VVD graait naar de pensioenkassen

In het programma van de VVD staat als [wet]voorstel dat dat pensioenfondsen meer in Nederland moet investeren. Zogenaamd om de Nederlandse economie te stimuleren, maar eigenlijk is het een verkapte graai in de pensioenpotten door de VVD.

De argumentatie van de VVD is gewoon onzinnig. Nederland heeft geen gebrek aan kapitaal. Daarnaast wordt er door Pensioenfondsen al geïnvesteerd in Nederland. Het is niet zo dat al het pensioengeld over de grens belegd wordt. Het toegenomen beschikbare kapitaal zal niet leiden tot een plotse uitbreiding van productiecapaciteit, wat uiteindelijk meer banen betekent en meer inkomsten voor de overheid. De huidige crisis kenmerkt zich juist door het feit dat er sprake is van vraaguitval. Capaciteit of aanbod is niet het probleem.

Er zijn een aantal redenen waarom het plan van de VVD zo enorm onzalig is:

1) Rendementen van pensioenfondsen zullen dalen. Ook al is Nederland een betrouwbaar land, de beste rendementen worden toch vooral in het buitenland gehaald. Door het lagere rendement daalt de dekkingsgraad van de fondsen met alle afwaarderingsrisico’s van dien. En dit zal zeker gebeuren bij recessies in Nederland, waardoor het rendement helemaal wegzakt.

2) Pensioenfondsen dwingen meer in Nederland te beleggen betekent dat zij minder goed hun risico kunnen spreiden. De pensioenfondsen worden daardoor kwetsbaarder bij recessies.

3) Het voorstel van de VVD betekent eigenlijk dat zij via een omweg een greep wil doen in de pensioenkas. De gedwongen beschikbaarheid van kapitaal van de pensioenfondsen zal het rentepercentage van staatsleningen laag houden. Pensioenfondsen zijn uiteindelijk de grote institutionele beleggers die de staatsobligaties opkopen. De Staat profiteert zodirect dus nog meer van de pensioenfondsen, terwijl de fondsen daar met een slechter rendement wordt beloond. Op die manier maakt de VVD misbruik van het enorme kapitaal van de pensioenfondsen om haar eigen rechtse hobby’s te bekostigen, waar de gepensioneerde moet aftikken.

Dit stuk is eerder verschenen op de website van GroenLinkser Hans Groen.

3 gedachten over “VVD graait naar de pensioenkassen”

 1. En de DNB helpt het kapitaal van de pensioenfondsen weer hoger te krijgen door een truc

  DNB ontpopt zich nu als financiële weerman. De lange rente staat op een ultralaag niveau van om en nabij de 2%. Dat is vervelend voor pensioenfondsen en verzekeraars. De contante waarde van hun verplichtingen is door die lage rente erg hoog. Klaas Knot komt hen nu te hulp.

  Truc
  In plaats van de onwenselijke 2%, gaat onze centrale bank uit van de normale financiële temperatuur voor de tijd van het jaar: 4,2%. Voortaan mogen verzekeraars, en waarschijnlijk ook de pensioenfondsen, hun langetermijnverplichtingen tegen dit veel hogere rentepercentage contant maken.

  Die 4,2% rente (de zogenaamde Ultimate Forward Rate) is overigens akelig nauwkeurig voor een voorspelling over 40 jaar. De opbouw van het cijfer bestaat uit een verwachte inflatie van 2%. Daarnaast wordt uitgegaan van een reële rente van 2,2%, zo’n beetje het gemiddelde niveau sinds 1950.

  http://www.iex.nl/Column/80504/DNB-doet-het-weer.aspx

 2. Goed stuk, Hans.

  Bovendien gaat de VVD (Volkspartij voor List en Bedrog) in tegen haar eigen principes propaganda, die van de vrije markt. Vrije keuze om te beleggen bestaat dus alleen op papier. Als puntje bij paaltje komt, worden beperkende regels ingevoerd.

 3. Het is niet de eerste keer dat een regering met VVD en CDA een graai in de pensioen kassen doen.
  Het ABP werd jaren geleden al gedwongen om in de nu leegstaande kantoren te investeren.
  Ook de AOW kas hebben ze jaren geleden al leeg geroofd.
  Laten ze die 18 miljard die ze toen uit de AOW kas gestolen hebben maar eens terug storten.

Reacties zijn gesloten.