Volgende crisis in aantocht vanwege luchthandel

Als we Hedgefundlegende Mark Mobius mogen geloven.

Mark Mobius ziet het gevaar in de nog altijd overvloedig aanwezige derivaten, financiële producten die zijn afgeleid van iets anders.

In feite is dat dan ook luchthandel, dat wil zeggen geen handel in concrete producten of diensten. Ik denk dat al die, wat ik metahandel zou willen noemen, altijd al problemen veroorzaakt. Ik bedoel daarmee handel die geen handel in concrete producten of diensten is, maar handel in handelsmiddelen als geld, waardepapieren en handel in complete bedrijven. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Hedgefunds die speculeren op de daling van koersen, zelfs actie ondernemen om dat te bewerkstelligen en zo echte bedrijven met echte werknemers schade aandoen.

Aandeelhouders die in bedrijven handelen, goed functionerende bedrijven kopen en met winst in delen verkopen, een gedesintegreerde puinhoop achterlatend. NXP, dat gekocht werd met een lening, die vervolgens ten laste van datzelfde NXP werd gelegd, als ik het goed begrepen heb; hetzelfde gebeurde met PCM door opkoopfonds Apax.

Ik vind het gewoon roofovervallen die de samenleving ontwrichten, en begrijp niet waarom dat allemaal zomaar kan.

10 gedachten over “Volgende crisis in aantocht vanwege luchthandel”

 1. Een hedgefund-legende die een crisis aankondigt…. echt wat je noemt een betrouwbare bron. Het zal ongetwijfeld waar zijn wat hij zegt, maar hij heeft er vooral ook baat bij om paniek te zaaien.

 2. @2 ooit moest ik eens iets eenvoudigs programmeren voor een beleggingsbedrijf, en toen al werd me duidelijk dat men daar zoveel mogelijk moeite doet zaken zo ondoorzichtig mogelijk te houden voor de buitenpost.

 3. Warren Buffet noemde derivaten “” financial weapons of mass destruction” die een bedreiging zijn voor hele systeem. Dat was in 2003.

 4. Blogger Joris Luyendijk zegt: bekijk deze documentaire

  door Ward Wijndelts
  De Nederlandse journalist Joris Luyendijk is inmiddels begonnen als antropologisch blogger bij de Britse krant The Guardian. Zijn eerste tip: kijk de documentaire All Watched Over By Machines of Loving Grace van Adam Curtis.

  Zojuist twitterde Luyendijk: ‘Dit is nu talk of the town in Londen. Een grote greep, ga er rustig voor zitten maar het is het waard.’

  Zie: http://www.nrc.nl/nieuws/2011/06/02/joris-luyendijk-zegt-kijk-deze-documentaire/

  Er is ook een tweede deel over ecologie [doorklikken vanaf het begin], ook de moeite waard.

 5. Net de film Inside Job gekeken. Daarin wordt een heleboel glashelder (absolute kijktip dus!). En ik vermoed dat heer Mobius dan ook gelijk heeft.

 6. 3 dagen geleden zei je nog dat er niks aan de hand was, financieel. En nu wordt “De Hel” aangekondigd en ben je het er mee eens. 😀

 7. Ik zei niet dat er niets aan de hand was. Jij geloofde dat de hel onafwendbaar in aantocht was. De teneur van je post was gelijkwaardig aan een apocaplyptisch visioen. Ik quote mezelf:

  “financiële instorting (ja, er is een kredietcrisis, maar ik zie geen bankruns. Mensen betalen nog steeds met euro’s en niet met groenten. De banken staan nog steeds overeind)”.

  Het is geen gegeven feit dat het zo allemaal gaat blijven. Het is niet onafwendbaar, mits politici de juiste keuzes maken. De zorgen van Mobius deel ik daarin wel. En na het zien van Inside Job ben ik minder positief gestemd. Dat noemt men voortschrijdend inzicht.

 8. Addendum: overigens heb ik al diverse keren bepleit dat de macht van banken aan banden moet worden gelegd. Omkleed met redenen en al.

 9. @#2 Jacqueline, ergens misschien iets over te lezen mbt de goederentermijnmarkt? ben wel geïnteresseerd, dank je alvast.

Reacties zijn gesloten.