Vis stelen voor de kust van Senegal, omdat het kan

Er zijn de drijvende visstofzuigers annex verwerkingsfabrieken, die de zeeën bij Somalië leegplunderen, waardoor de Somaliërs konden kiezen voor het verdienmodel van de piraterij. Raad eens wie of wat er “aangepakt” zijn? Je hoort nooit meer over Somalische piraten.
En het grote plunderen van de zeeën rond Afrika gaat door.
The Independent – we mogen ons toch nog gelukkig prijzen voor het voortbestaan van een van de weinige behoorlijke kranten van West-Europa, online – heeft een reportage uit Senegal.

“We hebben geen goud, petroleum of diamanten, de zee is de enige bron van bestaan die ons land heeft”, zegt Mariane Tening Ndiaye, vishandelaar en hoofd van het visrookstersverbond, en zij leidt mij [=verslaggever van de Independent] rond in haar domein achter de markt.(….)
Walkietalkies sissen op de revers van de bewakers dichtbij, dag-en-nacht bescherming van een controversiële met Russisch kapitaal opgezette vismeelfabriek die nu in de stad wordt gebouwd. Er zijn de afgelopen jaren een stuk of tien vismeelfabrieken langs de Senegalese kust gebouwd, en er zijn er meer gepland nu ondernemers zich op het gebied storten op jacht naar goedkope sardine en haring, sardinella genoemd, om deze tot vispoeder te koken en te exporteren als veevoer.”

Visindustrie om de bio-industrie in volgevreten Europa aan de gang te houden. Ten koste van dier en mens in Senegal. En Europa trouwens. Zo werkt kolonialisme.

Verder lezen.