Vrijheid van meningsuiting en demonstratierecht

Onlangs verscheen de Nederlandse Pegidapersoon op tv in het programma De Nieuwe Maan. Hij beklaagde zich erover dat zijn democratisch demonstratierecht werd beknot. Net zoals Wilderspvv-ers altijd klagen dat ze hun mening niet vrij mogen spuien.

De wijze waarop zij deze democratische rechten willen uitoefenen zijn echter vrij laag-bij-de-grond en blijken in de praktijk bruut racisme en het zaaien van haat. En, ondanks de klachten, blijkt er volop ruimte voor deze vormen van meningsuiting en protest.

Die ruimte blijkt helaas niet voor ieder soort geluid en protest even groot. Zo zit Joke Kaviaar op dit moment een gevangenisstraf uit voor een pamflet waarin ze opriep tot protest tegen het vluchtelingenbeleid en protest tegen de aanleg van een gevangenis waar vluchtelinggezinnen met kinderen worden opgesloten.

In Duitsland hebben ze het er ook moeilijk mee. Daar speelt een proces tegen 3 mensen die actie voeren tegen de illegale praktijken van de Israëlische regering. Praktijken die in talloze VN-resoluties zijn veroordeeld. In juni 2017 voerden ze actie tijdens een bijeenkomst die werd georganiseerd door de Deutsch-Israelische Gesellschaft aan de Humboldt Universiteit in Berlijn. Op deze bijeenkomst was aanwezig Aliza Lavie. Zij is lid van het Israëlisch Parlement en staat aan het hoofd van de anti-BDS-lobby. Zij zat in de regering tijdens de militaire acties in Gaza in 2014. Daarbij werden meer dan 2200 mensen gedood.

De #Humboldt3 onderbraken haar lezing door haar op haar verantwoordelijkheid voor misdaden tegen de Palestijnen aan te spreken. Hoe de verstoring verliep kun je zien op de video bij het verslag .

Voor deze verstoring staan ze nu terecht. Voor hen is deze rechtszaak ook een middel om het wanbeleid van Israëls regering en leger onder de aandacht te brengen, tegen de gigantische lobby in die op elke kritiek op Israël het stempel anti-semitisme zet. Vandaag is de tweede zittingsdag.

Wie geïnteresseerd is in hoe in Duitsland wordt ingezet om kritiek op het handelen van de staat Israël te smoren kan daarover meer lezen bij The Rights Forum. Oorlog tegen BDS zet Duitse rechtsstaat op zijn kop.