Vrienden van Geert Wilders: Oskar Freysinger

Op 9 juni 2011 was er een ontmoeting tussen de Zwitser Oskar Freysinger, lid van de Schweizer Volkspartei (SVP) en Geert Wilders (PVV) in Den Haag. De heren gaven een persconferentie van een klein uur. Afgezien van berichten op websites van de Nederlandse afdeling van de English Defence League, de Dutch Defence League, en het webforum hetvrijevolk, waar men denkt dat EHEC een complot is van moslims die komkommers met poep besmeren, was er geen enkele aandacht in de Nederlandse media voor deze ontmoeting. In Zwitserland daarentegen wel. Le Temps komt met een groot artikel over de twee heren, maar daarvan is geen online versie beschikbaar. De Tagesanzeiger bericht kort over deze publicatie. Wilders: “We staan aan het begin van iets heel groots.” De Neue Zürcher Zeitung kopte ‘Der selbsternannte «Aussenminister» der SVP’ en noemde dat Freysinger in eigen opdracht probeert een netwerk van anti-Islam partijen te bouwen en het ‘Zwitserse systeem’ wil promoten om de EU te hervormen. Dat is alleen al interessant omdat zijn partij, de SVP, helemaal niet geïnteresseerd is in internationale politiek en samenwerking.

Geert Wilders heeft dus sinds enige tijd een nieuwe vriend.  In het dagelijks leven is Freysinger docent en schrijver en dichter. Hij werd in 2002 landelijk bekend na een hekeldicht over een partijgenoot, waardoor hij gedwongen werd af te treden als voorzitter van de lokale SVP voor Unterwallis, maar hij werd in 2003 gekozen voor de Nationalrat, het Zwitserse parlement. Freysinger was een van de personen achter de Minarettstreitt, die leidde tot een referendum over de bouw van minaretten. De opkomst was 53,4% en werd met 57,5% tegen 42,5% aangenomen. In steden werd vooral tegen, op het platteland waar nauwelijks moslims wonen, vooral voor het verbod gestemd. Concreet betekent het resultaat dat aanvragen voor een vergunning voor de bouw van een minaret voorlopig worden aangehouden, maar of het volkenrechtelijk stand houdt is nog steeds open. De Bundesrat (regering) alsook mensenrechtenorganisaties binnen en buiten Zwitserland zijn tegen het verbod. In Zwitserland wonen ca 350.000 moslims en zijn er vier minaretten. Er zijn circa 160 moskeeën, waarvan de meesten ondergebracht zijn in bijruimten van culturele centra.

Enkele weken terug kwam Freysinger in Zwitserland in het nieuws, omdat hij Geert Wilders wilde uitnodigen voor een toespraak in Wallis (Valais). Net als Wilders ageert Freysinger tegen de vermeende ‘islamisering’ en tegen links, de bondgenoten van de ‘gevaarlijke’ moslims. De gemeenteraad van Wallis was hier niet van gecharmeerd en zag in de komst van de controversiële Wilders aanleiding voor onrusten en verklaarde hem tot ongewenst persoon. Freysinger spreekt regelmatig op bijeenkomsten van rechtsextremisten en islamofoben, zoals het Vlaams Belang en het Franse Bloc Identitaire. Vorige week was hij gastspreker bij de oprichting van de Beierse afdeling van Die Freiheit, de partij van René Stadtkewitz, waar hij pleitte voor meer directe democratie naar het voorbeeld van Zwitserland en de regerende politici van de EU aanviel. Die zouden volgens Freysinger zich voordoen als democraten, maar zouden in werkelijkheid proberen democratie in de EU te onderdrukken.

Koren op de molen van Wilders natuurlijk die enthousiast meldde dat hij zou gaan spreken in Wallis, maar niet vermeldde dat de bijeenkomst door de gemeenteraad werd verboden. Freysinger wil nu proberen Wilders alsnog uit te nodigen voor een toespraak in september van dit jaar. In dezelfde periode zullen beide heren naar Berlijn afreizen om hun steun te betuigen aan René Stadtkewitz, die gaat proberen voor zijn partij Die Freiheit een zetel te krijgen in het Berlijnse deelstaatparlement. Stadtkewitz zat voor de CDU in het deelstaatparlement, maar werd geroyeerd nadat bekend werd dat hij banden onderhield met Geert Wilders. Ook voor Freysinger zijn er in herfst van dit jaar verkiezingen. Hij en Stadtkewitz presenteren zich graag in de nabijheid van Geert Wilders, die volgens hen anti-islampolitiek salonfähig heeft gemaakt en door hen wordt beschouwd als de meest succesvolle radicaal-rechtse politicus van dit moment. Daarmee wordt ook onbedoeld bewezen hoe betrekkelijk onsuccesvol (en onbekend) zij in hun eigen land zijn.

Freysinger, die ook lid is van de Servische schrijversbond in Zwitserland, publiceerde in 2008 een gedicht met woordspelletjes over Kanaken, Kacke und ein Heer von Kakerlaken. De uitgever van de gratiskrant .CH waarin dat verscheen nam daar na publicatie afstand van. Volgens de Zwitserse stichting tegen racisme en antisemitisme was het gedicht een duidelijk geval van verbaal racisme. De critici van Freysinger zien in zijn pleidooien voor meer vrijheid een Mogelverpackung voor het bevorderen van discriminatie en racisme. Freysinger en Wilders zijn optimistisch en hopen met Stadtkewitz op een sterk Europees bondgenootschap van anti-Islam partijen. Voor hen zijn het Franse FN en de Oostenrijkse FPÖ niet interessant, want die weigeren zich als anti-islampartijen te profileren. Wilders was al eerder actief om te werven voor zijn Geert Wilders International Freedom Alliance. Dit najaar zullen we ongetwijfeld meer horen en het effect van hun samenwerking met Wilders op de verkiezingen in Duitsland en Zwitserland merken.

wltrrr komt graag in Zwitserland, het enige land ter wereld met echte kunstenaars op de bankbiljetten, waar zowel een dictator als een anarchist hun laatste dagen kunnen slijten in een pittoreske omgeving.

4 gedachten over “Vrienden van Geert Wilders: Oskar Freysinger”

 1. Interessant artikel.

  Dat zal de reden zijn waarom FN-leidster Marine Le Pen nog steeds geen contact had met Wilders (bron: een intervieuw met Sven Kockelman op de Nlse tv paar weken terug), hetgeen zij vreemd vond…

  Mogelverpackung, mogeln is bedriegen voor de taalfijnproever

 2. Marine Le Pen’s Front National is een vrij gematigde partij vergeleken met Wilders’ beweging. Ik kom in het verkiezingsprogramma http://www.frontnational.com/?page_id=504 geen discriminerende maatregelen tegen die specifiek gericht zijn tegen moslims of een oproep om oorlog te voeren tegen moslims wereldwijd. Het FN wil ontwikkelingssamenwerking versterken (om immigratie tegen te gaan, dat wel) en de internationale rechtsorde handhaven. Het FN heeft leden en Marine Le Pen is in een congres gekozen als leider.

  Wij zitten hier in NL opgescheept met een walgelijke, smerige, haatzaaiende, oorlogszuchtige kut-beweging, wisten jullie dat al ?

 3. John Schreef:

  Wij zitten hier in NL opgescheept met een walgelijke, smerige, haatzaaiende, oorlogszuchtige kut-beweging, wisten jullie dat al ?

  Ja.

 4. #2

  Goed verwoord en ja dat wist ik al.

  On topic wltrrr en , McWilders Free Speak buitenlandse connecties, wie zet ze eens allemaal op een rijtje?
  Hij had onlangs bv. weer een neerlandse zaken vrouw als PR connectie voor zijn States missie aangesteld.
  Punt Link Laura optimisme, het werk voor journalisten dat we er bij krijgen, had ik al als niets zeggend of beter gezegd als jounalistieke desinformatie afgedaan.
  De naltigheid daarvan als iets om over te treuren of om je dag uit boosheid mee te verpesten!
  Rest mij de vrije keuze om geen van beiden te doen 😛

Reacties zijn gesloten.