Vreedzaam extreemrechts. Het kan in Nederland

Zodra het zonnetje schijnt komt extreemrechts Nederland in beweging. In Amsterdam hield Pegida weer een demonstratie bij de Stopera. Circa 100 personen, meest mannen afkomstig uit alle windstreken, waaronder België, Duitsland en Noorwegen waren in meerderheid uitgedost met varkensmutsen. De aanvoerder van de Nederlandse afdeling van de uit Dresden overgewaaide beweging, Ed der Holländer Wagensveld, begroette de menigte met “Hallo Nederland, hallo Duitsland” en was boos op “burgemeestertje” Van der Laan. Hij zei dat ze geen nazi’s waren en dat hij toch lekker deed waar hij zin in had. Vervolgens wees hij naar de swastika die in het Pegida-logo wordt gebruikt. De autoriteiten hadden nadrukkelijk verboden swastika’s in welke vorm dan ook te gebruiken. Pegida deed het toch en Wagensveld werd weer opgepakt. Een verontwaardigde Pegida-demonstrant riep de politie “kut-joden” na. Vervolgens betrad ene mevrouw Astrid Bello het podium en moedigde de menigte aan. Ze waarschuwde haar publiek voor de ‘islamatisering’, benadrukte dat vluchtelingen helemaal geen vluchtelingen waren en vertelde dat Indonesië vroeger christelijk was. Applaus.

pigida
De oergezellige Pegida-afdeling Nederland, nu ook bekend als #pigida, gisteren in Amsterdam.

Nadat Wagensveld weer was vrijgelaten citeerde hij uit de Koran, bedankte Filip Dewinter en hield een affiche omhoog van Vlaams Belang (VB). Op 8 maart is het Wereldvrouwendag en dan gaan Pegida en VB demonstreren tegen de islam, zo wist hij te melden. In tegenspraak met de mededeling dat Pegida tegen nazisme zou zijn, was de ordedienst van de demonstratie deels samengesteld uit leden van Voorpost. De bekende neonazi Ben van der Kooi liep ook mee met spandoek tegen de komst van Mohammed naar Nederland. Hij mocht een AT5-journalist vertellen dat zich wat hem betreft geen enkele moslim in Nederland mocht bevinden. Er werden verder logo’s van Blood & Honour gespot en een enkele skinhead liep met de in Duitsland verboden NSB Gaudreieck. Aan het einde van de demonstratie werd een groepsfoto gemaakt en liet een zegsvrouw van Pegida zich nog ontvallen dat wat haar betreft de paar honderd tegendemonstranten aan de andere kant van de Blauwbrug het verdienden om in de Amstel te worden verzopen.

De bekende rechtse media en opiniemakers waren empört over wat zich in Amsterdam had afgespeeld. Het was een schande dat er een onaangemelde tegendemonstratie was tegen de vreedzame demonstranten van Pegida. De tegendemonstranten, deels van AntiFa, waren volgens hen gewelddadig, fascistisch en antidemocratisch. Bart Schut was verontwaardigd dat Wagensveld wel werd opgepakt maar demonstranten die zionisme vergelijken met nazisme niet. Vreedzame rechtse demonstranten werden onderdrukt en gewelddadige linkse demonstranten kregen alle vrijheid, zo was zijn redenering. Annabel Nanninga (The Post Online, TPO) wist te melden dat Pegida vreedzaam was en dat AntiFa geweld had gebruikt tegen de pers. Na het bekende onophoudelijke getreiter door een Powned verslaggever was het een tegendemonstrant teveel geworden: Hij duwde de journaliste weg en besmeurde de camera met verf. Volgens Nanninga was dit het bewijs dat extreemlinks de persvrijheid niet respecteerde. Joost Niemöller bleef maar herhalen dat Hans Janmaat altijd al gelijk had.

In Winschoten marcheerden 45 personen van Kameraadschap Noord-Nederland en Landstorm Nederland, genoemd naar de Nederlandse SS-divisie, tegen de “multiculturele terreur” en eisten dat de grenzen dicht gingen en de bouw van een AZC niet doorging. In Gouda en Leiderdorp beklommen de antisemieten van Identitair Verzet gebouwen die bestemd zijn als AZC en hingen spandoeken op met “grenzen sluiten” en “tijd voor een betere oplossing”. GeenStijl icoon Jan Roos sprak op het eerste congres van Voor Nederland (VNL), de partij van PVV-dissidenten die vinden dat de PVV veel te links is.

Er was tegelijkertijd op het Museumplein in Amsterdam een grote manifestatie van ondermeer Amnesty International, onderdeel van de wereldwijde actiedag #safepassage. Wil je voorkomen dat vluchtelingen illegaal Europa binnenkomen en er onderweg velen verdrinken, dan moet je ze een kans geven hier asiel aan te vragen. Dat lijkt logisch, maar het kleine verzet tegen de rede en menselijkheid krijgt in Nederland anno 2016 meer aandacht van de grote media. #safepassage, waar veel meer mensen op af kwamen dan genoemde demonstraties, kreeg geen enkele aandacht. De herdenking van de Februaristaking eerder deze week was allang weer vergeten.