Volksvertegenwoordiging = lobbyistenvertegenwoordiging

Een volksvertegenwoordiger zit bij een bepaalde partij, en die partij zou ongeveer uw ideeën over de maatschappij-inrichting kunnen vertegenwoordigen, daarom stemt u op die partij en dus vertegenwoordigt die volksvertegenwoordiger uw ideeën over de maatschappij zo’n beetje. Dat is hoe een representatieve volksvertegenwoordiging werkt, nietwaar?

Fout. Ja, ik trap er ook steeds weer in hoor, sommige dingen schijn je niet te wíllen weten.

Zo heeft een Oostenrijkse student ontdekt dat in sommige amendementen voor het Europees Parlement, met betrekking tot wetgeving over gegevensbescherming teksten van lobbyisten (namens onder andere Amazon, eBay en de American Chamber of Commerce), letterlijk zijn overgenomen in amendementen.

Dus een volksvertegenwoordiger ontvangt lobbyisten, zet hun teksten in wetsvoorstellen om en incasseert later in ruil daarvoor een paar mooie commissariaten. Dát is hoe representatieve vertegenwoordiging werkt.

In dit geval betekent het concreet dat Europese wetgeving met betrekking tot iets van fundamenteel belang als gegevensbescherming bepaald wordt door Amerikaanse bedrijven die belang hebben bij zo weinig mogelijk bescherming.

Ik wens u nog een mooie, en vooral ook geen cynische donderdag toe.

8 gedachten over “Volksvertegenwoordiging = lobbyistenvertegenwoordiging”

  1. Tendentieus berichtje van student Max Schrems.

    Het is al sinds jaar en dag bekend dat teksten worden overgenomen van lobbygroepen. Daar is in principe niet zoveel mis mee. Als een bepaalde groep deskundigen veel kennis op een terrein heeft, zou het onverstandig zijn daar geen gebruik van te maken. Een europarlementariër hoeft niet alles zelf uit te zoeken.

    Waar het nog tendentieuzer wordt, is dat in zijn algemeenheid gesproken wordt over europarlementariërs en Amerikaanse lobbygroepen. Ik heb het in de gauwigheid niet uitgezocht, maar slechts een steekproef genomen. Dan blijkt dat de rechtse groepen – vooral Europese Volkspartij en de Europese Conservatieven – gebruik maken van de teksten van de Amerikaanse lobbygroepen. Het groene europarlementslid Amelia Andersdotter maakt bijvoorbeeld gebruik van teksten van ‘Bits of Freedom’, een burgerrechtenorganisatie.

  2. @1: Sjaax:

    [..] lobbygroepen. Daar is in principe niet zoveel mis mee. ][..]

    Daar is alles mis mee. Lobbyen is kapitalisme op zijn “best” De grootste zak met geld haalt het meeste geld macht en invloed binnen.

  3. @3 Dat is wat kortzichtig. Vakbonden zijn lobbygroepen voor arbeidersbelangen. Milileubewegingen zijn lobbygroepen voor natuurbelangen. Amnesty International is een lobbybeweging voor mensenrechten. Ook maar allemaal afschaffen dan?

  4. @3 ‘De grootste zak met geld haalt het meeste geld macht en invloed binnen.’

    Mooie zin, kun je op twee manieren interpreteren die beiden waar zijn 😀

  5. Ik ben behoorlijk pissig over mensen als Max Schrems. Het is typisch PVV-crap: alle politiekers zijn uitvreters.

    Als je niet tevreden bent over een politicus, moet je een volgende keer op een andere stemmen. Tussen de vele is er vast minimaal 1 die betrouwbaar is.

    Daarom is het ook belangrijk dat Krapuul keer op keer laat zien dat politici van VVD- of PVV-huize de grootste uitvreters en sjacheraars zijn. Zodat er onderscheid kan worden gemaakt tussen de inspanningen van verschillende groepen volksvertegenwoordigers.

Reacties zijn gesloten.