VVD illusies

Dit stuk verscheen eerder op de website van GroenLinkser Hans Groen.

Elke maatregel wordt hartelijk en feestelijk onder de aandacht gebracht. Een brede glimlach en een feestje. De gelukmachine van de VVD doet al jaren haar werk. Ook nu mag Nederland ‘genieten’ van al het moois dat de VVD ons te bieden heeft. En elke keer met de belofte dat het nu beter wordt. De VVD als puinruimer van Nederland. Wie echter de balans opmaakt van jaren VVD beleid, ziet dat de VVD zelf de grootste vervuiler is.

De PGB was het stokpaardje van de VVD. In 2008 werd in de fractiekamer van de VVD de website “op weg naar goud” feestelijk geïntroduceerd.[link] Het was de liberale oplossing om mensen met een handicap zelfstandig hun zorg te laten regelen. Precies wat de VVD nu ook proclameert. Niet meer afhankelijk van de Overheid, maar alles zelf doen. Je werk, je handicap, je kinderopvang etc. Op de site wordt ook opgeroepen om de echte verhalen over de PGB te vertellen omdat er zoveel indianenverhalen over gaan. Over oneigenlijk gebruik en fraude. Ikoon Erica Terpstra werd zelfs ingezet voor het tegenoffensief om deze VVD-maatregel onder de mensen te brengen. De oorspronkelijke website is inmiddels uit de lucht en Per Saldo niet meer zo blij. Onder eindverantwoordelijkheid van een VVD-minister, Schippers, wordt het PGB de nek omgedraaid. Het zou te duur zijn, misbruik, een ongewenst infuus van de overheid. Dezelfde minister die verklaard heeft dat de privatiseringsmaatregelen, van Hans Hoogervorst-VVD, grotendeels zijn mislukt.

Eind jaren zeventig noemde Hans Wiegel de Linkse Kerk potverteerders. Nee, daar moest de VVD aan te pas komen om de overheidsfinancieën op orde te brengen. En dat heeft Nederland geweten. De website Sargasso heeft de ontwikkeling van de staatsschuld en begrotingen eens op een rijtje gezet [link] Los van het feit dat Nederland amper Linkse regeringen heeft gekend, blijkt vooral de ongekende verspilling onder VVD beleid. Onder Den Uyl was het tekort, na een oliecrisis, amper 4 %. Daarna liep onder CDA / VVD beleid het tekort in hoog tempo op. Aan het einde van de Wiegelperiode, Van Agt II, was het tekort dik boven de 6% uitgekomen. Dus hoe komt het nou dat al 40 jaar lang, de tekorten en staatsschuld de schuld is van Links? Het slechte kasbeheer vindt dus plaats onder VVD beleid.

Of de prestaties van de politie. Minister Opstelten lanceert bijna elke week een stoer plan voor law and order. In 2002 werd met veel VVD-bombarie het prestatiecontract voor de politie geïntroduceerd door Johan Remkes van de VVD. Toppunt van bedrijfsefficiency waardoor Nederland op korte termijn stukken veiliger zou worden. De politiebonden waarschuwden al dat de quota geen doel op zich mochten zijn. Hans van Mierlo waarschuwde dat het zou leiden tot dienstklopperij. Ikzelf heb in 2008 het falen van het contract ook onder de loep genomen. [ link] Minister Opstelten zit amper op zijn plek en elimineert direct de bonnenquota. In een boze brief sommeerde Opstelten de politiekorpsen om direct te stoppen met de VVD–quota. Het uitschrijven was een doel op zich geworden.

Het openbaar vervoer is ook een stokpaardje van de VVD. Privatiseren was het toverwoord. De NS en ProRail werden uit elkaar gehaald en moesten klantgericht gaan werken. Sindsdien ligt de Overheid continue overhoop met de directies van de betreffende bedrijven. De samenwerking tussen de NS en ProRail is ver te zoeken. Door het ontbreken van een gezamenlijk doel, gaan beide bedrijven hun eigen gang. Tel daarbij op de rücksichtslose bezuinigingen en het ontbreken van een mobiliteitsvisie van de VVD en de ramp is geboren. Het briesende geluid van Charlie Aptroot is dan niets anders dan schoppen tegen het eigen mislukte VVD-beleid. Maar veel leert de VVD er niet van. Sterker. Aptroot wil dat de directie opstapt. De directie van de NS moet opstappen omdat zij precies doet wat Jorritsma heeft geïntroduceerd.

Of wat dacht u van de kinderopvang. In 2004 het summum van liberalisme voor de VVD. Als het toen aan de VVD had gelegen, was de opvang zelfs gratis geweest. Zo stond het vermeld in het VVD programma van 2006. Maar ook dit beleid wordt nu met een brede glimlach en een vriendelijk gebaar de nek omgedraaid.

En dan natuurlijk de massa-immigratie van allochtonen. Bolkestein en Fortuyn wisten dat toch mooi op conto van Links te schuiven. De cijfers laten zien dat de massa-immigratie onder VVD en CDA beleid tot stand is gekomen. Niemand minder dan Hans Wiegel is verantwoordelijk voor de massa-instroom die uiteindelijk door Job Cohen tot staan is gebracht.

En zo introduceert de VVD met het grootste gemak de meest geldverspillende maatregelen. Wie het tegendeel roept of zelfs bewijst, wordt voor gek verklaard. Dan wordt onmiddellijk een tegenoffensief ingezet om de burger te overtuigen van al het prachtige van het rechtse gedachtegoed. Wat zo prachtig de geluksmachine wordt genoemd door Pieter Hilhorst. Maar van geluk is geen sprake. De VVD-machine produceert continu simplistische maatregelen waar geen enkele visie achter schuil gaat. Geen enkele les trekt de VVD uit het verleden. Gaat het mis dan bouwen we een feestje en gooit de VVD er een prominent lid tegenaan die het zo goed doet onder de mensen. Een glimlach, een vriendelijk gebaar en een illusie.

18 gedachten over “VVD illusies”

 1. Ho, ho, PvdA is wel degelijk schuldig aan alle staatsschuld.
  Dat stelletje linkse kerkgangers heeft het gepresteerd toen Kok nog minister van Financiën was, het hoogste belastingtarief van 71% naar 61% te brengen en Wouter Bos heeft als staatssecretaris van het zelfde departement er voor gezorgd dat dat tarief naar 52% is gegaan.
  En om te voorkomen dat Nederland nog meer in de schuld komt moeten we naar een vlaktaks van 35%.
  Want des te minder belasting we betalen, des te meer houden we over in de eigen portemonnee, wat we mooi kunnen uitgeven aan zaken die we zelf leuk vinden en niet die anderen belangrijk vinden.
  Da’s veel beter voor de economie.
  Bovendien kunnen de modale en minimuminkomens best met 10à 20% naar beneden. Dat lijkt misschien eventjes erg, maar omdat ze minder belasting hoeven te betalen, krijgen ze het via een omweg toch weer terug. En van dat extra geld kunnen ze dan eventueel uitgeven aan zaken die zij belangrijk vinden. Zorg aan minderheden, zwakkeren in de samenleving, enz. Allemaal lieden waar niemand wat aan heeft omdat ze alleen maar geld kosten en niks opleveren.
  Het is tenslotte te gek voor woorden dat anderen die goed verdienen opdraaien voor de linkse hobby’s.

 2. @ Veldman
  Onder Kok is het tekort juist gedaald. Het verlagen van het tarief heeft gezorgd dat er meer buitenlands kapitaal is geinvesteerd in Nederland en heeft netto een gunstig effect gehad op de begroting.

  Als je naar een vlaktax gaat van 35% dan krijgt de overheid per definitie minder geld binnen. Dus alle leuke dingen die je in petto hebt, kan je dan op je buik schrijven. Een correctie op bestedingsvermogen vindt niet plaats door te schuiven met de belasting als de algehele prijsdruk, lees de kosten van het boodschappenmandje, niet daalt. Aangezien we voor 75% afhankelijk zijn van het buitenland, kan je dat wel op je buik schrijven. De armen en zwakkeren in onze samenleving worden in jou voorstel compleet uitgekleed en aan de bedelstaf gebracht.

  ps: Ik verdien zeer goed en ik geef liever mijn geld uit aan linkse hobbies dan aan rechtse. Linkse hobbies geven een meerwaarde aan de samenleving. Ik zou namelijk niet weten wat de meerwaarde is van een JSF of een kerncentrale. Of de meerwaarde van 130 km/uur op de snelweg. Doe mij dan maar het residentieorkest in Den Haag

 3. @Henk Veldman het nadeel van helemaal geen bocht nemen is dat de klap des te harder aankomt als je ook nog eens gas blijft geven.Jouw raad is die van Wilders 2005 voorbeeld naar Ierland en zie resultaat.En die linkse hobby`s waar jij naar refereer zijn activiteiten,instellingen,bewustwordingprojecten,natuurprojecten,publieke omroep etc alle zaken die het liefst althans het winst gevende deel opgeslokt mag worden door de rechtse achterban en die hebben een eigen cirkel bedacht dan de cirkel van het leven en die is als volgt een vier traps cirkel.1 Wij hebben geld en willen investeren.2bedankt samenleving voor het opbouwen van een mooie winstgevende industrie zonder kinderziektes en bloed zweet en tranen investeringen.3 voor meer winst alle lonen een stuk minder voor wie het in hun ogen mindere werk doet en harder werken jullie want jullie komen met een stel minder man te lopen 4 Vette winst behalen tot de volgende privatisering en bedankt he.

 4. hans groen Schreef:

  Ik verdien zeer goed en ik geef liever mijn geld uit aan linkse hobbies dan aan rechtse. Linkse hobbies geven een meerwaarde aan de samenleving. Ik zou namelijk niet weten wat de meerwaarde is van een JSF of een kerncentrale. Of de meerwaarde van 130 km/uur op de snelweg. Doe mij dan maar het residentieorkest in Den Haag

  Hans ik ben het helemaal met je eens. Zie m’n reactie #74 op Krapuul http://is.gd/IqR9I5 aan ene “Kromst”.

  Mijn stukje was ironisch bedoeld en geeft alleen maar het gelul weer wat veel VVDers doodleuk als juist aannemen. Aannames, die heel gemakkelijk te weerleggen zijn, maar waar wel de doodstraf op lijkt te staan als je de moeite neemt om gewoon de zaken te controleren. Het Paarse kabinet heeft het behoorlijk goed gedaan, wat tevens ook inhoudt dat de VVD het goed deed. Zalm, de sukkel, beklaagde zich echter over “paars” na de val van het kabinet. Later zouden hij en Balkenende de economie 1% slechter voorliegen dan die in werkelijlkheid was. LPF-minister Heinsbroek heeft later gezegd dat dat het stomste was wat men had kunnen doen. De werkloosheid ging gierend omhoog, bijna net zo hoog als eerder onder Van Agt/Wiegel, en de economie was een puinhoop als praktisch nooit eerder tevoren.
  In de regel doet Nederland het beter dan in de meeste landen, ook als het daar goed gaat en minder slecht als het in andere landen slechter gaat.
  Het is wel wat beter gegaan sinds de val van paars, maar nog is de werkloosheid hoger dan destijds.
  In 2006 deed ik eens mee aan een discussie bij stand.nl met iemand van de PvdA en CDA over de vraag of het Balkenende-kabinet het goed had gedaan.
  Ik schreef toen: “Nadat de regering de wereldeconomie op orde had gebracht, begon ze aan die van Nederland”
  Laat dat nu precies het openingszinnetje zijn die Wouter Bos uitsprak tijdens de Algemene Beschouwingen 2 dagen later in de Kamer. 🙄

 5. Treurig dat je tegenwoordig er bij moet zeggen dat je ironisch bent als je ironisch bent.

 6. Arnold J. van der Kluft Schreef:

  Treurig dat je tegenwoordig er bij moet zeggen dat je ironisch bent als je ironisch bent.

  Vooral voor Henk en Ingrid is het belangrijk dat ze weten wat ze ermee moeten doen.
  Begrijpelijk.

 7. “De VVD-machine produceert continu simplistische maatregelen waar geen enkele visie achter schuil gaat.”

  Jawel, er is een VVD visie en die heet – “Financiële winst op korte termijn!” voor het eigen clubje. Het rest mag gewoon blijven stikken.

 8. Arnold J. van der Kluft Schreef:

  Treurig dat je tegenwoordig er bij moet zeggen dat je ironisch bent als je ironisch bent.

  Je hebt gelijk. Mijn fout.
  Als iemand het niet direct herkent dan ligt het aan de schrijver. Tenzij die er natuurlijk op uit bent om juist niet te laten merken door andermans onzin te citeren en die nog eens te gaan versterken. Vooral bij de Wilders-aanhang is te zien dat ze totaal niet door hebben welke onzin ze hebben geleerd van hun grote leider Wilders. Ik heb zelfs meegemaakt dat ze mijn nonsens stapelden op de “bewijsvoering” van Wilders.

  Ik weet niet of Hans Groen de ironie heeft herkend, maar dat maakt niet zo veel uit. Als hij het wel heeft herkend, dan is z’n reactie terecht, omdat hij van de veronderstelling kan uitgaan dat er mensen zijn die mijn stukje serieus zouden kúnnen nemen. En ook als het niet heeft herkent, is z’n reactie ook prima.
  Je bent er immers op uit om “in gesprek” te raken.
  Door z’n reactie heb ik (zonder ironie) hem kunnen aanvullen.
  Ik had direct al kunnen schrijven “Hans, ik ben het helemaal met je eens” wat ronduit waar is.
  Wie heeft daar nu wat aan? Hans al helemaal niet, want hij weet ook wel dat hij gelijk heeft.
  Arnold, je hebt het meest aan mensen die het met je oneens zijn.
  Die het met je eens zijn zijn min of meer onbenullen waar je niks aan hebt.
  Je leert niks van ze, ze leveren je niks op.
  Ik ben een sociaal voelend mens. Ik krijg zo vaak ongelijk dat ik het altijd direct aan een ander geef, die het niet heeft. Zodoende heb ik praktisch alleen nog maar gelijk.

  (O, ja, voor alle duidelijkheid. Dit is ehh…… bedoeld.) 😀

 9. Over “ironie”.
  Vergelijk deze 2 filmpjes.
  http://is.gd/2wBYp2
  http://is.gd/B6rZcz

  Dankzij de stem van Joost Prinsen weet je dat het om een geintje gaat in het eerste filmpje. Maar als er een onbekende stem achter had gezeten?
  In het tweede filmpje gaat het bepaald niet om een geintje. Maar hoe zou het zijn als Joost Prinsen het commentaar had verzorgd?

  Ooit was er een AZC in Uithuizen.
  Toen dat werd opgeheven (Verdonk) hadden een aantal winkels in de buurt 20% minder omzet.
  Geen mens had last van die asielzoekers.
  Net zoals, zeker weten, niemand dat ook in Winschoten zal hebben.
  Van de bespottelijk gemaakte Marokkaanse jochies heeft niemand last, de bespottelijke Wilderiaanse Winschotense jochies zullen, zeker weten, voortdurend voor overlast zorgen.

 10. Wat vooral opvalt is dat de staatsschuld sinds het opgeven van de gouden standaard in 1970 uit de klauwen groeit. En met alle respect voor de schrijver denk ik eerder dat de wereld economie de drijvende kracht achter de ontwikkeling van de staatsschuld is dan de VVD. Hoe dan ook, noem het rechts of noem het links de staatsschuld is schrikbarend gestegen. Midden jaren 90 tot pakweg 2001 leek de staatsschuld te stabiliseren, Maar daarna wordt het dubbel en dwars goedgemaakt. De staatsschuld met ingang van 2011 was 371 miljard. Dat is bijna 22.000 euro per Nederlander (van zuigeling tot en met hoogbejaarde). Moet je eens voorstellen een typisch hoeksteen gezinnetje van Pappa, Mamma, Pietje en Marietje heeft bijna 90.000 euro schuld om de nek hangen. En dan is Nederland niet eens een land met een slechte schuldenpositie volgens de media, wat in godsnaam is dan wel een slechte schuldenpositie!? Een kunstmatig lage rente maakt deze kolossale schuld nog enigszins te dragen maar let op, ik voorspel dat dit kaartenhuis spoedig in zal storten met donderend geraas.

 11. De schulden van Staten zijn er met opzet, want deze zijn weer de inkomstenbronnen van de graaiers. Geld uitlenen, rente ontvangen, beleggen in obligaties om eens wat te noemen, en gewoon lekker wachten tot het land te krijgen is, voor bijna noppes en nada.
  Het gegil en gekrijs van de private sektor dat ze mee zouden moeten gaan betalen aan de redding van Griekenland spreekt boekdelen. De private sektor? Oja, is dat niet die sektor die eist dat Griekenland gaat privatiseren, en dan het zaakje opkoopt bij bankroet van dat land voor een hebbekrats? In deze wereld is alles markt, ook de Staatsschuld. Vliegvelden, eilanden, infastruktuur, alles moeten de Grieken in onderpand geven voor de o zo geweldige liefdevolle redding door de financiele instituten. En dan pikken ze die boel lekker in, als het onderpand geen donder meer waard is. Moderne oorlogsvoering eigenlijk zonder wapens. Zorgen dat je een land kan gaan bezetten en bezitten, gedragen door de massa’s van het stomme volk, sufgeluld over luie Grieken en Ieren en Portugezen.

 12. @13
  Grote verschil in de jaren Paars is dat men meevallers op de begroting ging gebruiken om de staatschuld in te lossen.Daardoor bleef deze ineens de pas houden met de ontwikkeling van het BNP.

  Onder Wiegel liep de schuld op, gewoonweg vanwege slecht financieel beheer. Andriessen, toen min van fin, is om die reden uitgestapt. Wiegel was echt een verkwister omdat hij geen confrontatie aandurfde met de toenmalige dissidenten van het CDA, die niets moesten hebben van Wiegel.

  Lubbers verslikte zich in het feit dat bezuinigingen, netto meestal niet zoveel opleveren. De overheid is voornamelijk een herverdeler van middelen, niet een waardeschepper[behalve inzake olie-gas winning] Dus snij je posten weg, zoals ambtenaren, dan krijg je dat via de WW weer terug. Of verminderen investeringen leidt tot lagere bedrjfsactiviteit wat zijn weerslag heeft in de vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting.

  Ter voorbeeld: de rigide bezuinigingen van Zalm tijdens Balkenende heeft volgens het CPB maar een netto effect gehad van 0,4%.

  Nederland is voor 75-80% afhankelijk van het buitenland. Als ze in Berlijn verkouden zijn, heeft Nederland zware griep 🙂
  Alleen al om die reden is het beleid van dit kabinet, onder aanvoering van het naar binnen gekeerde PVV, desastreus. Nederland kan niet zonder zijn multiculturele en open samenleving. Anders vervalt het weer tot de ‘achterlijke’ boerengemeenschap die het was voor WOII

 13. hans groen Schreef:

  Alleen al om die reden is het beleid van dit kabinet, onder aanvoering van het naar binnen gekeerde PVV, desastreus. Nederland kan niet zonder zijn multiculturele en open samenleving. Anders vervalt het weer tot de ‘achterlijke’ boerengemeenschap die het was voor WOII

  Mien koe heb ik kloar staan achter mien huus. 🙂

 14. Dit had ik nog helemaal niet gezegd: complimenten aan Hans Groen voor deze heldere inventarisatie van VVD-gezwalk!

 15. De staatsschuld is onder vvd altijd toegenomen en onder links (muv 2008 nav de door rechts veroorzaakte bankencrisis) gedaald. De steun aan de banken word nu afbetaald of zijn al (grotendeels) afbetaald zodat de schuld nu sterk zal afnemen en rechts kan pochten dat het hun verdiensten zijn. We weten anno 2011 wel beter hoeveel miljarden de jager aan Griekenland heeft beloofd, maar dat valt dan binnen de ruimte om de staatsschuld ruimschoots omlaag te brengen. Dat is wat er gebeurt. Zijn we die miljarden kwijt als Griekenland omvalt dan zeggen ze maar onze staatsschuld is desondanks gedaald dus vvd is een betrouwbare regeringspartner. En word Giekenland gered dan is dat ook weer hun verdienste. LInksom of rechtsom het is een (in de publieke opinie) een win-win-situatie voor de steeds maar weer feitverdraaiende rechtse corrupte elite.
  En uiteraard is natuurlijk niet de staatsschuld gedaald onder links maar het percentage in verhouding tot het bruto nationaal product want daar ga je het mee vergelijken. Onder rechts kwamen ook dalingen voor maar niet in percentage. We hebben nu de afgelopen 35 jaar meer rechtse regeringen gehad dan links. Van die 35 jaar heeft vvd ongeveer 25 jaar geregeert, cda 23 en pvda 20. Geen wonder dat dat tot een crisis leid.

Reacties zijn gesloten.