Venezuela verbreekt banden met de VS

Modern Imperialism. Bron: The Socialist Network http://socialistnetwork.org/modern-imperialism-and-the-working-class/

Venezuela verbreekt de banden met de VS. Amerikaanse diplomaten krijgen 72 uur om het land te verlaten. Het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft verklaard dat ze haar diplomaten niet terug zal trekken. Mocht de Venezolaanse president Maduro besluiten de Amerikaanse ambassade te ontruimen, dan zal de VS dat ongetwijfeld opvatten als een casus belli.

Gisteren liep de rechtse oppositieleider Juan Guaido zichzelf uit tot interim-president. Guaido werd onmiddellijk erkend door Trump. De VS zijn al heel lang uit op een regime change in Venezuela. Diverse rechtse regimes in Latijns-Amerika volgden het Amerikaanse voorbeeld. Ook Canada heeft Guaido inmiddels erkend als president van Venezuela. Rusland heeft zich inmiddels achter Maduro opgesteld.

Hoe het verder zal gaan is onduidelijk. Maduro kan waarschijnlijk nog steeds rekenen op de steun van het armste deel van de bevolking en vermoedelijk ook op de legertop.

De economie van Venezuela is door een combinatie van sancties, incompetentie en corruptie in een puinhoop veranderd, met hyperinflatie en een torenhoge werkloosheid. Honderdduizenden mensen hebben de afgelopen tijd het land verlaten.

Uiteraard doen de VS net alsof de democratie in Venezuela hen ter harte gaat, maar dat is uitsluitend bedoeld voor de publieke tribune. Venezuela beschikt over enorme oliereserves, reserves die de VS maar wát graag zouden controleren.

Ondertussen hebben de liberalen – zoals verwacht – meteen kleur bekend, met voorop de Canadese premier Trudeau en de voorzitter van de Europese Commissie, Donald Tusk: