Vrijheid van meningsuiting en tolerantie op z’n Nederlands…..

Schrijfster Naima El Bezaz wordt bedreigd door buurtgenoten, die zichzelf te veel herkennen in haar boek over de vinexwijk bij Zaandam waar ze woont. El Bezaz schrijft onder meer over de vele echtscheidingen en het massale gebruik van antidepressiva. De schrijfster besluit nu te stoppen met het geven van lezingen, nadat ze bedreigd werd door een buurman met een molotovcocktail. Eerder werd ze met de dood bedreigd. Je zou denken dat de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid ten alle tijde beschermd en gewaarborgd moet worden, immers er loopt nu zelfs een zaak over die nu al bestempeld is als het proces van de eeuw. Maar niet is minder waar. Ik heb met verbazing de commentaarpanelen van de telegraaf doorgenomen en hier zijn een paar comments die ik u niet wil onthouden.

Mooie reclamestunt, trap er toch niet in. Zo zijn autochtonen niet. BDolf, Utreg  | 08:46 | 08.12.10

gek dat ze nu pas woedend zijn. Ik vond haar optreden bij P&W al schandalig. Laat haar lekker teruggaan naar haar eigen land en haar eigen landgenoten te kakken zetten. tieneke, utrecht  | 08:50 | 08.12.10

Ik kan mij de ergernis van de buren voorstellen. Deze dame beschrijft waarnemingen op een wijze die eigenlijk het gedrag van de naaste bewoners veroordeelt. Ik vraag mij af wat er gebeurt als een autotochtoon zo’n boekje schrijft over de gedragingen van de allochtone buurtbewoners. Dus in plaats van topless zonnen het ritueel slachten van een beest. In plaats van echtscheidingen het onderdrukken etc. en van moslimvrouwen. Zomaar wat voorbeelden. Dit boek van deze zelfingenomen dame komt de integratie niet ten goede. Rob, Zaandam  | 08:59 | 08.12.10

buren hebben helemaal gelijk.deze alochtoon,mag niet zomaar alles schrijven  Ria Mooiman, Spijkenisse  | 09:02 | 08.12.10

wat een raar land leven wij.deze vrouw schrijf maar alles.maar opgesloten word ze niet.belachelijk.ik sta achter de buren M.H.W.TIMMERMANS, HEEMSKERK  | 09:05 | 08.12.10

volgens mij zit ze zelf aan de antidepressiva, met der leip kijkende ogen. raar mens.bij P&W zat ze er ook zo suf bij.janssen, vlissingen  | 09:16 | 08.12.10

Enfin u begrijpt het wel; ik ben na een tijdje gestopt. Het komt er dus min of meer op neer dat de vrijheid van meningsuiting volledig overboord gegooid mag worden als je als “buitenlander” schrijft over je autochtone buren. Nee, hoe haal je het in je hoofd om als allochtoon te schrijven over de kreeftkleurige Ingrid die ondanks de felle zon rustig op de tuinstoel blijft liggen, terwijl de hele buurt getrakteerd wordt op haar hangtieten en ondertussen vrij inkijk heeft.  Hoe haal je het in het hoofd om het medicijngebruik onder de huisvrouwen in de buurt ter sprake te brengen.  Wat ik ergerlijk vind en waar deze mensen even voor het gemak aan voorbij gaan is dat El Bezaz bedreigd is naar aanleiding van haar vorige boek De Verstotene,een boek notabene over orthodoxe moslimmannen. Je zou toch denken dat de zelfbenoemde Islamcriticasters dat op waarde zouden waarderen en El bezaz dezelfde vrijheid zouden gunnen als hun helden Wilders en Hirshi Ali.

10 gedachten over “Vrijheid van meningsuiting en tolerantie op z’n Nederlands…..”

 1. Er waart een spookje door de Vinex-wijken, en de pre-Vinex wijken, het spookje van de onverdraagzaamheid wanneer iemand de onbeschaamdheid heeft om je een spiegel voor te houden.

  Joris van Casteren schreef een boek over zijn ervaringen in Lelystad, waar hij is opgegroeid. Het is geen vleiend beeld dat hij schetst. Je krijgt toch vooral zin Lelystad plat te bombarderen wanneer je ’t leest. De bevolking van Lelystad reageerde dus op de bekende manier: men heeft een rechtszaak tegen hem aangespannen wegens smaad, en ook hij is bedreigd.

  Het verschil tussen Joris en Naima is dat Van Casteren inmiddels niet langer op de plek woont die hij beschrijft. Hem fysiek bedreigen wordt voor de buurtbewoners dus ook moeilijker.

  Lees voor een genadeloze beschrijving van het leven in een Vinexwijk overigens ook het boek dat Arnon Grunberg schreef over Leidsche Rijn, ‘Onderduiken voor beginners’.

 2. En het is een hi-la-risch boek, ik kan het iedereen aanraden!

  Kijkl, dat haar buren er niet blij mee zijn en dat ze er geen hartsvriendinnen meer mee zal worden, daar kan ik me wel iets bij voorstellen.

  Maar dit geeft weer eens de ruimdenkendheid van de vrijheidslievende Nederlander weer, ja.

 3. Gelukkig zie ik er nu trouwens ook diverse reacties bij staan waarin men voor haar opkomt.

 4. @Boze heks, helaas betreft het niet alleen de Vinexwijken, maar het hele land met misschien kleine uitzonderingen. Men staat nu massaal samen tegen wat men zelf “de buitenlanders” noemt.

  Het komt altijd op het volgende neer: “….dat de vrijheid van meningsuiting volledig overboord gegooid mag worden als je als “buitenlander” schrijft over je autochtone buren” Of men enige opmerking maakt die niet bevalt, laat staan dat men kritiek probeert te uiten.

  De werkelijkheid is dat er tegenwoordig twee Nederlanden naast elkaar bestaan waar het gedrag en wetgeving totaal verschillend uitpakken tegen alle officiële wetten in: Een Nederland voor de autochtonen waar in principe alle deuren opengaan als men voelt dat je “geboren” Nederlander ben en een heel ander Nederland voor allochtonen waar haast alle deuren bijna meteen dichtklappen op het moment dat het wordt aangevoeld maar dat men geen “geboren” Nederlander is.
  Soms raken die twee Nederlanden niet eens elkaar aan en dat kan ik stellen is vrij zelden het schuld van de allochtonen.

  Het doet pijn, doch dit is de waarheid.

 5. Ik ben ook bezig om het boekje te lezen. Het is goed geschreven en Najma heeft juist veel compassie voor haar buren. Als men haar de vrijheid van meningsuiting wil ontnemen of ontzeggen omdat ze “pas” op vierjarige leeftijd naar Nederland is gekomen (!), dus geen oordeel mag hebben over haar landgenoten die toevallig in onze moerasdelta geboren zijn, dan zou ik wel eens willen weten waarom Wilders dan wel gemene sprookjes mag vertellen over de inwoners van landen waar hij nooit is geweest.
  En Sjef merkt terecht op, dat Najma El Bezaz al helemaal niet eenzijdigheid kan worden verweten. Eerder werd ze vanuit Marokkaanse groepen bedreigd om wat ze vindt van Marokkaanse macho-mannen.
  Het boekje kost €12,50. Leuk kerstcadootje voor Henk of Ingrid. 😀

 6. Het artistiekerige meisje in mijn klas heette Ingrid. Ze zou wel heel erg veranderd moeten zijn wil zij achter Wilders staan en ik geloof er helemaal niets van.
  De combinatie Henk en Ingrid had ik ook op de studentenflat. Van geen van beiden verwacht ik dat ze iets zien in Blonde Greet. Nou ja, daar hebben ze tenslotte ookvoor gestudeerd.
  En dan is de koek op. Ik begrijp niet dat er geen vlammend appèl van alle welmenende Henken en Ingrids in Nederland komt onder de titel: Niet in onze naam! 🙁

 7. Mijn vriendin heet Ingrid… (echt!)…
  Ik stel mezelf zo nu en dan ook wel voor als Henk…

  Ik heb een eerder boek van Naima gelezen en vond het indrukwekkend persoonlijk.

Reacties zijn gesloten.