VVD-leden bezoeken Israel en Palestijns gebied onder leiding van het CIDI

Uit een tweet van de premier van de Palestijnse Autoriteit, Mohammed Shtayyeh van 24 oktober blijkt dat op die dag een 16-man sterke delegatie van VVD-leden hem in Ramallah een bezoek heeft gebracht, Opmerkelijk feit daarbij is dat de delegatie blijkbaar werd geleid door het CIDI, de met het Israelische ministerie van ”Strategie en van hasbara (propaganda) samenwerkende pro-Israel lobby in Den Haag. Aan The Rights Forum komt overigens de eer toe de tweet van Shtayyeh te hebben ontdekt en het aandeel van het CIDI te hebben achterhaald.
Dat de VVD sterk naar de rechtse visie van Israels meeste beleidsmakers overhelt is geen geheim. Dat Dilan Yeşilgöz een prominente plaats innam in de delegatie is evenmin een verrassing. Met Gert Jan Segers van de ChristenUnie nam ze niet lang geleden een initiatief om antisemitisme krachtiger te gaan bevechten. Op de tv illustreerde ze toen hoe dringend de situatie was door te wijzen op mensen die zij hoorde weigeren wijn uit Israel te kopen. De wijn in kwestie kwam uit de (illegale) nederzettingen en werd kennelijk geweigerd met een duidelijk doel. Volgens Yeşilgöz was de weigering niettemin een duidelijk voorbeeld van groeiend antisemitisme.

Het is niet bekend of de delegatie iets heeft gezien van de dagelijkse aanvallen van kolonisten op de Palestijnse olijvenoogst. Evenmin of Shtayyeh iets is gevraagd over de recente blokkade van 59 Palestijnse nieuwssites door de PA. Shtayyeh twitterde dat hij een beroep op de delegatie heeft gedaan om krachtig de (intussen wel volledig achterhaalde) twee-staten oplossing te steunen.
Mij interesseert vooral de vraag wat de VVD-delegatie van deze reis heeft opgestoken. En waarom ze het CIDI als gids heeft uitgekozen, terwijl er in Israel meer kritische organisaties als B’tselem, Peace Now, of Breaking the Silence die taak hadden ongetwijfeld veel objectiever en beter kunnen vervullen.

– Eerder verschenen bij Abu Pessoptimist