VK-parlementsleden roepen Britse Regering op om Minister van Honger te benoemen

De regering van het VK heeft de problemen van honger, ondervoeding en obesitas niet onderkend en zou met spoed een minister van Honger moeten benoemen om het probleem aan te pakken, heeft een invloedrijke groep parlementsleden gezegd.

In een vernietigend rapport constateert een Milieu-onderzoekscommissie dat de niveaus van voedselonzekerheid in het VK, gedefinieerd als “beperkte toegang tot voedsel … wegens gebrek aan geld of andere middelen”, blijven groeien en nu tot de slechtste in Europa behoren.

Het rapport waarschuwt dat kinderen tot de zwaarst getroffenen behoren, met 19% van de jongeren onder de 15 jaar die leven met een volwassene die matig of ernstig onzeker is over of ze te eten zullen hebben.

Gezondheidsdeskundigen hebben eerder gewezen op een toename van het aantal mensen dat gezondheidsproblemen ontwikkelt in verband met honger en ondervoeding.

De parlementsleden hoorden van getuigen hoe voedselonzekerheid kan leiden tot zowel ondervoeding als obesitas, waarbij mensen gedwongen zijn te vertrouwen op de allergoedkoopste voedingsmiddelen, die vaak veel calorieën maar weinig essentiële voedingsstoffen bevatten.

De commissie stelt dat de obesitasstrategie van de regering er niet in slaagt kwesties van voedselonzekerheid aan te pakken en alleen het ministerie voor internationale ontwikkeling vermeldt de honger in haar departementale Planning.

De parlementsleden zeggen dat de regering een minister voor honger moet benoemen om een beter inzicht te krijgen in de zich ontvouwende crisis, wiens rol het zal zijn om met charitatieve instellingen en anderen samen te werken om de schaal, oorzaken en gevolgen van voedselonzekerheid in het VK te analyseren.

Het voedselbanknetwerk van Trussell Trust leverde 1.332.952 noodvoedselproducten aan gezinnen in crisis tussen 1 april 2017 en 31 maart 2018, waarvan er 484.026 naar kinderen gingen.
In november 2018 publiceerde Trussell Trust nieuwe cijfers met een stijging van 13% in het gebruik van de voedselbank tussen april en september 2018. De liefdadigheidsinstelling wees met de vinger direct naar Universal Credit (het vernieuwde bijstandsstelsel met desastreuze efficiëntiemaatregelen) en waarschuwde dat nog meer mensen afhankelijk kunnen worden van voedselbanken als de minimale wachttijd van vijf weken voor een eerste betaling niet wordt verlaagd.

Voorzitter van de Milieu Onderzoekscommissie, Mary Creagh MP, zei:

“Velen van ons zijn nog steeds aan het herstellen van de overvloedige kerstmaaltijden, maar het trieste feit is dat er meer kinderen opgroeien in gezinnen waar ouders niet genoeg geld hebben om eten op tafel te zetten. De combinatie van hoge kosten van levensonderhoud, stagnerende lonen en vaak de uitrol van Universal Credit en het bredere uitkeringsstelsel betekent dat de niveaus van honger in Groot-Brittannië tot de hoogste in Europa behoren.

We ontdekten dat bijna één op de vijf kinderen jonger dan 15 jaar in een voedselonzeker gezin woont – een schandaal dat niet kan blijven voortduren. Dit kan alleen worden aangepakt door duidelijke doelstellingen voor heel het VK vast te stellen en door een minister voor honger aan te stellen om deze te behalen.”

(bron: Welfare Weekly

Ter aanvulling hierbij een link naar een artikel op de BBC website over kinderen die op school in de afvalbakken op zoek zijn naar voedsel.