Volkskrant brengt leugens over antifa

Waar staatsgeweld en fascistische agressie niet afdoende blijkt om antifascisten in de VS van de straat te houden, duiken er extra hulptroepen van rechts op: beroepsleugenaars, soms vermomd als historicus. Ze krijgen ruim baan van als digitale krant vermomde laster-websites, waaronder de Volkskrant een wel zeer eerloze positie inneemt. Deze steeds völkischer krant geeft nu een zekere Geerten Waling de ruimte om niet alleen zijn vak door het slijk te halen, maar vooral om antifa in een kwaad daglicht te stellen met als argumenten vermomde leugens. Dat doet hij in het stuk waarvan de titel al weinig fraais belooft: “Het gevaar dat antifascisme heet” .

Eerst schetst hij de oplopende confrontaties tussen fascisten en hun tegenstanders als volgt: “Van deze kant van de Atlantische Oceaan lijkt het wel alsof half Amerika dag in dag uit in touw is om de andere helft voor ‘fascist’ uit te maken.” Dit suggereert een balans in aantallen, die feitelijk helemaal niet bestaat: de ene helft, de andere helft. Alsof het om ongeveer even grote groepen zou gaan.

In Boston wilden uiterst rechtse mensen op augustus demonstreren. Antifascisten mobiliseerden daartegen. Er doken vijftig, wellicht honderd, fascisten en aanverwanten op. Die moesten de aftocht blazen, beschermd door de politie. Waarom? Er waren tienduizenden – zeker 15.000, maar mogelijk 40.000 tegenstanders van de fascisten komen opdagen om hun ongenoegen tot uiting te brengen. 50 tot 100 tegenover 15.000 tot 40.000, dat is toch nauwelijks ‘de ene helft’tegen ‘de andere helft’.

In San Francisco herhaalde zich iets dergelijks. Alleen daar bliezen de fascisten hun samenkomst grotendeels af, waarna zeker duizend, maar volgens anderen zelfs duizenden, tegenstanders, de overwinning demonstratief vierden. Ook nauwelijks fifty tegenover fifty. De ‘historicus’ heeft de waarheid verdraaid. En al was het rechtse debacle in San Francisco hem op het moment van schrijven nog onbekend, dat kan voor Boston nauwelijks hebben gegolden. En nee, lang niet alle demonstrerende tegenstanders van gewelddadig uiterst rechts duiden zichzelf aan als antifa of antifascisten. Maar dan nog: het beeld dat Waling geeft van de ene helft tegen de andere helft is misleidend. Minuscule, maar van geweld doordrenkte groepjes ter rechterzijde, tegenover zeeën van tegenstanders, dat is bij herhaling de realiteit.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: ravotr