‘Vol Special’/’Special Flight’; Zwitserse manier van uitzetten van illegalen

‘Vol Special’/’Special Flight’, de openingsfilm van Movies that Matter, is afgrijselijk. Maar ook afgrijselijk mooi. Illegale vaders die worden uitgezet, en afscheid nemen van kinderen en geliefden. Het personeel van het detentiecentrum dat zich soms zo genadeloos meedogenloos toont, dan weer gewoon van vlees en bloed lijkt te zijn, maar vervolgens toch ook weer net zo snel professioneel op de automatische piloot overschakelt.

Het is allemaal gefilmd. Het is allemaal te zien, bijna voelbaar. Het heen-en-weer geslinger van het personeel, maar ook de onzekerheid en angst van de asielzoekers die weten hun laatste weken of dagen in Zwitserland te slijten, een land waar ze soms al jaren wonen en werken. De Zwitserse filmmaker Fernand Melgar kreeg toestemming maandenlang de dagelijkse gang van zaken in het kleine detentiecentrum Frambois met zijn camera te volgen. Hij won het vertrouwen van de uitgeprocedeerde Oost-Europeanen en Afrikanen, zat overal bij, luisterde mee. En filmde. (Trouw)

De film is in Zwitserland gemaakt, maar zou zo in Nederland gemaakt kunnen zijn, zegt Annemarie Busser van Amnesty International. Ook Nederland sluit mensen op in detentiecentra die gevoerd worden als gevangenissen. De Zwitserse overheid is zo open geweest om maanden te laten filmen in een detentiecentrum, Nederland is nog lang zo ver niet.

Stel je voor dat die ‘illegalen’ ineens gewone mensen blijken te zijn! Dat Henk & Ingrid zich er zo maar in zouden kunnen herkennen. Stel je voor dat CDA’ers ineens last van een christelijk naastenliefdegevoel gaan krijgen! Dat kunnen die rechtse brievenbuspissendevingerlikkende PVVD’ers niet hebben. Stil houden en goed onderdrukken alles, dat is de ware geest!

2 gedachten over “‘Vol Special’/’Special Flight’; Zwitserse manier van uitzetten van illegalen”

 1. Zwitsers fascisme op volle toeren:

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3223713/2012/03/11/Wachten-op-uitzetting.dhtml

  quoot: [ een van de uitgeprocedeerde asielzoekers is, op het vliegveld van Zurich, in paniek geraakt en bezweken aan een hartaanval. ]

  [ Afgevoerd als vuilniszakken
  “We werden vervoerd als dieren, vastgeketend. Zak over onze hoofden” ]

  [ De directeur van Frambois in Genève, Jean-Michel Claude, schudt mee. Hij doet een belofte. Hij zal er bij het ministerie op aandringen dat uitzettingen voortaan humaan moeten zijn. Waardig, en met respect. ]

  Humane, waardige, respectvolle uitzettingen……

Reacties zijn gesloten.