Voor een blowtje aan de schandpaal , voor een snuifje aan het kruis ???

Ivo Opstelten wenst een schandpaal voor leerlingen die Drugs gebruiken  , het schijnt dat de lessen nog steeds niet minder slaap en vervelingsverwekkender zijn dan in mijn jeugd en dat sommige jongeren nog steeds dezelfde oplossing voor die verveling hebben . Die Ivo toch , zou hij niet begrijpen dat al die wijntjes en biertjes die van zijn buik zo’n bolwerk hebben gemaakt net zo goed drugs zijn als de blowtjes van de scholieren ???  Misschien eerst een schandpaal voor ongemotiveerde geherkauwde kost opdreunende leerkrachten ???

20 gedachten over “Voor een blowtje aan de schandpaal , voor een snuifje aan het kruis ???”

 1. Fijn hoor. Alle mensen die nog wat van het onderwijs proberen te maken. (lees : nog proberen iets van niet-opgevoedde jongeren maken) krijgen weer een veeg uit de pan.
  Open je ogen, laat polemiek achterwege en zie in dat er heel wat verandert is in de maatschappij. Dat de wiet die nu gerookt wordt veel sterker is dan vroeger en veel verslavender. En dat er hele volkstammen ouders zijn die proberen vriendjes met hun kind te blijven ten koste van alles.

  Achter je pc’tje allemaal stoere dingen zeggen is een stuk makkelijker dan daadwerkelijk wat doen in de maatschappij. (bijv in het onderwijs) Het oude gezegde blijft gelden : de beste stuurlui staan aan wal.

 2. Geachte WIsselink,
  Volgens mij zegt het geval Opstelten stoere dingen vanachter zijn pc (als hij daarmee kan omgaan).
  Zou het niet eens nodig zijn de opgedrongen gevangenschap voor jongeren met bijbehorende verveling aan te pakken?

 3. Nou van mij krijgt iedereen die iets beters weet te verzinnen dan “schandpaal” het stempeltje “beter stuurman dan Opstelten”. Het zal je verbazen hoe druk het dan zal blijken te zijn aan wal. Topstuurlui. Vergeleken bij Opstelten dan.

 4. @Nolly : ik krijg de indruk dat de strekking van mijn schrijven je ontgaan is.

  Vraag trouwens ‘ns aan jongeren of ze school daadwerkelijk als ‘opgedrongen gevangenschap’ zien. Projecteer je eigen ervaring niet op andere mensen.

 5. Wisselink Schreef:

  Fijn hoor. Alle mensen die nog wat van het onderwijs proberen te maken. (lees : nog proberen iets van niet-opgevoedde jongeren maken) krijgen weer een veeg uit de pan.
  Open je ogen, laat polemiek achterwege en zie in dat er heel wat verandert is in de maatschappij. Dat de wiet die nu gerookt wordt veel sterker is dan vroeger en veel verslavender. En dat er hele volkstammen ouders zijn die proberen vriendjes met hun kind te blijven ten koste van alles.
  Achter je pc’tje allemaal stoere dingen zeggen is een stuk makkelijker dan daadwerkelijk wat doen in de maatschappij. (bijv in het onderwijs) Het oude gezegde blijft gelden : de beste stuurlui staan aan wal.

  Hoezo veeg uit de pan , ben jij een van die “ongemotiveerde geherkauwde kost opdreunende leerkrachten” ??? Zo Ja , schaam je diep dat je je eigen falen op de ouders afwenteld , ben je dat niet , dan ben je naar mijn ervaring een uitzondering …. Ik behandel trouwens mijn kinderen niet als vriendjes , na zijn 16e mijn oudste wel als volwassene , en hij heeft daarna ook mijn vriendschap verdiend …

 6. “ben je dat niet , dan ben je naar mijn ervaring een uitzondering ”

  Zou kunnen, maar (no offense) dat is slechts jouw ervaring. Ik ben inderdaad leerkracht en zie heel wat mensen om me heen die hard werken voor hun lessen. Voor mij verder geen probleem omdat ik het werk met plezier doe. Eén ding vind ik wel minder en dat is dat mijn huidige beroepsgroep voor velen een verrekt makkelijk doelwit is. (maar ja, welke ouder hoort niet graag dat het ontsporen van hun kroost niet hun fout is maar van die vervelende meester op school….)

  Ik wentel, in tegenstelling tot meneer Krapuul niet een probleem op één (gemakkelijke) groep. De connectie saaie les en drugsgebruik is compleet ongefundeerd en, mijns inziens, buitensporig. Jongeren gaan drugs gebruiken om de simpele reden dat ze voor handen zijn en (binnen de jongerencultuur) cool om te gebruiken.
  Ik heb trouwens jaren in het bedrijfsleven gewerkt voor ik overstapte naar het onderwijs. Van daaruit kan ik je vertellen dat het werken op een VMBO zwaarder is dan een kantoorbaan of een gemiddelde baan in een fabriek.
  Helaas kom ik talloze ouders tegen die door egoïsme hun huwelijk hebben verpest, die het toelaten dat hun kinderen ’s morgens om 5 uur na het stappen een keer thuis komen.
  Later we het vooral niet hebben over drankgebruik van jongeren onder toezicht van ouders (bierketen etc). Ouders die voor hun kinderen (onder de 16) rookwaren kopen. Kinderen die tot 2 uur ’s nachts of later gamen of tv-kijken. En, ook een goeie, grote voorraaden Energydrink meegeven naar school. De genoemde zaken, lijken me zeer effectief om de ontwikkeling van je kind te ondermijnen.
  Maar goed, natuurlijk gaan jongeren zich met dit soort dingen bezig houden omdat de lessen niet flitsend genoeg zijn, toch?

 7. Het drugsgebruik onder de jeugd neemt sinds 1996 af (Trimobosinstituut). Mag het uiteraard voor ouders nog wel een punt van zorg zijn en kunnen we uiteraard van scholen verwachten dat ze proberen drugsgebruik op de school tegen te gaan. De schandpaal is uiteraard de slechts mogelijke straf die je kunt bedenken, niet effectief, contraproductief en volkomen pedagogisch en psychologisch onverantwoord. Een goed principe bij straffen is om de daad te veroordelen, maar niet de persoon. Bovendien hoort een straf eindig te zijn. Bij het vernederend te kijk zetten van een persoon is dat niet het geval. .Ik denk dan ook dat al die mensen die proberen nog iets van het onderwijs te maken, weinig zullen voelen voor die schandpaal.
  Bovendien is in verzorging en opvoeding van het kind het ” toepassen van vernederende behandeling ” bij wet verboden aan ouders. (BW art, 247 lid 2) Zouden scholen zich dan wel mogen bedienen van vernederende straffen?
  Deze uitspraak van Opstelten lijkt mij niet meer dan een nieuwe stap in de populisme-competitie.

 8. De strekking van mijn bericht was ook niet ter verdediging van dhr Opstelten. (ik kijk wel uit….)

  Jammer alleen dat er een andere beroepsgroep voor aangevallen moet worden.

 9. @9
  Het is schrikken, maar het is ook niet verbazingwekkend. Omstreeks de vorige eeuwwisseling was het niet ongebruikelijk op sommige scholen, ook lagere scholen. (inderdaad, die waar het toengeheten lompenproletariaat goed vertgenwoordigd was), dat leerlingen al met een slok op aankwamen. Plus ça change…
  Dus we zijn het wel eens dat de schandpaal geen middel is?

 10. #6 Eh ik ben geen meneer en maak deel uit van de Krapuul redactie, zie meer hier over bij About hoe Krapuul in elkaar steekt.

  Terug naar post. Wat is dit in godsnaam! Waar is de wet dat kinderen beschermd worden zolang ze niet volwassen zijn? Aan de schandpaal nagelen, is die Dickerdack gek geworden! 👿

 11. >Het is schrikken, maar het is ook niet verbazingwekkend.

  Is dat een eufemisme voor botte polemiek?

  >Omstreeks de vorige eeuwwisseling was het niet ongebruikelijk op sommige scholen, ook lagere
  >scholen. (inderdaad, die waar het toengeheten lompenproletariaat goed vertgenwoordigd was), dat >leerlingen al met een slok op aankwamen. Plus ça change…

  Maw het mag blijven zoals het is? Doe ‘ns een onderzoekje op een gemiddelnde VMBO en je zult zien dat er een schrikbarend aantal jongeren zijn die het blowen niet meer kan laten. (zoals gezegd : ‘Het is schrikken, maar het is ook niet verbazingwekkend’. Aan de huidige softdrugs kun je blijkbaar verslaafd raken.)

  >Dus we zijn het wel eens dat de schandpaal geen middel is?

  Het is wel en middel, maar niet een middel waar ik voor zou pleiten.
  (Het modiaal aan de schandpaal nagelen van werknemers in het onderwijs lijkt me in dit rijtje passen.)

 12. Een schandpaal? Sommige mensen hebben hun misplaatste nostalgie naar de Renaissance en Middeleeuwen echt niet meer in de hand. 😥

  Jongeren experimenteren met dat soort dingen. Wen daar nou eens aan. Daar klaagden oude lullen als Opstelten 1000 jaar voor Christus al over.

  Jongeren moeten beter worden voorgelicht over hoe verslaving te vermijden en de lange termijnsgevolgen van gebruik. Mensen met een probleem help je niet met die schandpaal en jongeren zonder probleem maak je daar alleen maar kwaad mee.

  Ivo Opstelten is weer zo’n typische Puritein die het niet kan hebben dat er ergens iemand plezier heeft zonder zich schuldig te voelen. Daarom wil hij die schandpaal. Hoe durven die jongeren lol te hebben en te genieten!

  Kleinzielig jaloers mannetje, die Ivo Opstelten.

 13. @ Wisselink:

  Toch maar effe reageren. Afgezien van het feit dat ik door de bank genomen respect heb voor mensen die voor de klas staan, heb veel familieileden in dat vak- valt me toch steeds de bijzondere (over-) gevoeligheid voor kritiek op. Een duidelijke schertsende opmerking wat direct als aanval gezien. Ondanks het feit dat ik door de bank genomen respect heb voor mensen die voor de klas staan, heb ik als moeder van schoolgaande kinderen toch een behoorlijk aantal ronduit slechte ervaringen met het onderwijs gehad. In mijn ogen heus niet altijd de schuld van de leraar. Op de eerste plaats zie ik een falend beleid, wat zelfs de meest bevlogen of getalenteerde leerkacht belemmert in een goed uitoefenen van het vak. Maar daarnaast ben ik toch ook wel een zootje hopeloze leerkrachten tegengekomen, sommigen niet gekwallificeerd, sommigen wel met het vereiste diploma, maar waarbij ik me afgevraagd heb hoe het in mogelijk is dat ze dat diploma gehaald hebben. Waar ik me het meest aan stoorde was echter het enorme dedain van leerkrachten t.ov. ouders. Enige jaren terug bleek uit een enquete dat een zeer ruime meerderheid van de leerkachten het gros van de ouders zonder meer slechte opvoeders vond. Ik vraag me dan af of deze diskwalificate van de ouderlijke opvoedingskwaliteit dan ook geld voor de collega’s die zelf kinderen hebben. .Ik neem aan dat onder werknemers in het onderwijs echtscheiding ook voorkomt en dat ook daar weleens sprake is van ouderlijke onmacht tov peergroup druk, De algemene kritiek van leerkrachten op ouders komt m.i. voort uit onnauwkeurige observatie en is in de meeste gevallen onjuist. En dat geldt volgens mij ook voor de “doe eens een onderzoekje op het vmbo ” aanpak. om ernst en omvang van drugsgebruik in kaart te brengen. Verder vind ik het sneu dat scholen het niet voor elkaar krijgen om bepaalde regels voor gedrag op school te hanteren. In opvoeding geldt voorbeeldfunctie en consequent optreden van de opvoeder als belangrijke invloed op het gedrag van het kind. Kinderen weten te onderscheiden wat thuis wel/niet mag van wat op school wel of niet mag. De meeste kinderen blowen buiten het toezicht van hun ouders. Binnen de school geldt de verantwoordelijkheid van het onderwijzend personeel en de directie

 14. Sofia, bedankt voor je doordachte reactie. Inderdaad er gaat genoeg mis op scholen. Ook ik zelf beoordeel situaties soms verkeerd. En soms raak ik ook wel eens zo ver buiten mijn comfortzone dat ik primair reageer en fouten maak.
  Helaas heb ik vaak meegemaakt dat ouders hun kinderen steunen in rebellie tegen het gezag van een school. (denk aan roken en gedragsproblemen.)
  Toch blijf ik er bij : de relatie saaie lessen en drugsgebruik. Die is ongegrond. Verder zit zeker 1/3 van de jongeren op een lager niveau dan ze cognitief zouden kunnen. Dit o.a. door gedragsproblemen en bijvoorbeeld omdat ze geen huiswerk thuis kunnen/willen/hoeven te maken.

 15. Ik ben er niet voor dat jongeren onder invloed in de klas zitten. Ik zeg ook niet dat er op scholen geen problemen zijn of dat alcohol- en drugsverslaving onder jongeren geen problemen zijn. Ik geloof alleen niet in de schandpaal.

  Ik ben als jongere terecht gewaarschuwd voor de gevaren van roken, maar voor je longkanker krijgt moet je doorgaans wel 15-20 jaar roken of zelfs veel langer. Een alcohol verslaving heb je binnen een paar weken te pakken als tiener en het is veel moeilijker om te stoppen met drinken als je echt verslaafd bent dan met roken.

  Ik heb nooit gedetailleerde voorlichting gehad hoe ik alcoholisme moest vermijden dat heb ik zelf moeten uitzoeken. Ik heb ook na eigen onderzoek achter het verband tussen blowen en een extreem verhoogd risico op schizofrenie en andere problemen gekomen.

  Ik ben nooit verslaafd geweest en dat heb ik vooral aan mijzelf en mijn ouders te danken. Ik denk dat jongeren beter verdienen dan de huidige voorlichtingscampagnes. Geen bangmakerij en geen goed praterij gewoon accurate informatie in zo duidelijk mogelijke taal zodat ze zelf geïnformeerde keuzes kunnen maken als ze oud genoeg zijn. Dan moet je alleen wel beginnen met onderwijzen en voorlichten als ze jong zijn. Dat is bij voorkeur voor de puberteit.

  Er zijn ook veel mensen die gewoon recreatief gebruiken en wel goed met diverse middelen kunnen omgaan. Alleen de puriteinen in onze samenleving willen jongeren niet de informatie en middelen geven om goed met alcohol en drugs om te gaan want het is immers allemaal slecht.

 16. @12
  >Het is schrikken, maar het is ook niet verbazingwekkend.

  Is dat een eufemisme voor botte polemiek?
  – Nee, het is een uiting van eerste schrik n.a.v. #6, en de aankondiging van de vaststeling van contiuïteit van deze maatschappelijke kwaal (want zo noem ik het wel).

 17. ‘Ik denk dat jongeren beter verdienen dan de huidige voorlichtingscampagnes’

  Mee eens.

  ‘Ik ben nooit verslaafd geweest en dat heb ik vooral aan mijzelf en mijn ouders te danken.’

  Op zich wel waar, denk ik. Maar vergis je niet, het is inmiddels aantoonbaar dat de één meer verslavingsgevoelig is dan de ander.

  En m.b.t. alcohol. Ik ben er niet over uit of je daar sneller aan verslaafd bent dan roken. Wel laat het, denk ik, zien dat beschikbaarheid de verslaving in de hand werkt.

 18. @#19 Wisselink,
  Het maakt niet zozeer uit waar je sneller aan verslaafd raakt maar waar je makkelijker vanaf kan. Stoppen met roken is een ongemakkelijke gevoel. In een keer stoppen met Alcohol kan dodelijk zijn in heel ernstige gevallen. Het is raar dat vrijwel iedereen dat weet over heroïne- en vrijwel niemand over alcoholverslaving.

  Ik geloof zeker dat aanleg een rol speelt. Niettemin aan alcohol verslaafd raken is slechts een kwestie van tijd als je niet zorgt dat minimaal 1-2 dagen in je week volledig alcoholvrij zijn. Ik ken mensen die door dagelijks drinken sluipenderwijs verslaafd zijn geraakt en daarna zichzelf weer hebben ontwend zodra ze erachter kwamen. Zelfrespect en weten hoe schadelijk iets is werkt veel beter dan een schandpaal

Reacties zijn gesloten.