Is een volgende crisis te voorkomen met Islamitisch bankieren?

De huidige crisis is te danken aan van die snelle jongens die speelden met andermans geld. Die Monopoly zaten te spelen en zaten te kwartetten onder luid geraas met lucht en vooral met andermans geld. Handelen in schulden en lucht. Mocht allemaal en mag nog steeds. Het was ook regel dat zij die het gevaarlijkste spel speelden de dikste bonus kregen (bonussen met getallen die ik nog nooit heb gehad).

Is dit te voorkomen als onze banken de regels van het Islamitisch bankieren gaan volgen? Niet investeren in bedrijven met een schuld, geen woekerrente mogen vragen en zo nog wat andere zinnige regels. Misschien moet de hele westerse bankensector daar eens een kijkje in nemen om een beetje zindelijke te leren bankieren. Want kort nadat bekend was dat er een crisis was, gingen die snelle jongens al weer aan het werk, op precies dezelfde manier als wat de crisis heeft veroorzaakt. Mens schijnt niets te leren van het verleden en niets te doen met opgedane ervaringen.

Lees ook even wat Joris Luydendijk schreef in november vorig jaar over Islamitisch bankieren.

 

2 gedachten over “Is een volgende crisis te voorkomen met Islamitisch bankieren?”

  1. Zou de islamitische model van bankieren dan mede de reden zijn dat Islam als de grootste vijand bestempeld word?

    Dan kunnen al die financiële Piramidespelletjes (bankwezen, financiële markten enz.) waarop onze westerse economieën tegenwoordig rusten niet meer op, he?

  2. Inmiddels is de term islamitisch bankieren ook een marketing instrument geworden

Reacties zijn gesloten.