Verkiezingen Honduras bieden nog geen herstel democratie

De definitieve uitslag van de presidentsverkiezingen in Honduras ligt nog niet definitief vast, maar waarschijnlijk wint oppositiekandidaat Salvador Nasralla van zetelend president Juan Orlando Hernández. Daarmee zouden de machthebbers voor het eerst sinds hun staatsgreep van 2009 het presidentschap verliezen. Of daarmee de democratie zal worden hersteld is echter zeer twijfelachtig.

Het kleine landje Honduras staat niet echt hoog op de agenda van de internationale media. Terwijl elke echte en vermeende machtsuitspatting in pakweg Venezuela breed wordt uitgesmeerd veroorzaken de frequente moorden in Honduras op journalisten en strijders voor de mensenrechten zoals Berta Cáceres nauwelijks een rimpel op het mediawater.

Sinds de door de VS gesteunde staatsgreep van 2009 is er nochtans stof genoeg om over de toestand in dit land verontwaardigd te zijn, (als verontwaardiging over schendingen van de mensenrechten en over de onderdrukking van democratie echt de drijfveer zou zijn van de berichtgeving). Eenzelfde observatie kan overigens worden gemaakt over de mensenrechtensituatie in landen als Mexico en Colombia, geen nieuws.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be