Voor alle linkshaters

Voor alle linkshaters, dit is wat er op sociaal-economisch gebied kan gebeuren als je helemaal geen politiek links hebt zoals dat in de VS het geval is (waar je alleen kunt kiezen uit rechts en ziekelijk rechts):

In Wisconsin  hebben de Republikeinen besloten dat die vakbonden eigenlijk toch best hinderlijk zijn en daarom mogen die domweg niet meer meepraten over af te sluiten ambtenaren-CAO’s. Omdat er bepaalde onderdelen in het wetsvoorstel zaten wat een zogeheten quorum vereist, een minimaal aantal leden dat ter stemming aanwezig moet zijn, besloten de Democraten toen gewoon niet op te komen dagen zodat stemming over deze wet niet plaats kon vinden. Maar door bepaalde onderdelen uit het wetsvoorstel te halen kon de stemming nu toch plaatsvinden zonder aan het quorum te voldoen.

Dit heeft een nog groter protest dan destijds tegen de Vietnamoorlog opgeleverd, maar voorlopig is die wet er dus door: de overheid in Wisconsin kan eenzijdig maatregelen afkondigen waar het de banen van hun ambtenaren betreft en de vakbonden daarbij volkomen negeren.

Ook in Michigan, een staat die financieel echt helemaal aan de grond zit, proberen de Republikeinen de democratie ondergeschikt te maken aan financieel beleid.

Rick Snyder, de republikeinse gouverneur van Michigan, probeert een wet er door te krijgen die het mogelijk maakt zgn. ‘emergency managers’ in te zetten in financieel worstelende steden en/of scholen, als vastgesteld is dat een dergelijke stad of school zich in een fiscale noodsituatie bevindt.

Deze managers kunnen, als deze wet doorgang vindt, bijvoorbeeld CAO’s tussen overheid en scholen enerzijds en hun personeel anderszijds eenvoudigweg overrulen. Het vaststellen van zo’n noodsituatie gebeurt dan door een daartoe bevoegd gemaakte emergency person, maar in een andere versie van die wet zou men zou die beslissing zelfs aan een bedrijf over willen kunnen laten, zo blijkt uit deze reportage (vanaf 3’50’’ komen de meest essentiële gevolgen aan bod).

Dus niet alleen wordt de lokale democratie eventueel uitgeschakeld, maar die beslissing wordt dan ook nog eens overgelaten aan een commercieel bedrijf.

Nee, bent u dus maar blij dat Links in Europa in het algemeen, en Nederland in het bijzonder, gedurende enkele decennia in elk geval íets (lang niet alles) te vertellen heeft gehad.

7 gedachten over “Voor alle linkshaters”

 1. Dit IS de klassenstrijd en die wordt vooral van de ene kant gevoerd…

 2. De klassenstrijd is nooit weggeweest, alleen wordt die al 30 jaar vrijwel uitsluitend door één kant gevoerd. Bijna zou ik hier een tirade tegen PvdA en GL houden….Overigens volstrekt met Arnold eens.

 3. Touché.

  Tijd om de klassenstrijd weer van twee of meer kanten te laten komen.

 4. Veel Democraten zijn echt wel behoorlijk links hoor, en de Republikeinen waren niet altijd super Rechts (Arnold Schwarzenegger is hier een heel goed voorbeeld van. Pro Choice, Pro Gun control en Pro Gay Rights). Het is alleen omdat er maar twee partijen zijn dat het een beetje spaak loopt daar, ook word de republikeinse partij al een hele tijd gegijzeld door extremisten, veelal zwaar Evangelisch. En nu de nog extremere Tea Party. Dit betekent niet dat elke Republikein het daar mee eens is, en de roep voor een nieuwe niet religieuze of Super rijke stinker liefhebbende conservatieve partij word steeds groter. Er is een significant deel van de Republikeinen die zich echt gegijzeld voelen daar in de VS.

  Kijk maar eens naar de Jaren 60, toen waren de Republikeinen lang niet zo ernstig en zelfs netjes vergeleken met die zooi die het nu is. Vooral Kennedy (Democraat) had er een handje van om spelletjes smerig te spelen, ook binnen zijn eigen partij. Kennedy was een voorbeeld van een machts politicus, hij had wel charisma, maar zoals hij partijen zoals de Vakbonden behandelde was ook echt niet netjes. Jimmy Hoffa heeft hij gewoon genaaid. Nee het liep daar altijd een beetje door elkaar, Links en Rechts, maar de laatste 20 jaar word een van de twee partijen gewoon gegijzeld. (Je hebt ook Conservatief Links namelijk, die vond je vroeger ook bijvoorbeeld wel eens bij de Republikeinen :))

 5. Schwarzenegger is zeker ‘cultureel’ niet rechts te noemen. Religieus rechts binnen de GOP heeft dan ook de pest aan hem. Ook op milieugebied heeft Schwarzenegger een behoorlijk ‘progressief’ beleid gevoerd. Vermoedelijk zou hij ook geen aanval op de vakbonden hebben uitgevoerd, zoals nu in Michigan gebeurt. Naar ik meen kon hij redelijk met hen door één deur, maar daar heb jij waarschijnlijk meer kijk op dan ik.

  Overigens zijn de meeste historici (bijv. Maarten van Rossem) het met jouw inschatting van Kennedy eens. Van Rossem noemde hem geloof ik ooit eens ‘de meest overschatte president uit de geschiedenis van de VS’. Nog steeds doodzonde dat zijn opvolger Lyndon Johnson in het Vietnam-moeras gezogen werd (en daar ook persoonlijk aan onderdoor ging) en zijn ambiteuze ‘Great Society’ programma nooit uit heeft kunnen voeren.

 6. @6, Oh ik weet er ook niet alles van, maar heb wat Amerikaanse vrienden die me nogal veel vertellen over het politieke bestel daar. Een van hen is meer conservatief en niet gelovig. Die ergert zich groen en geel aan wat de Republikeinse partij is geworden. De meesten zijn Democraat, maar eigenlijk voelen ze zich ook wel eens thuis bij sommige Republikeinse standpunten. Het loopt gewoon heel erg door elkaar heen omdat het twee partijen stelsel niet echt variatie bied. Hierdoor kunnen de Extreem gelovige Evangelisten de “Grand Ol’ Party” (Bijnaam voor de Republikeins partij) ook gijzelen, althans die kameraad van me.

  Lijkt me echt ernstig, hehe VVD gegijzeld door de SGP en de SP gegijzeld door de PVV ;). En dat zijn de enige twee partijen waar je uit kan kiezen hehe :).

Reacties zijn gesloten.