VN: rijke landen moeten meer doen voor Syrische vluchtelingen

De buurlanden van Syrië dreigen te bezwijken onder het enorme aantal Syriërs dat de burgeroorlog in eigen land ontvlucht. Dat zegt de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, Antonio Guterres.

Veruit de meeste Syrische vluchtelingen worden opgevangen in de eigen regio.  Voor relatief arme landen als Libanon en Jordanië vormt dat in toenemende mate een probleem.  Door de stroom Syrische vluchtelingen is de bevolking van Libanon in een paar jaar tijd met 25% toegenomen. Momenteel huisvest Libanon 1, 5 miljoen Syrische vluchtelingen. Het land beschikt niet over de middelen deze vluchtelingen adequaat op te vangen. Bovendien dreigt de stroom vluchtelingen de toch al wankele politieke stabiliteit in Libanon te ondermijnen.

Turkije vangt overigens in absolute aantallen nog net iets meer vluchtelingen op dan Libanon: in totaal 1, 6 miljoen. Daarmee vangt geen land ter wereld meer vluchtelingen op dan Turkije.

Guterres vreest dat 2 miljoen Syrische jongeren dreigen op te groeien in een uitzichtloze situatie. Guterres prijst Turkije dat Syrische vluchtelingen toestaat in Turkije werk te zoeken en hen gratis onderwijs en gezondheidszorg biedt. Hij waarschuwt echter dat dit niet voldoende is. Libanon, Irak en Jordanië beschikken niet over dezelfde middelen als Turkije. Wanneer deze landen niet meer steun ontvangen voor de opvang van vluchtelingen, zullen steeds meer Syriërs uit wanhoop hun toevlucht elders zoeken en proberen Europa binnen te komen.

Van de 220.000 migranten die vorig jaar per boot Europa probeerden te bereiken, bestond een derde uit Syriërs. Er is al langer kritiek op de geringe bereidheid van rijke landen Syrische vluchtelingen op te nemen. Slechts 1, 7% van hen wordt opgevangen door de rijke landen, de rest wordt opgevangen in de regio. Van deze landen beschikt alleen Turkije over de middelen hen adequaat op te vangen.
Bron: Al Akhbar