Vuur voor de Rode Duivels

Leve de landverraders. Dit in tegenstelling tot wat de moordenaar van het Britse Lagerhuislid Jo Cox aan het begin van zijn rechtszitting uitkraamde: “Dood aan verraders, vrijheid voor Brittannië”. Een heel simpele manier om landverraad gestalte te geven is supporteren van een buitenland op het Europees kampioenschap voetbal. Veel Nederlanders doen dat. Vooral de Rode Duivels zijn populair.

Het Belgische team is jammerlijk begonnen met een fausse queue tegen Italië. Zonder hun kapitein sinds jaren en mogelijk ’s werelds beste verdediger Vincent Kompany lijkt het gezelschap talenten inmiddels toch de verwachtingen in te lossen. Een aantal van hen voetbalde een paar jaar in de Nederlandse competitie. Zo speelden Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen en Toby Alderweireld bij Ajax en Dries Mertens bij PSV. Nabijheid schept meestal een band.

Maar ik wil de slogan ‘sport verbroedert’ niet huldigen. Daarvoor zijn de vechtpartijen tussen voetbalfans, met name die tussen Engelsen en Russen, te ernstig en de vuurwerkbommen op het veld door Kroaten te afschuwelijk. Daarentegen is het supporteren van de mix van Vlamingen en Walen door Nederlanders toch een teken dat relativiteit leeft. Wanneer de voor de hand liggende keuze Nederland niet meedoet, kies je simpelweg een ander team. Het is gewoon leuker een toernooi te volgen wanneer je een favoriet hebt. Kom op, landverraad heeft nog nooit onder zo’n positief gesternte gestaan. Leve de Rode Duivels. Vuur hen aan!