Verdachte moord op Lübcke komt volgens Duitse media uit extreemrechtse scene

De Duitse politie heeft een verdachte gearresteerd in de zaak van de vermoorde  CDU-politicus Walter Lübcke.  Het zou gaan om een 45-jarige man uit Hessen. Het dna van de verdachte komt overeen met sporen die zijn gevonden, zegt de politie.  Volgens de FAZ behoort de verdachte tot het extreemrechtse circuit in Hessen.

De 65-jarige Lübcke werd op 2 juni zwaar gewond aangetroffen in de tuin van zijn woning en overleed kort daarop. Sectie wees uit dat hij met een pistoolschot in het hoofd om het leven was gebracht.

Lübcke behoorde tot de linkervleugel van Merkel’s CDU. Tijdens de vluchtelingencrisis van 2015 maakte hij zich bij extreemrechts weinig populair door Merkel’s ruimhartige toelatingsbeleid (“Wir schaffen das”) openlijk te steunen en de tegenstanders te verwijten weinig van het christelijke geloof begrepen te hebben. Het kwam hem op talloze doodsbedreigingen te staan. De moord op Lübcke werd op extreemrechtse blogs uitbundig gevierd.

Eerder werd al een verdachte gearresteerd, maar die werd na verhoor weer vrijgelaten. Volgens het Duitse OM gaat het niet om dezelfde man. Morgen volgt een persconferentie.