Voormalig militielid: Duterte gaf bevel criminelen en politieke tegenstanders te vermoorden

Volgens een voormalig militielid gaf de Filipijnse president Duterte, die destijds burgemeester van Davao was, bevel criminelen en politieke tegenstanders te vermoorden. Het betreffende militielid, Edgar Matobato, was zelf betrokken bij 50 moorden, waaronder het voeren van een man aan een krokodil.

Rodrigo_Duterte_June_2016
Massamoordenaar Rodrigo Duterte. Illustratie: Wikipedia

Matobato verklaarde dit tijdens een hoorzitting van een speciale commissie van het Filipijnse parlement. De hoorzitting werd live op televisie uitgezonden.

Volgens Matobato waren niet alle slachtoffers criminelen, ook tegenstanders van Duterte werden op bevel van de toenmalige burgemeester vermoord. Zo zou een rijke zakenman vermoord zijn omdat hij met een zoon van Duterte ruzie kreeg over een vrouw. De meeste andere slachtoffers waren kleine criminelen. De slachtoffers werden doodgeschoten en óf op straat gedumpt óf begraven in naamloze graven. Sommigen werden in zee gedumpt nadat eerst hun buik opengesneden was, zodat ze meteen zouden zinken.

Het aantal slachtoffers van Duterte’s harde aanpak van de criminaliteit loopt inmiddels snel op: volgens mensenrechtenorganisaties zijn sinds Duterte’s aantreden als president inmiddels al zo’n 3000 mensen vermoord, merendeels kleine criminelen en straatdealers.

Bron: de Guardian