Verrassend: bio-industrie is ook ongezond voor mensen

Het oerbericht is alweer ruim twee maanden oud: in Noord-Brabant hebben mensen vaker longkanker en hart- en vaatziekten dan elders in Nederland. Dat komt niet doordat het er zo gezellig is, wat het cliché vooral buiten de provincie wil. Als je uit de even Brabantse gewesten in België Noord-Brabant binnenrijdt ruik je het al, waar het aan zou kunnen liggen.

Oncoloog chirurg Ignas van Bebber bracht maandag [14 maart 2016] de resultaten van een onderzoek naar buiten waaruit zou blijken dat Brabanders vaker longkanker hebben dan andere Nederlanders.

Van Bebber vergeleek in het onderzoek hoeveel mensen er de afgelopen jaren kanker hebben gehad en hoeveel mensen er longkanker kregen. Volgens hem is het niet één op één te relateren aan de ammoniakuitstoot, zo vertelde hij tegenover Omroep Brabant. “Maar ik denk wel dat er een heel duidelijke relatie bestaat”, aldus Van Bebber.

Bron.

De GGD doet inmiddels onderzoek naar het verband tussen “intensieve veehouderij” en de genoemde groepen ziekten.

Vrijdag heeft het platform Minder Beesten, gesteund door de Reuselse huisarts Sanders bij Provinciale Staten een bouwstop op megastallen gevraagd. Uiteraard wil de Macht dat er eerst “meer onderzoek” wordt gedaan.