictatuur? Dat zou kunnen.”

Schaap wijst erop dat het model waarbij de macht geconcentreerd wordt in de handen van één man op een toenemende populariteit mag rekenen. Ook leiders als Poetin en Trump neigen ertoe alle macht naar zich toe te trekken: “Ook daar is geen verdeling meer van de macht, en die structuur is levensgevaarlijk”.

Uiteraard kon de Blonde Führer weinig begrip opbrengen voor het betoog van Schaap:

 Ook de sociopathische aanhang van Wilders leefde zich weer flink uit op Twitter:

 

En de geachte afgevaardigde Zijlstra heeft ook een mening