Vrijdagmiddag demonstratie in Eindhoven We Are 1 tegen Pegida

Pegida blijft provoceren in Eindhoven. Eerst blies men enkele weken geleden zelf weliswaar een demonstratie af toen die naar hun smaak teveel afgeschermd werd. Maar vorig weekend had men wederom toestemming gekregen en toen liep het fors uit de hand in de wijk waar de Al Fourqaanmoskee staat. Honderden jongeren wachtten de betogers daar op en de demonstratie werd uiteindelijk afgebroken door de politie omdat het te gevaarlijk werd.

En nu wil Pegida aankomende zondag opnieuw komen demonstreren. Het is mij een volstrekt raadsel waarom burgemeester Jorritsma denkt dit niet te kunnen verbieden, er zijn toch zeker wetten met betrekking tot de openbare orde die dit mogelijk maken? En dit is geen demonstreren meer, het is puur ter provocatie bedoeld.

Burgemeester Jorritsma vindt echter dat met een verbod de vrijheid van meningsuiting wordt aangetast en dat het Pegida er alleen maar om gaat in de slachtofferrol te kunnen kruipen. Een van de organisatoren, Marieke Berta, reageert daarop met:

“Als er ergens een haat-imam wil prediken dan wordt dat wel verboden”, reageert Berta daarop. “In feite wordt er dus al met twee maten gemeten. Wij vinden dat Pegida in Eindhoven geen ruimte meer moet krijgen om te betogen. En als het niet anders kan, laat ze dan maar op het Stadhuisplein demonstreren. Dan krijgen ze tenminste niet de kans te provoceren.” (ED)

En ik geef hem daar volkomen gelijk in. Afgelopen weekend is er al flinke schade ontstaan aan auto’s en tuinen van bewoners van die wijk, en Gemeente Eindhoven dient hen daartegen te beschermen. Het moet nu gewoon afgelopen zijn met deze agressieve, provocerende haatpoppenkast en als de gemeente daar niets tegen wil doen zou het nog wel eens veel verder uit de hand kunnen gaan lopen.

Veel Eindhovenaren zelf moeten in elk geval niets hebben van die ophitserij van Pegida, en daarom vindt er vrijdagmiddag om half vier een demonstratie plaats tegen Pegida op het Stadhuisplein.