VVd en Christelijk stemmen tegen referendum wetsvoorstel

Het initiatief-wetsvoorstel van PvdA, GroenLinks en D66 ligt al twee kabinetten op de plank, maar wordt nu op initiatief van PVV-leider Geert Wilders afgestoft en in stemming gebracht. Het voorstel kan op een meerderheid rekenen in Tweede en Eerste Kamer. Alleen de VVD en de christelijke partijen zijn tegen.

Niet meteen staan juichen of het de grond in trappen want het stelt niet zoveel voor. Wel hard boe roepen tegen VVd en de christelijke partijen die vinden dat alleen ‘gekozen politici’ de dienst uit maken in Nederland.

Iedereen die 300 duizend handtekeningen verzamelt, kan in de toekomst een volksraadpleging afdwingen. Het blijft wel bij de mildste vorm van directe democratie, de regering hoeft de raad van het volk niet te volgen.

Vooruitzicht
Wanneer de wet is aangenomen door beide Kamers mogen we verwachten dat vanuit de PVV-hoek het referendumgeroffel luid zal gaan klinken. Tienduizend handtekeningen zijn snel te verzamelen en de PVV kan dan een “krachtig tegengeluid ” laten horen bij bijvoorbeeld verdragswijzigingen in Europa waar nationale parlementen goedkeuring aan moeten geven.

Het raadgevend referendum biedt burgers de mogelijkheid een negatief advies te geven over een wet die door beide Kamers is aangenomen. Voordat de koning zijn handtekening onder de wet zet, hebben burgers acht weken de tijd om 10 duizend handtekeningen te verzamelen voor een inleidend verzoek en nog eens 300 duizend om een referendum te krijgen. Het is vervolgens aan de regering om met het advies van het volk nog eens naar de wet te kijken.

Wat me opvalt dat het initiatief-wetsvoorstel van PvdA, GroenLinks en D66 niet door Kamerleden van deze partijen ter stemming wordt gebracht. Maar dat Geert Wilders en zijn discipelen in de rommelhokken archiefkasten van de PvdA, ToenLinks en Democraten66 zijn gaan zoeken naar de heilige kraal. Zij het dat de kracht van deze kraal niet zo bijzonders is anders dan een fijn marketinginstrument voor de PVV in de toekomst.

even googlen op referendumwet  Al sinds 1 november 2000 staat het daar mooi te zijn

9 gedachten over “VVd en Christelijk stemmen tegen referendum wetsvoorstel”

 1. Een referendum naar dit wetsvoorstel is toch niks anders als een veredelde opiniepeiling. Maar dan veel duurder.

 2. Een Referendum is de hoogste vorm van transparantie en democratie mogelijk. Helderheid en Transparantie – dat is de aard van de Referendum.

  Het klinkt heel erg vreemd dat juist de VVD die weer overal over transparantie en overzichtelijkheid rond bralt tegen dit voorstel stemt.

  VVD blijkt weer met List en Bedrog bezig te zijn.
  Het is het aard van het beestje.

  De Christelijken leven in de Middel-Eeuwen. het is niet goed te praten maar dan kun je begrip tonen dat ze niets, maar helemaal nix van de democratie snappen. Ze moeten nog een heel lange weg doorlopen en leren aan de democratie te wennen.

 3. Een referendum ( in welke vorm ook ) is de directste weg naar een groter democratisch gevoel onder burgers.
  Iedere verbetering , is een stap in de goede richting ( hoe klein ook ).

 4. @2 nexus,

  In theorie is een referendum de hoogste vorm van democratie en transparantie. Maar in de praktijk blijkt het vooral een NIMBY-instrument (NIMBY = Not in my Back Yard).

  Amstel geeft het al aan:
  “Wanneer de wet is aangenomen door beide Kamers mogen we verwachten dat vanuit de PVV-hoek het referendumgeroffel luid zal gaan klinken. Tienduizend handtekeningen zijn snel te verzamelen en de PVV kan dan een ‘krachtig tegengeluid’ laten horen bij bijvoorbeeld verdragswijzigingen in Europa waar nationale parlementen goedkeuring aan moeten geven.”

  Politiek betekent compromissen sluiten. Als in Europees verband een besluit voorhanden is dat relatief ongunstig uitpakt voor Nederland, kan je met de referendumwet in handen de NIMBY-kaart uitspelen: “Dit accepteren we niet in Nederland. Het Nederlandse volk spreekt zich uit!”

  Dat het initiatief-wetsvoorstel door de PVV uit de kast wordt getrokken, is ook al een duidelijke indicatie van de bedoelingen. De onderbuik moet naar boven komen.

 5. We kiezen eens in de vier jaar onze 150 volksvertegenwoordigers, en we verwachten van hen dat ze vier jaar lang hun uiterste best zullen doen om hun verkiezingsbeloften waar te maken.

 6. @4, Sjaax jou punt is zeer begrijpelijk.

  Ik kijk wel naar een andere oplossing dan de referendum weg moffelen. Het laatste zou het bewijs zijn dat Wilders de baas is geworden en we allemaal in angst verkeren.

  De oplossing is: de ideologie van Wilders, de bodem ervoor – inclusief discriminatie en racisme voortdurend bestrijden.

  Oftewel de PVV op alle punten bestrijden.

  @5, Andreas – dit is ook waar, maar in wezen heeft niets met idee voor referendum te maken. Het is een valse spoor.

 7. Onder Paars ging VVd akkoord met een referendum vanwege het coalitiebelang

  Deze keer niet nodig of om Geert en zijn discipelen dwars te willen zitten

  http://www.referendumplatform.nl/374

  Maar VVd steunt wel een referendum over toetreding Turkije binnen de EU
  volgens dezelfde site

Reacties zijn gesloten.