Verkiezingen in Venezuela, voor een Grondwetgevende Vergadering. Een idee gelanceerd door president Maduro. Oppositie boos, fel straatprotest, botsingen, gewonden, doden. Als we NOS en Volkskrant zouden geloven, dan denk je dat het hier gaat om een illegitieme machtsgreep van de president, die als een soort Erdogan of Poetin wordt neergezet. Daar tegenover staat een oppositie waarover zo onkritisch wordt bericht dat je zou denken dat de Volkskrantredactie en de NOS partij hebben gekozen. Dat is inderdaad het geval: Volkskrant en NOS kiezen in de Venezolaanse crisis partij voor het verspreiden van verdraaiingen en hele, aantoonbare leugens.
Alles is goed genoeg om Maduro, zijn voorganger Chavez en hun aanhangers verdacht te maken en de oppositie in een relatief gunstig daglicht te stellen. Het is nodig om die giftige mediabagger op te helpen ruimen. Ik zeg er meteen bij dat er wel degelijk kritiek op Maduro, diens voorganger Chavez en hun politiek nodig is. De standaard-linkse vereenzelviging met de regering van Venezuela en haar beleid, en de bijbehorende heldenverering, was aldoor misplaatst. Dat is onder Maduro nog veel duidelijker dan onder Chavez, of zou dat dienen te zijn. Kritiek is noodzaak. Maar níét van het misselijke, onwaarachtige soort waarin NOS en Volkskrant weer eens uitblinken. Ik loop eens een paar stukken af om te laten zien wat ik bedoel.
De Volkskrant komt op 29 juli met een reportage van Marjolein Van De Water. Erboven een foto, met demonstrerende mensen, gezichtsbedekking, één van de mensen met een gasmasker. Onderschrift: “Betogers in strijd met de oproerpolitie tijdens een protest tegen de regering van president Maduro” Dit is technisch waarschijnlijk juist, al kan ik aan de foto niet zien of deze betogers met de politie vochten, of – zoals ook gebeurt – Maduro-aanhangers te lijf gingen. Wat er curieus is aan de foto is de omschrijving ‘betogers’. Groepen jonge demonstranten met gezichtsbedekking heten bij de Volkskrant immers doorgaans ‘relschoppers’. Zie de berichtgeving over de protesten tegen de G20 in Hamburg. Waarom in Caracas niet?
(Lees verder bij de bron van dit artikel)
Via:: ravotr