In de luwte van al het Verschrikkelijk Belangrijke Nieuws dat De Media dagelijks melden, ook door ons in eerste instantie over het hoofd gezien:
Voor het einde van de 21e eeuw zullen onze oceanen ‘dankzij’ de klimaatverandering blauwer of net groener kleuren. Het ietwat fellere kleurtje is niet meteen waarneembaar met het blote oog, maar de impact op het zeeleven – bij uitbreiding het ecosysteem – zal reusachtig zijn. “De kleur zal een eerste waarschuwing zijn”, aldus Stephanie Dutkiewicz, onderzoekster aan het MIT Center for Global Change Science.
De minuscule verantwoordelijke voor het verschijnsel is fytoplankton. Fytoplankton is een verzamelterm voor zowel algen als bacteriën waaronder ook blauwalgen. De kleine organismen weerkaatsen het licht van de zon op een bepaalde manier waardoor de kleurrijke licht- en donkerblauwe vlekken in oceanen verschijnen. En al zijn de organismen erg klein, ze zijn eveneens de grootste primaire producenten van zuurstof op aarde.
De microscopische organismen leven op de bodem van de zee waar ze zonlicht en koolstofdioxide gebruiken om aan fotosynthese te doen, hun energievoorziening. Dat betekent dat ze koolstof de zee inzuigen terwijl ze zuurstof vrijgeven. Een noodzakelijk proces bij het reguleren van het wereldwijde klimaat.
– Verder bij Het Laatste Nieuws